Anadolu mutfak kültürü Macaristan’da

Türk mutfağı tarihi araştırmacısı, ünlü yemek yazarı Ömür Akkor, Anadolu mutfak kültürünü Macaristan’ın iki büyük şehri Budapeşte ve Szeged’te yapılacak etkinliklerle tanıtacak. Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonuyla gerçekleşecek olan program 21 Ocak’ta başladı.

Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki dostluğun ve kültürel bağların pekişmesi amacıyla 2009 yılından bu yana dünyanın dört bir yanında etkinlikler gerçekleştiren Yunus Emre Enstitüsü, bu kez Macaristan’da Anadolu mutfak kültürünü tanıtıyor.

Türk mutfağı tarihi araştırmacısı, dünyaca ünlü yemek yazarı ve şef Ömür Akkor’un sunumu ve atölye çalışmalarından oluşan program Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de ve ülkenin üçüncü büyük şehri Szeged’te 21-23 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek.

 “13 Bin Yıllık Buğdayın Yolculuğu” konuşulacak

Üç gün sürecek ve Göbeklitepe yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilecek olan programın ilk günü Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü’nde, Ömür Akkor’un yapacağı “13 Bin Yıllık Buğdayın Yolculuğu” söyleşisi ile başlayacak.

Buğdayın ortaya çıkışı ve binlerce yıllık bereketli yolculuğundan yola çıkarak Göbeklitepe’yi, “bereketli hilal”i, zeytinci Adıyaman’ı, onlarca çeşit hububatın vatanı Karacadağ ile harmanlayarak Anadolu mutfak kültürünü anlatacak olan Akkor, seyahatnamesini oluştururken ve Türk mutfağı tarihini araştırırken karşılaştığı Türk mutfağının zenginliğini katılımcılarla paylaşacak.

Programa katılan konuklara Anadolu’nun eşsiz zeytinyağı ve ekşi mayalı İza buğdayından yapılmış ekmek de ikram edilecek.

Türk mutfağından lezzetler gastronomi öğrencileriyle birlikte yapılıyor

Programın ikinci gününde ise Macaristan’ın en ünlü restoranlarından biri olan ve Szeged’te bulunan tarihi Fehértói Halászcsárda Restoranı’nda Ömür Akkor, Venesz ödüllü master şef Venesz-Díjas Mesterszakács ile birlikte Türk mutfağından çeşitli lezzetleri uygulamalı olarak yapacak.

Üniversitelerin gastronomi bölümü öğrencileri ile şehirdeki yemek profesyonellerinin katılımıyla gerçekleşecek programda Türk lezzetleri katılımcılara ikram edilecek.

Yunus Emre Enstitüsü hakkında

Türkiye’nin uluslararası alanda tanınırlığını artırmak ve dünya üzerinde kültürel etkileşime katkı sağlamak için 2009 yılında kurulan Yunus Emre Enstitüsü çalışmalarını; Kültürel Diplomasi, Kurumsal Kapasite, Bilim Diplomasisi, Kültürel Etkileşim ve Türkçe Öğretimi olmak üzere 5 ana eksen üzerinden yürütüyor. Enstitü bugün dünya genelinde 157 irtibat noktasına ulaştı.