Arıcı-Balparmak el ele verdi

Arıcı-Balparmak el ele verdi

Balparmak, “Kaliteli Bal Üretimi İçin Arıcı-Balparmak El Ele” projesi ile arıcıların mesleki gelişimlerine destek olmaya devam ediyor. Projenin ilk ayağı, çam balında kalitenin korunmasına katkı sağlamak amacıyla Muğla bölgesinde başlatıldı. 3 yılda tamamlanması planlanan eğitim projesi ile bölgedeki arıcılara doğrudan ulaşılması hedefleniyor.

Balparmak, 2004 yılından bu yana sürdürdüğü arıcı eğitimlerini bu yıl “Kaliteli Bal Üretimi İçin Arıcı-Balparmak El Ele” projesi çatısı altında hayata geçirmeye devam ediyor. Türkiye’ye özgü ve Türkiye’nin önemli değerlerinden biri olan çam balının kalitesinin artırılması amacıyla hayata geçirilen proje ile Muğla bölgesindeki arıcılara doğrudan ulaşılıp, daha kaliteli ve verimli üretime ulaşmalarına katkı sağlamaları için Balparmak’ın Kalite ve Ar-Ge ekibi ile arıcılık alanında uzman akademisyenler tarafından sahada uygulamalı ve izlenebilir mesleki eğitimler verilecek.

Kaliteli Bal Üretimi İçin Arıcı-Balparmak El Ele projesi kapsamında kaliteli ve verimli üretim için arıcılara eğitimler vermenin yanı sıra, ihtiyaç duyduklarında danışabilecekleri ve ulaşabilecekleri bir sistemin de oluşturulması hedefleniyor. Balparmak bu doğrultuda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Ula Arıcılık Meslek Yüksekokulu’nun öğretim görevlilerinin danışmanlığını da alacak.

“14 köy ziyaret edilerek 500’den fazla arıcıya doğrudan ulaşıldı”

Kaliteli Bal Üretimi İçin Arıcı-Balparmak El Ele projesinin ilk ayağında, çam balının üretim süreçlerinin iyileştirilmesine odaklanılıyor. Çam balının üretildiği Muğla bölgesinde başlayan pilot eğitimlerde bugüne kadar 14 köy ziyaret edilerek 500’den fazla arıcıya doğrudan ulaşıldı. Ayrıca arıcıların kovanlarında rastgele kontroller yapılıp, yönlendirmelerde bulunuldu.

Kaliteli Bal Üretimi İçin Arıcı-Balparmak El Ele projesinin 2018 yılında sonlanması ve proje kapsamında bölgede önemli sayıda arıcıya doğrudan ulaşılması hedefleniyor. Çalışma kapsamında “Balparmak Bal Bilim Merkezi” bünyesinde farklı Ar-Ge çalışmalarının gerçekleştirilmesi, bu çalışmaların ulusal ve uluslararası bilimsel organizasyonlarda sunulmasıyla ve yayınlanmasıyla çam balının uluslararası arenada tanıtımının yapılması da planlanıyor.