Avrupa’da Akdeniz tipi beslenme yaygınlaşıyor

Avrupa’da Akdeniz tipi beslenme yaygınlaşıyor

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleştirilen dördüncü Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri’nde konuştu.

UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, yaş meyve ve sebze ihracatında AB pazarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin yaş sebze meyve ihracatının yaklaşık dörtte biri Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiğini söyleyen Dr. Çalı, “Türkiye’nin yaş sebze meyve ihracatının yaklaşık dörtte biri Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleşiyor. Rusya Federasyonu, Türkiye’nin meyve sebze ihracatında en büyük payı alıyor. Bu da rakamsal olarak 900 milyon dolar civarında. AB ülkelerine olan ihracat sıralamasında Almanya birinci sırada geliyor. Rakam olarak da 200 milyon civarında bir ihracatımız var. Bunu Bulgaristan takip ediyor. 97 milyon dolar civarında olan Bulgaristan ihracatımız var gibi fakat buradaki rakam doğrudan Bulgaristan’a ihraç rakamı değil. Burada re-export şeklinde bir ihracat söz konusu” diye konuştu. Dr. Salih Çalı, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne olan ihracatının, fiyat yönüyle diğer ihraç yapılan ülkelere göre rekabeti yüksek bir pazarda olduğunu dile getirdi.

Avrupa’da Akdeniz tipi beslenme yaygınlaşıyor

Salih Çalı, panelde, yaş sebze ve meyve ürünlerinde Türkiye’nin önemli pazarlarından birisi olan AB pazarındaki tüketici eğilimleri hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Avrupa’nın yaşlı nüfusu, daha güvenli gıdaları talep ediyor. Onlar için gıda güvenliği olmazsa olmaz. Mümkünse de organik olmasına dikkat ediyorlar. Küçük aile yapısına sahip oldukları için küçük ambalajda ürün istiyorlar. Avrupalı sebze meyveyi kilo ile almıyor,100-500 gramlık paketlerde istiyor. Batı Avrupa’da haller kalkıyor, yaş meyve ve sebzeler marketlerden alınıyor. Batı Avrupa’ya ihracat yaparken marketler ön planda duruyor. Doğranmış ve paketlenmiş ürünlere talep artıyor. Ekonomik gelişmişlik düzeyine uygun olarak, tüketici ürünün fiyatından çok kalitesine, güvenirliliğine önem veriyor. Avrupa pazarında Akdeniz tipi beslenme yaygınlaşıyor. Yaş sebze ve meyve tüketimi artıyor. Süper marketler pazara hakim olduklarından ürünlerde süreklilik istiyorlar.”