Benoplast Satış ve İş Geliştirme Direktörü Hakan Dirgeme: “Yenilikçi çözümleri ilk sunan firma olmaya çalışıyoruz”

Benoplast Satış ve İş Geliştirme Direktörü Hakan Dirgeme: “Pazarda farklılık yaratmaya çalışıyoruz”

Ana hedeflerini, ”Hizmet verdiğimiz sektörlerin ihtiyaçlarını önceden tespit ederek, yenilikçi çözümleri ilk sunan firma olmak” olarak açıklayan Hakan Dirgeme, Gıda 2000 dergisinin sorularını yanıtladı.

-Sayın Dirgeme, Beno Plastik’in faaliyet alanlarını ve ürün portföyünü okuyucularımıza tanıtır mısınız?

Tam 10 yıldır plastik sektöründe faaliyet gösteren Benoplast’ın ana ürün gruplarını malzeme taşıma, saklama, istifleme ve depolamaya yönelik fonksiyonlu plastik kasa, plastik konteyner ve plastik palet olmak üzere üçe ayırabiliriz. Ülke ve dünya pazarındaki hedeflerimize 250’ye yakın ürün çeşidimiz ile koşarken, her geçen yıl ürün çeşitliliğimizi daha da geliştirmekte ve şirket yapımızı büyütmekteyiz. Taşıma ve depolamaya yönelik ürün sistemleri ve çözümlerimiz ile gıda, tarım, otomotiv, lojistik, elektronik, kimya, tekstil sektörleri başta olmak üzere sektörlerine liderlik eden birçok kuruluşun tedarikçisi konumundayız. Ulusal ve uluslararası pazarda müşterilerimizin ihtiyaç ve isteklerini doğru analiz ederek ‘ürüne özel tasarım’ ve ‘doğru çözüm önerileri’ sunmaktayız. Kalite ve müşteri memnuniyetini temel prensibimiz olarak görürken, dinamik ve yüksek performans sergileyen yapımızla da hizmet verdiğimiz müşterilerin rekabet gücüne katkıda bulunduk ve bulunmaya devam edeceğiz.

– 2015 yılının ilk yarısını nasıl geçirdiniz? İkinci yarıya nasıl bakıyorsunuz?

2015’in ilk yarısında hedeflediğimiz büyüme oranlarını yakalamayı başardık. 2. yarıda ise yapmış olduğumuz yeni makine ve yeni kalıp yatırımları sayesinde iş hacmimizi % 40 daha arttırmayı öngörüyoruz.

-Yeni ürün ve Ar-Ge çalışmalarınızla ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte Ar-Ge şirketlerin hassasiyet gösterdiği en önemli konulardan biri haline geldi. Benoplast olarak bizim de ana hedefimiz hizmet verdiğimiz sektörlerin ihtiyaçlarını önceden tespit ederek, yenilikçi çözümleri ilk sunan firma olmak. Bu hedefimizi de gerçekleştirmeyi başardık. Bu nedenle de bugüne kadar yaptığımız ürünlerin büyük kısmı rakiplerimizce taklit edildi.

Benoplast olarak sektöre katkı sağlayacak çözümler geliştirmeye ve müşterilerimizin değişen ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeni teknolojileri yakından takip etmeye özen gösteriyoruz. Teknolojiye ve ürün geliştirmeye adanmışlık ürün tasarımında standartları oluşturmada bizim için her zaman anahtar olmuştur. Bu sayede müşterilerimize katkıda bulunmaya ve onların tercih ettiği tedarikçi olmaya devam ediyoruz. Depolama ve taşıma gibi hemen her firmanın yaşamak durumunda olduğu süreçlerde en ucuz olarak değil; en ekonomik, en güvenilir, içinde taşıdığı ürünü en iyi şekilde koruyan ve en uygun çözümleri sunan firma olarak pazarda farklılık yaratmaya çalışıyoruz.

Aynı zamanda bünyemizde bulunan kalıphane bölümümüzün enjeksiyon kalıplama teknolojisindeki birikimleri ve yenilikleri yakından takip eden Ar-Ge departmanımız ile birlikte üretimde yüksek performanslı çözümler sunmaktayız. Başka bir deyişle, artık en doğru kalıp ve üretim teknolojileri sonucunda müşterilerimize en uygun ürünü sunabilecek altyapıya sahip olduğumuz iddiasında bulunabiliriz. Örneğin daha önce Türkiye’de üretilmeyen büyük boyutlu ürün ve kalıpları artık kendimiz tasarlayıp, üretebilmekteyiz. Yeni ürünlerimizden biri olan ‘Benocon Plastik Paletli Konteyner’ tamamen kendi tasarımımız olup, % 100 Türkiye’de üretilen bir kalıbımızdır.

Benoplast Satış ve İş Geliştirme Direktörü Hakan Dirgeme: “Pazarda farklılık yaratmaya çalışıyoruz”

-Özellikle gıda ve tarım sektörüne yönelik ürünleriniz direkt insan sağlığını ilgilendiriyor. Bu konudaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

Plastik yüzyılımızın maddesi… İnsanoğlu varlığını sürdürdüğü müddetçe plastik de var oluşunu ve gelişimini sürdürecek. Dolayısıyla plastiğin insanın içinde bulunduğu her alanda kullanılıyor oluşu bizleri daha titiz üretime sevk ediyor. Toplumdaki genel algı plastiğin milyonlarca yılda doğadan yok olmayacağı şeklinde, ancak göz ardı edilmemesi gereken bir diğer nokta ise çevreyi kirletenin plastik değil insan olduğu. Plastiğin geri dönüşümü en ucuz materyal. Başka bir deyişle geri dönüştürdüğünüz sürece en yararlı ürün plastik… Üstelik plastik diğer malzeme gruplarına oranla geri dönüştürülürken en az enerji gerektiren maddedir. Dolayısı ile çevreye verdiği zarar da diğer maddelere oranla az.

Her zaman dile getirdiğimiz gibi plastikler çevre dostu ürünlerdir. Hayatımızın her alanında kullandığımız plastik ürünlerle ilgili ön yargılı söylemler ve yanlış algılar sektörümüzün en önemli sorunlarından biridir. Bu nedenle çevre bilincine sahip bir firma olan Benoplast, kamuoyundaki yanlış bilgilerin önüne geçebilmek adına ürünlerinde insan sağlığını her şeyin önünde tutmaktadır.

-İhracatınız var mı? Varsa hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?

Bugün itibariyle 40’a yakın ülkeye ihracatımız var. Bir diğer ifade ile üretimimizin şu anda % 25’ini yurtdışına satıyoruz. Bunu % 40 hatta mümkünse % 50 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. İhracat yaptığımız başlıca ülkeler: İspanya, İrlanda, Belçika, İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkeleri olmak üzere Afrika ve Ortadoğu ülkeleri ile de çalışmaktayız.

-Faaliyet gösterdiğiniz sektörlerle ilgili bir değerlendirme yapabilir misiniz?

Gıda, tarım, otomotiv, lojistik, elektronik, kimya ve tekstil sektörleri başta olmak üzere tüm sektörlerde, sektör liderlerinin tamamında bizim ürünlerimiz kullanılmakta. Sektör lideri tüm firmalar ile uzun süredir başarılı şekilde çalışıyor, bizi tercih etmeleri için ürün ve hizmetlerimizi her geçen gün daha da geliştiriyoruz. Örneğin gıda sektörünün tamamına yakınında bizim ürünlerimiz kullanılmakta. Nihayetinde bir ürün bir yerden taşınıyor veya depolarda kullanılıyor ya da saklanıyor. Ürünlerimiz üretim ve müşteri arasındaki tüm süreçlerde kullanıldığı için müşteri portföyümüz geniş. Kasa, palet ve konteynerlerimiz gıda sektöründe, bahçelerde, soğuk hava depoları, marketler, dağıtım depoları, gıda işleme tesisleri ve ihracatta işlev görüyor.

-Sektörde yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?

Sektörün belli başlı sorunlarını sıralamak gerekirse, en başta karşımıza çıkan konu, plastik geri dönüşüm bilincinin ne yazık ki Türkiye’de henüz yaygınlaşmamış olması. Bu durum kamuoyunun sektörümüze olan bakış açısını zedelemekte. Plastiğin zararlı olduğu algısının henüz yıkılamamış olması; sektörde ürünlerin kolaylıkla ve etik olmayan bir şekilde taklit edilmesi; üniversitelerde polimer mühendisliği gibi sektör ile ilgili bölümlerin ya da meslek liselerinde ilgili alanların yaygınlaşmamış olması; dolayısı ile kalifiye eleman bulmadaki zorluk; çeşitli ülkelerden yapılan ham madde ithalatında uygulanan vergilerin yüksek olması sektörün karşılaştığı sorunlardan sadece birkaçı.