Beslenme ve sağlıkla ilgili konularda iletişim kanalları güvenilir bilgi sunuyor mu?

Türkiye’nin beslenme ve sağlıklı yaşam alanında faaliyet gösteren öncü kuruluşlarından Sabri Ülker Vakfı, 4 Mayıs 2017’de İstanbul’da 4. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi’ni düzenliyor. Bu yıl  “Yeme Davranışlarının Sağlık Etkileri” temasıyla düzenlenecek olan Zirve, “Sağlık İletişimi Paneli’ne de ev sahipliği yapıyor.

Panel Başkanlığını İletişim dünyasının duayenlerinden Prof. Dr. Bülent Çaplı’nın üstlendiği Sağlık İletişimi Paneli, iletişim kanallarında yer alan beslenmeyle ilgili bilgilerin ne kadar bilimsel ve doğru olduğunu sorgularken; panelde bu konuda farkındalık yaratmak için neler yapılabileceği, hem dünyadan hem de Türkiye’den uygulama örnekleriyle masaya yatırılacak.

Toplumun gıda, beslenme ve sağlıklı yaşam alanında güncel, güvenilir ve bilimsel bilgiye ulaşması için çalışmalar yürüten Sabri Ülker Vakfı, 4 Mayıs tarihinde Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi’ni düzenliyor. İstanbul Conrad Otel’de düzenlenecek olan Zirve’nin paralel gündemi ise sağlık iletişimi. İletişim ve bilim dünyasının önemli isimlerini bir araya getiren Sağlık İletişimi Paneli’nin oturum başkanlığını, Türkiye’de iletişim dünyasının duayenlerinden Prof. Dr. Bülent Çaplı üstleniyor. Bir dönem Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölüm Başkanlığı da yapmış olan Prof. Dr. Çaplı, iletişim etiği, iletişim politikaları, uluslararası iletişim ve belgesel alanlarında öne çıkan akademik çalışmalarıyla tanınıyor.

Beslenmeyle ilgili haberlerin çoğu bilimsel kanıtlara ve referanslara dayanmıyor

Günümüzde tüketiciler genellikle gıdalar, beslenme ve sağlık konusundaki bilgileri televizyon, radyo, gazete, internet ve sosyal medya gibi çeşitli mecralardan ediniyorlar. Bu bilgiler karmaşık konular olduğu gibi mesajlar birbiriyle çelişebiliyor, hatta kafa karıştırıcı olabiliyor. Hem Avrupa’da hem de Türkiye’de yürütülen araştırmalar, iletişim kanallarında yer alan beslenmeyle ilgili bilgilerin tamamının bilimsel kanıtlara ve referanslara dayanmadığını ortaya koyuyor.  Bu konuda farkındalık yaratmanın amaçlandığı Sağlık İletişimi Paneli’nde tüketicilerin iletişim kanalları aracılığı ile doğru ve yeterli şekilde bilgilendirilmesini sağlama açısından neler yapılabileceği, hem dünyadan hem de Türkiye’den uygulama örnekleriyle masaya yatırılacak.

The Independent Gazetesi eski bilim editörü Steve Connor da katılıyor

Yeme davranışlarının belirlenmesinde iletişim kanallarının rolü ve bilimselliğinin de masaya yatırılacağı panelde, bu alanda Türkiye’nin deneyimli akademisyenlerinden Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Bülent Çaplı’nın yanı sıra The Independent Gazetesi eski bilim editörü Steve Connor da bir konuşma yapacak. Gazetecilik mesleğindeki başarılarıyla 5 kez İngiltere’nin en prestijli ödüllerinden “British Science Writers’ ödülünü kazanan Connor, konuşmasında kendi deneyimlerinden de örnekler sunacak.

Panelin konuşmacıları arasında yer alan Ziyneti Kocabıyık, pek çok gazete ve yayında sağlık haberciliği deneyiminin yanı sıra çok sayıda ulusal ve uluslararası tıp kongresine katıldı ve “medya ve sağlık” içerikli oturumlarda konuşmacı olarak da görev aldı. 2006 yılında IOF (International Osteoporosis Federation) Haber Ödülü’ne layık görülen Kocabıyık, Sağlık İletişimi Paneli’nde Türkiye’de sağlık haberciliğine dair tecrübelerini dünyadan örneklerle paylaşacak.

Panelin bir diğer konuşmacısı ise Massachusetts Üniversitesi’nden Prof. Sylvia Rowe.  Uluslararası Gıda Bilgi Konseyi -International Food Information Council- (IFIC) ve IFIC Vakfı eski başkanı ve CEO’su olan Prof. Rowe aynı zamanda Nutrition Today dergisinin de editörleri arasında yer alıyor.

Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi sağlık ve iletişim dünyasını İstanbul’da buluşturuyor

Sağlık ve beslenme alanında dünyanın önde gelen paydaşlarını bir araya getiren Sabri Ülker Vakfı, Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi’ni iki yılda bir düzenliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünya genelinde obez birey sayısının son 20 yılda iki katına çıktığını bildirirken, bilimsel kanıtlar da gıda tercihlerinin çocukluğun erken yaşlarında şekillendiğini ortaya koyuyor. Ancak gıda tercihlerinin şekillenmesini etkileyen faktörlere ilişkin bildiklerimiz hala sınırlı. Tüketici talepleri ve davranışları pek çok etmene göre değişiklik gösterse de, gıda tercihlerini etkileyen en önemli faktörler arasında tüketici güveni, hazırlama kolaylığı, besin kalitesi ve fiyat ederi göze çarpıyor. Zirvede, tüketici davranışlarını daha etkin bir şekilde iyileştirecek girişimler ve yöntemlerin yanı sıra tüketici davranışlarını etkileyen sosyal ve kültürel faktörlerle ilgili bilimsel veriler de paylaşılacak.

Gıda tercihlerine dair en kapsamlı araştırmanın sonuçları açıklanacak

Zirvede ayrıca, Avrupa Gıda Bilgi Konseyi’nin (EUFIC) koordine ettiği, “Gıda Seçimini Tetikleyen Faktörler/ Driver’s Of Food Choice ” projesinin sonuçları da paylaşılacak. İngiltere, İtalya, Fransa, Polonya’da pilot olarak yürütülen projenin Türkiye ayağı ise Sabri Ülker Vakfı’nca destekleniyor. Projenin yürütüldüğü bu 5 ülkeye dair sonuçların tamamı ilk kez Türkiye’de, Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi’nde açıklanacak. Tüketicilerin gıda seçimlerine yönelik bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırmalardan biri olan projenin sonuçları ülkeler ve kültürel kodlamaların gıda seçiminde nasıl bir rol oynadığını ortaya koyarak, pazarlama dünyasının profesyonelleri için de ufuk açıcı bilgiler sunuyor olacak.

Sabri Ülker Vakfı 4. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi, 4 Mayıs 2017 tarihinde, İstanbul’da Conrad Otel’de düzenlenecek.