Dünya maviye boyanıyor

Dünya maviye boyanıyor…

Dünya Sağlık Örgütü’nün bulaşıcı olmayan en önemli hastalıklar listesinde üst sıralarda bulunan diyabete dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan diyabet haftası için Türkiye Diyabet Vakfı’nın organizasyonunda 14 Kasım’ı da içine alan hafta süresince hemen her ilde pek çok aktivite yapılacak.

14 Kasım tüm dünyada DÜNYA DİYABET GÜNÜ olarak kutlanıyor. IDF (Uluslararası Diyabet Federasyonu) tarafından belirlenen simge MAVİ HALKA’dır. MAVİ umudu, HALKA birliği temsil ediyor. Bu yılın en önemli aktivitelerinin başında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarihi ve sembol yapıların mavi renkle ışıklandırılması geliyor. Dünya Diyabet Federasyonu (IDF)’in projesi olan “Bugün Her Yer Mavi’ projesi kapsamında il ve ilçe belediyeleri ile yapılan işbirliği sayesinde Türkiye çapındaki 20 ilde önemli yapılar mavi aydınlatılacak.

Diyabet farkındalığını yaratmak için İstanbul’da boğaz hattında 13 Kasım ve 14 Kasım günlerinde maviye boyanacak binalar;

Boğaz hattında;

  1. Boğaziçi Köprüsü

  2. Kız Kulesi

  3. Beylerbeyi Sarayı

  4. Kuleli Askeri Lisesi

  5. Ortaköy Feriye Lokantası

  6. Kabataş Erkek Lisesi

  7. Ziya Kalkavan Denizcilik Lisesi

  8. Four Seasons Hotel

  9. Shangri La Hotel

  10. Galata Kulesi

  11.  Ayrıca Türkiye Diyabet Vakfı Genel Merkez Binası (Şişli) mavi ile ışıklandırılıyor.

Diyabet Parlamentosu 6

Diyabetin önlenmesi, diyabetle yaşamda bakım ve tedavi kalitesinin artırılması için diyabetli hastalar, meslek örgütleri, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve TC Sağlık Bakanlığı yetkililerinin ortak akıl geliştirdiği ve stratejileri oluşturduğu bir sağlık platformu olan Diyabet Parlamentosu’nun bu yıl 6.sı organize ediliyor. 13 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirilecek olan Parlamento’ya bu yıl da, geçtiğimiz yıl olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurum ev sahipliği yapıyor.

Katılımcılar

TC Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı, TC Sağlık Bakanlığı, TC Milli Eğitim Bakanlığı, TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TC Sosyal Güvenlik Kurumu, TC Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Daire Başkanlığı, Diyabet Hemşireliği Derneği, Diyabet Diyetisyenliği Derneği, Diyabetle Yaşam Derneği, Diyabetli ve Engelliler Derneği, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği, Türkiye Aile Hekimliği Vakfı, Türkiye Fizyoterapistler Derneği, Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği

Türkiye Diyabet Vakfı bu yıl da diyabetle ilgili birçok projeye imza attı. Endüstrinin de desteklediği bu projeler, amatör ve profesyonel tüm bisikletçilere açık olan “Mavi Pedal Bisiklet Turu Şile-2015”, diyabet mucitlerinin ilginç fikirlerinin ödüllendirildiği “Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın”, 14 Kasım günü İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi’nin önünde kurulacak olan ve ilginç aktivitelerin gerçekleştirileceği “Diyabet Çadırı” bu yılın organizasyonuna damga vuracak etkinlikler.

Avrupa’nın en büyük diyabet kampı

Avrupa’nın en büyük diyabet kampı olan Şile Diyabet Yaşam Köyü’nün açılışı da bu yıl gerçekleştiriliyor. 15 Kasım’da düzenlenecek görkemli bir törenle hizmete açılacak olan Diyabet Yaşam Köyü’nde yılda 5 bin diyabetliye eğitim verilebilecek. Türkiye Diyabet Vakfı olarak bize gurur veren bu merkez ülkemizden ve yurtdışından yüz binlerce hastaya yaşam desteği verecek.

Mavi Pedal Bisiklet Turu/Şile (14 Kasım 2015)

40 profesyonel ve yaklaşık 300 amatör bisikletçinin katılımı ile Şile Diyabet ve Yaşam Köyü’ne diyabete dikkat çekmek ve diyabet hastalarına destek olmak için pedal çevirecek.

Türkiye’de diyabetin en çok görüldüğü köylerden biri olan Kömürlük köyünden başlayan bisiklet turu ‘Şile Diyabet Eğitim ve Yaşam Köyü’nde son bulacak. Diyabetli bisikletçilerin de destek verdiği Mavi Pedal Bisiklet Turu’nun ardından Şile Diyabet Eğitim ve Yaşam Köyü’nde ödül töreni düzenlenerek ‘14 Kasım Diyabet Günü’ çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Türkiye’de yedi milyon kişinin diyabet ve komplikasyonlarından etkilendiğini ancak sadece beş milyon kişinin tanı aldığını vurgulayan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, “Dünya Sağlık Örgütü verileri Türkiye’de diyabetin artış hızının dünya ve Avrupa genelinin üzerinde olduğunu ortaya koymaktadır.

Diyabet ülkemizde en sık rastlanan ilk beş hastalık arasında yer alırken her iki diyabetliden biri hastalığının farkında değildir. Bu nedenle diyabet konusunda kamuoyunda farkındalığı artırmak son derece önemlidir” diyen Yılmaz, her yıl olduğu gibi bu yılda diyabete dikkat çekmek ve diyabetlilere destek olmak amacıyla çeşitli aktiviteler düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

Diyabet Farkındalık Evi – Halk Bilgilendirme Evi (14 Kasım 2015)

Yer: Cevahir Avm/İstanbul

Saat: 10:00-20:00

Cevahir AVM önünde halka açık tüm gün DİYABET ÇADIRI kurulacak. Bu çadır içerisinde halkın bedelsiz kan şekeri ölçümü yapılacak ve diyabet riski taşıyan bireylere hekimler bilgi verecek. Ayrıca çadır içerisinde çocuklar için ayrılan bölümde diyabeti resmetmeleri istenecek. Oluşturulan dilek ağacı bölümünde ise diyabetlilerin dileklerini yazmaları istenecek ve bu dilekler değerlendirilecek.

37. Avrasya Maratonu – 5.Kıtalararası Asya’dan Avrupa’ya diyabet yürüyüşü (15 Kasım 2015)

Buluşma yeri: Köprü gidiş yönü Altunizade katılımı

Buluşma saati: 08:30

Egzersizin diyabet tedavisindeki önemine dikkat çekmek amacıyla bu yıl da Asya’dan Avrupa’ya yürüyeceğiz. 15 Kasım’da Altunizade’de de buluşan yüzlerce diyabetli ve diyabetli yakını Boğaziçi Köprüsü’nden yürüyerek geçecek. Köprü’nün tam orta noktasında umudu simgeleyen mavi balonlar gökyüzüne bırakılacak.

Her yıl sivil toplum kuruluşları, endüstri firmaları, kulüpler, diyabetli hastalar ve hekimler, hemşireler, sağlık profesyonelleri ile birlikte Asya’dan Avrupa’ya maratonda mavi yağmurluklarımızı giyip elimizde mavi balonlarımız, dövizlerimiz, pankartlarımız ile yürüyoruz. Köprünün tam ortasına geldiğimizde hep birlikte balonlarımızı uçuyoruz. Amacımız en önemli sağlık sorunu olan diyabete karşı farkındalık yaratmak, birlik beraberlik içerisinde diyabeti durdurmak. Ayrıca tüm Türkiye’de illerde ücretsiz kan şeker ölçümü yapılarak eğitimler veriliyor.

Sen bul diyabet kolaylaşsın!

Diyabetli hastaların günlük hayatlarını kolaylaştıracak fikirler üretilmesi amacıyla başlatılan yarışmanın bu yıl ikincisi düzenleniyor. Yarışmada öne çıkan projeler, şeker ölçüm yöntemi yerine alternatif pratik cihazlar, teknoloji ve modaya uygun insülin saklama kapları, tedavi sürecinin çocuklar için eğlenceli bir hale gelmesi için sevimli figürlü diyabet cihazları-eğitici interaktif oyunlar, sağlıklı beslenmeye yönelik otomatlar, diyabet kafeleri ve yaşlı hastalara özel destek cihazlar olarak sıralanıyor. Tıp Fakültesi, Beslenme ve Mühendislik bölümlerinin yanı sıra, Psikoloji, Sosyoloji, Sinema ve TV ve Mimarlık gibi farklı birçok bölümden toplam 200 üniversite öğrencisinin katıldığı yarışmada ilk 3’e giren projeye ödül verilecek.

Tarih: 12 Kasım 2015

Yer: The Marmara Otel Taksim

Saat: 10.00 – 12.00

Türkiye genelinde ücretsiz kan şekeri taraması;

Diyabetin iyi yönetilmesine kan şekeri kontrolü, egzersiz ve beslenme çok önemli olması sebebiyle kontrol ve ölçümün önemine dikkat çekmek amacıyla yurt çapında, daha önceden ilan edilen noktalarda hafta boyunca ücretsiz kan şekeri ölçümü yapılıyor. Ücretsiz ölçümlerin yapıldığı başlıca iller; Adana, Adıyaman, Ankara, Amasya, Antalya, Aydın, Muğla/Bodrum, Çanakkale, Çorlu, Erzincan, Fethiye, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun Tokat, Uşak.

Diyabet hakkında

Dünya Sağlık Örgütü verileri Türkiye’de diyabetin artış hızının dünya ve Avrupa genelinin üzerinde olduğunu ortaya koymaktadır. Diyabet ülkemizde en sık rastlanan ilk beş hastalık arasında yer alırken her üç diyabetliden biri hastalığının farkında değildir. Türkiye Diyabet Vakfı’nın Kasım 2013 yılında açıkladığı Diyabet Farkındalık Araştırması (DİFA) Türkiye’de nüfusun yüzde 63’ünün diyabetin farkında olmadığını göstermiştir.

Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun 2014 yılı verilerine göre bugün dünyada 387 milyon diyabetli hasta bulunmaktadır. 20 yılda bu sayının 592 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Diyabetli her iki kişiden biri diyabet olduğunun farkında değildir.

Diyabetten başlıklar:
  • -Diyabet ülkemizde 10 milyondan fazla insanı doğrudan ilgilendiren en önemli sağlık problemlerinden birisidir.

  • -İyi tedavi edilmediği zaman koroner kalp hastalıklarının, beyin damar hastalıkları ve inmenin, böbrek hastalıklarının, erişkin görme kayıplarına ve bacak ampütasyonlarının bir numaralı nedenidir.

  • -Prevalans artış hızı olarak Avrupa’da ülke olarak ilk sırada yer aldığımız bir hastalıktır.

  • -Dünyada 11 yetişkinden biri diyabetlidir

  • -Her 2 diyabetli yetişkinden biri diyabetinin farkında değil

  • -Diyabet için global sağlık harcaması 673 milyon dolar

  • -Her 7 doğumdan birinde gebelik diyabeti görülmektedir

  • Her gün 30 dk yürüyüş diyabet olma riskini % 50 azaltır

  • -Dünyada her 6 saniyede 1 kişi diyabet nedeniyle ölmektedir

  • -Dünyada 400 milyon diyabet hastası mevcuttur. Bunun 2035 yılında 600 milyon olacağı tahmin edilmektedir.

Dünya Diyabet Günü hakkında
Dünya Diyabet Günü, diyabet görülme sıklığının tüm dünyada giderek artması üzerine, Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) girişimiyle 1991 yılından bu yana, Charles Best ile birlikte 1922 yılında insülini bulan Frederick Banting’in doğum günü olan 14 Kasım’da kutlanıyor. Tüm dünyada 160’dan fazla ülkede yapılan 14 Kasım aktivitelerinin amacı, toplumun diyabet konusunda bilinçlendirilmesi ve hastalığın yaygınlaşmasını önlüyor.
Türkiye Diyabet Vakfı hakkında
Türkiye Diyabet Vakfı 1996 yılında kurulmuş, 1997 yılında Uluslararası Diyabet Federasyonu (International Diabetes Federation-IDF) üyeliğine kabul edilmiş, 2000 yılında ise Bakanlar Kurulu kararı ile kamuya yararlı Vakıf statüsü tanındı. Türkiye Diyabet Vakfı diyabetle mücadele ve diyabetli kişilerin yaşam kalitesinin geliştirilmesini hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda toplumda diyabet konusunda farkındalığın artırılması, diyabetli hastaların bakım ve tedavi hizmetlerinin iyileştirilmesi, diyabet eğitimi, sosyal haklarının iyileştirilmesi, hastalar arasındaki paylaşımın artırılması, diyabet alanında bilim düzeyinin yükseltilmesi ve bilim adamlarının desteklenmesi, diyabet ekibinin eğitim kalitesinin geliştirilmesi için çalışmalarını Türkiye çapında ve uluslararası alanda sürdürüyor.