Fındığın geleceği Akçakoca’da masaya yatırıldı

Fındıkta dünya pazarının lideri Türkiye, kaliteli ve verimli üretimi artırmak, yüksek katma değerli ihracat için arayışlarını sürdürüyor. Nuteks, Genç Hayat Vakfı ve Balsu Gıda işbirliğiyle yürütülen Sürdürülebilir Tarım Programı’nın 5. Olağan Kongresi 9 Şubat Cuma Günü Akçakoca Otel’de gerçekleştirildi.

Sektörün tüm paydaşlarını bir araya getiren kongrede; etkin ve sürekli eğitim, kimyasal atıklarla mücadele, temiz suya ulaşım, köylerdeki yenileme çalışmaları, yaşanabilir köyler, çocuk işçilikle mücadele için yaz okullarının açılması, iş sağlığı ve güvenliği, izlenebilirlik, yaşam ve çalışma standartlarının iyileştirilmesi ve köylerde sosyal ve ekonomik gelişimi desteklemek konuları ele alındı.

Hedef 400 bin ton ihracat

Kongrede bir konuşma yapan İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, 2023 ihracat hedefinin 400 bin ton iç fındık olduğunu, üretim ve verimliliğin arttırılması için herkese önemli görevler düştüğünü söyledi. Fındıkta üreticiden tüketiciye kadar herkesin kazandığı bir çalışma modelinin hayata geçirilmesinin imkansız olmadığına değinen Gören, “Fındıkta sürdürülebilirlik sağlanması için tüm kesimlerin bu tarz kongre ve organizasyonlara katılım ve fikir alışverişi son derece önemli” dedi.

İhracat, üreticinin sosyal refahını da yükseltir

Fındığın anavatanının Türkiye olduğunu ve dünyada Türk fındığı olarak tanınması için ihracatçılar olarak hiç durmadan çalıştıklarını bildiren Gören sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracat, ülkeye döviz girdisi sağlaması yanında, üreticinin sosyal refahını oluşturmak için de kaçınılmaz. Bu nedenle sürekli ihracatçının üretici ile ayrıştığı noktaları tartışmak yerine, ortak faydalarının olduğu konuları konuşmalıyız. Ülke olarak dünya pazarındaki gücümüzü artırmak, cari açığımızı azaltmak, üreticiden ihracatçıya kadar tüm kesimlerin kazanması için daha fazla ihracat yapmalıyız, gelirimizi daha fazla artırmalıyız.”

Ali Haydar Gören, Nuteks, Genç Hayat Vakfı ve Balsu Gıda tarafından gerçekleştirilen Sürdürülebilir Tarım Programı’nın temel hedefini ise şöyle açıkladı: “Program, modern tarım, her alanda verimlilik, fındığın bugün ve gelecekte gerçek değerini bulabileceği sosyal adalet düzenine uygun şekilde üretimini sağlamak, insancıl yaklaşımları ön plana çıkaran ve herkesin kazandığı adil bir ticaret ortamının oluşturulmasını hedefliyor. Sürdürülebilir bir fındık üretim politikasını oluşturmak için Tarım Bakanlığımızla birlikte çalışacağız”

Tarımda değişim teknoloji ve makineleşme ile sağlanacak

Programın moderatörlüğünü üstlenen Balsu Emtia Piyasaları ve Sürdürülebilirlik Müdürü Murat Gökdemir konuşmasında programın 5. yılında tüm paydaşlarla birlikte Tarım sektöründeki sosyal ve zirai gelişimine vurgu yaparak, birlikte değişimi ve ilerlemenin yakalanabileceğine olan inancını ifade etti. ECAS belgelendirme kurucusu Osman Yalçın Tekinarslan da tarladan tüketiciye olan zincirdeki tüm aktörlerin katılımıyla ve insan odaklı bir yaklaşımla tarımda değişim ve dönüşüm sürecinin aslında yeni nesillerin gelecekle buluşmasını sağlayabileceğini vurguladı. Düzce İl Tarım Müdürlüğü’nden Burhan Şahin ise Tarım Bakanlığı’nın 2018 yılı Bitkisel Destekleme ve Üretim programı ve İyi Tarım Uygulamaları destekleme programı hakkında bilgi verdi. Şahin, alan bazlı desteklemenin bu yıl da devam edeceğine söyledi.

Tarımda çocuk işçi sorunu ve yapılanlar

Tarım sektöründe tartışılan bir diğer konu ise çocuk işçiler sorunu… Fındık sektörü bir süredir bu konuda önemli çalışmalar yapıyor. Kongrede Çocuk İşçiliği ile Mücadele Programı ve Genç Hayat Vakfı Çocuk Koruma Programı hakkında bilgi veren Program Yöneticisi Ozan Çetin ise Balsu ve Nuteks iş birliğiyle yürütülen yaz okulu çalışmalarına değindi. Çocuk işçiliğinin önlenmesi için 2014 ve 2017 yılları arasında gerçekleştirilen saha çalışmalarını aktaran Çetin, 2018 yılında Şanlıurfa’dan sonra Mardin’de de saha çalışmalarının yürütüleceğini söyledi.

Kongrede ayrıca, Balsu Uyum Müdürü Esra Sarıçiçek Çakar ve Zirai Program Yöneticisi Yaşar Adak yaptıkları sunumda; Hayat hikâyesinde fındık olan tüm bireylerin yaşam kalitesini artırmak için kamu, özel sektör, STK, akademi, üretici ve fındık değer zincirindeki tüm paydaşlarla çalıştıklarını ve fındık ihracatının sürdürülebilir ve güvenli bir şekilde artışı, üreticilerin kaliteli ve verimli fındık üretimi için çiftçilerin sürekli ve etkin eğitimininim desteklendiğine dikkat çektiler.

Dört köyde 50 kadın üreticiye destek

Sosyal eğitimlere de değinilen sunumda, köylerde yapılan ihtiyaç tespiti sonrası 50 kadın üreticiyle kadının sosyal hayatta güçlenmesine yönelik Güçlü Kadın, Güçlü Tarım projesini hayata geçireceklerini aktaran Çakar, “Bu sayede akademi, sivil toplum kuruluşu, kooperatif ve özel sektör bir arada çalışarak 4 köyde toplam 50 kadının sosyal anlamda güçlenmesine ve toplumsal yaşamın iyileştirilmesine katkıda bulunacak” diye konuştu.

İyi Tarım Uygulamaları (İTU) kapsamında Tarım İl Müdürlüğü tarafından programa katılan Balatlı, Beyören ve Altunçay köylerine sembolik olarak köylere sağlanan katkı tutarında İTU çekleri verildi.