Gıdada gizli zehir “aflatoksin” tehlikesi büyüyor

Gıdada gizli zehir “aflatoksin” tehlikesi büyüyor

Türkiye’de aflatoksin çalışmalarının büyük kısmında başlangıç noktasını iade edilen ihraç ürünlerimiz oluşturuyor. Bunların başında fındık, antepfıstığı, yer fıstığı, kuru incir ve kırmızı biber geliyor.

APM Profesyonel Pastacılık Ürünleri Gıda Mühendisi Elif Yıldırım bu konuda şöyle konuşuyor: “Küfler yiyecekler üzerinde pamuk görünümünde, bazen renkli oluşumlar yaparak ürerler. Hatta ürünün gözle görülür küf gelişmesi olmayan derin kısımlarına kadar girerler. Bu nedenle küflenmiş gıdaların, küflenmiş kısımlarının atılarak diğer kısımlarının tüketilmesi yanlıştır.

Aflatoksinler, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’na (IARC) göre, 1. snıf kanserojen olarak tanımlanmıştır. İnsan sağlığı açısından açıkta satılan her kuru besini almamakta fayda vardır. Güvenilen markalara ya da güvenilen üreticiler tarafından satılan ürünler tercih edilmelidir. Ülkemizdeki karaciğer kanserinin başlıca sebebinin aflatoksin olduğu düşünülmektedir. Son zamanlarda kuruyemiş çeşitleri içerisinde aflatoksinin çok sık görüldüğü ürün grupları fındık ve fıstık olmuştur. Ülkemiz için çok büyük ekonomik değere sahip olan fındık ürünleri üretiminde halk sağlığı açısından Aflatoksin miktarı kontrol edilmeli ve üretimde GMP-HACCP kuralları kesintisiz uygulanmalıdır.

Yetersiz kurutulan ve bu şekilde depolanan ürünlerde aflatoksin oluşma riski oldukça yüksektir. Antepfıstığının işlenmesinde ve depolanmasında gerekli hassasiyet gösterilirse küf mantarlarının gelişmesi ve dolayısıyla aflatoksin oluşma riski azalır. Firmamızda hammadde girişinde yapılan sıkı kontroller, bekletilmeden kavurma, gerekirse uygun şartları taşıyan özel depolarda 1-2 günle sınırlı çok kısa süreli depolama ve hammadde girişinden ürünün sevkine kadar HACCP uygulamalarının kesintisiz sürdürülmesi, fındık ve antepfıstığı üretiminde aflatoksin problemi yaşatmamıştır.”