HUM Şirketleri Genel Müdürü Erdoğan Uzun: “Alternatif çareler sunarak pazarı canlı tutmaya çalışıyoruz”

HUM Şirketleri, anahtar teslimi bitkisel yağ tesisleri kurmakla birlikte, tesisteki birçok kilit makineyi de HUM markalı olarak üretiyor. “Komple anahtar teslim bir tesis kurmak münferit bir makine üretip, satmaktan daha meşakkatli ve zaman alan bir iştir. Proje ve finans yönetimi kabiliyeti yüksek firmalar ancak bu alanda başarı gösterebilir” diyen HUM Şirketleri Ortağı & Genel Müdürü Erdoğan Uzun, Gıda 2000’in sorularını yanıtladı.

 -Sayın Erdoğan Uzun, HUM Mühendislik ve faaliyet alanlarınızı kısaca okuyucularımıza tanıtır mısınız?

HUM Şirketleri bitkisel yağ sektöründe mühendisliğini kendisinin yaptığı anahtar teslim tesisler ve tesis üniteleri kurmakta, bu tesislerde kullanılan makine ve sistemleri üretmekte, deneyimli ve uzman kadrosunun sunduğu mühendislik hizmetiyle bitkisel yağ sektöründeki yatırımlara yön vermektedir. 1960 yılında Halit Uzun tarafından kurulan firmamız, kurulduğu yıldan beri bu sektörde hizmet vermektedir.

–Firmanızın ürün portföyü ve Ar-Ge çalışmalarınız ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Anahtar teslimi bitkisel yağ tesisleri kurmakla birlikte, tesisteki birçok kilit makineyi HUM markalı olarak üretiyoruz. Bu ürünler: Yağlı Tohum Hazırlama ve Pres Ünitelerinde kullanılan Kırma, Kondisyoner, Vals (Pullama), Pişirme Tavası, Yağ Presi, Tortulu Yağ Eleği, Küspe Soğutma makineleridir. Ürün portföyümüzde olan ve fabrikamızda ürettiğimiz bu makineler, 150 ton ile 600 ton arasında günlük işleme kapasitelerine sahip olup, dünyada sektörde en yüksek kapasiteli ve verimli makinelerdir.

ekstraksiyon tesisi

Bitkisel yağ tesisinin en önemli üniteleri olan ve HUM’un teknolojisinde iddialı ve söz sahibi olduğu Solvent Ekstraksiyon Ünitesi ve Rafine Ünitesi makine ve proses tanklarını kendi fabrikamızda üretiyoruz. Bunun yanı sıra kurduğumuz tesislerin tüm mühendislik hizmetleri ve eğer gerekirse yenileme, kapasite artırımı çalışmaları da yapıyoruz.

Şirket olarak Ar-Ge çalışmalarına da önem veriyoruz. Son olarak geliştirdiğimiz projemiz “Solvent Ekstraksiyon Tesislerinde Sıfır Atık Su Sistemi ve Buhar Üretim Ünitesi” sayesinde su sarfiyatını önleyici bir sistem kurduk. Solvent ekstraksyion tesislerinde israf olan sular buharlı sistem sayesinde tesise geri gönderiliyor. Sistemi ilk olarak bu yaz sonunda Bulgaristan’da kuracağımız solvent ekstraksiyon ünitesinde devreye alacağız.

ekstraksiyon tesisi- 3D

-Bildiğimiz kadarıyla anahtar teslimi tesisler kuruyorsunuz. Bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilir miyiz?

Kuruluşumuzdan bugüne kadar Türkiye’de ve dünyada 80’in üzerinde anahtar teslim bitkisel yağ üretim tesisi kurduk. Bu konuda oldukça deneyimliyiz.

Şirketimiz, komple teslim, anahtar teslimi, arsadan anahtara teslim, tesis modernizasyonu, kapasite artırımı, tesis taşınması gibi geniş bir yelpazede çeşitlilik gösteren taahhütlerle çalışabilme ve yatırım gerekliliklerine, yatırımcıya özel ihtiyaçlara cevap verebilme imkanına sahiptir. Bunun için ön mühendislik, konsept dizaynı, tesis mühendisliği, detay mühendislik, tedarik, montaj, işletmeye alma hizmetlerini sunuyoruz.

Bilindiği üzere komple anahtar teslim bir tesis kurmak münferit bir makine üretip, satmaktan daha meşakkatli ve zaman alan bir iştir. Proje ve finans yönetimi kabiliyeti yüksek firmalar ancak bu alanda başarı gösterebilir. Biz, HUM Şirketleri olarak uzun yılların verdiği tecrübeyle oluşturduğumuz yapı sayesinde bu tarz projeleri başarılı bir biçimde sonuçlandırıyoruz.

-Yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarınız ile ilgili bilgi verir misiniz?

Uzun süredir projelerimizin birçoğunu yurtdışı oluşturmaktadır. Yağlı tohum üretiminin yüksek olduğu ülkelerde bitkisel yağ üretim sektörü de hızla büyümekte ve gelişmektedir. İşte bu hedef pazarımızı oluşturan ülkelerde düzenlenen fuar ve konferanslara sürekli katılım içerisindeyiz. Doğu Avrupa’da Ukrayna, Bulgaristan, Romanya; Afrika’da Tunus, Mısır, Güney Afrika yoğunlukla iş yaptığımız ve ziyaret ettiğimiz ülkeler. Türkiye’de ise son yıllarda kapasite ve teknoloji gelişimi gözlenmektedir. Bilhassa komşu ülkelere yapılan yağ ihracatına yönelik yatırımlar ve Türkiye’de hayvancılık sektörünün büyümesi ile yağlı tohumlar sektörünün önemli bir ürünü olan küspe (yem hammaddesi) ihtiyacının artması nedeniyle yapılan yatırımlar bizim görevimizi önemli hale getirmektedir.

Ege Serbest Bölgesi’nde olan imalat tesislerimizde ekipmanlarımızı geliştirme çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca, İstanbul’da bulunan mühendislik ofisimizde de yeni prosesler üstünde çalışıyoruz. Amacımız, yerli mühendislik ve imalat ile sanayicimize ve ülke ekonomisine hizmet etmektir.

-2017 yılına nasıl bakıyorsunuz? Planlarınız nelerdir?

Maalesef 2017 yılı hem Türkiye ve hem de dünya genelinde sıkıntılı geçmektedir. Bölgesel ve global sıkıntılar tüm sektörleri olumsuz etkilemektedir. Yatırımlar daha stabil ortamları beklemektedir. Ancak biz hem Türkiye’de hem de dış hedef pazarlarımızda tüm olanakları zorlayarak ve yatırımcılara alternatif çareler sunarak pazarı canlı tutmaya çalışıyoruz. Bu yıl komple tesis yatırımlarından ziyade ekipman ilavesi ile kapasite artırımı ve teknoloji geliştirme konularına ağırlık veriyoruz. Ancak yılın ikinci yarısından itibaren gelecek yılın planları yapılmaya başlanacak ve yatırımlar hızlanacaktır diye umuyoruz. Bunun yanı sıra bu sene içerisinde yeni bir Ar-Ge projesini daha hayata geçirmek istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.

hum üretim - ekstraktör nakliyesi

-Faaliyet gösterdiğiniz sektörle ilgili bir değerlendirme yapabilir misiniz?

Biz gıda sektörüne hizmet veriyoruz. Sağlıklı ve yeterli beslenmenin en önemli girdilerinden birisi bitkisel yağlardır. Bildiğiniz üzere ayrıca bitkisel sıvı yağ üretirken elde ettiğimiz ikinci ana ürün olan küspe hayvan yemi ana maddesidir. Tarım teknolojilerinin gelişmesi tarımda verimliliği ve üretim miktarını artırmaktadır. Dolayısı ile dünyadaki nüfus artışı ve yaşam kalitesinin artma eğiliminde olması bizim hizmet ettiğimiz sektörlerin hem teknoloji olarak ve hem de kapasite olarak gelişmeye devam edeceğini göstermektedir. Biz de teknolojilerimizi ve kapasitemizi geliştirerek ilerlemek ve bir dünya markası olmak azmindeyiz.

presler

-Sektörde yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?

“HUM” bir mühendislik firması ve makine üreticisidir. En büyük sorunumuz Uzakdoğu ülkelerinden gelen kalitesiz malzeme-işçilik-mühendislik ile üretilmiş ekipman ve ünitelerdir. Kendi ülkelerinde devletleri tarafından ucuz hammadde, düşük vergi, ucuz işçilik gibi desteklerle çok ucuz fiyatlarla karşımıza çıkmaktadırlar. Üstüne üstlük bunlar Türkiye’ye girerken hiçbir vergi yükü ile ve teknik standartlar, kalite kontrol ile uğraşmak zorunda kalmıyorlar. Teknoloji, bilgi, kalite olarak bizimle başa çıkamazlar, ama fiyat söz konusu olduğunda yatırımcılarımız tereddüde düşmekte ve cazip fiyatlara yönelmek durumunda kalmaktadırlar. Bu ilkel tesisler ekonomimize, sanayimize, tarımımıza, ihracatımıza, gıda sektörümüze ve neticede tüketicimize zarar verecektir. Bu haksız rekabete devletimiz tarafından bir önlem alınmadığı müddetçe, yerli yatırımcımız da teknolojisini ve kalitesini artıramayacaktır; Türkiye makine ekipman çöplüğüne dönecektir.

-Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bizimle ilgili en son haberlere ve yağlı tohum işleme hakkında mühendislerimiz tarafından yazılan bilimsel makalelere ulaşmak isteyenleri Linkedin’de “HUM Oil & Fat Technologies” adlı şirket sayfamıza bekliyoruz. Web sitemiz de sürekli olarak güncelleniyor.

Son olarak, uzun yıllardır iletişimde olduğumuz Gıda 2000 dergisi ve ekibi olarak bizlere bu sayıda yer verdiğiniz için teşekkür ediyoruz.