İstanbul Aydın Üniversitesi’nde, “2016 Dünya Bakliyat Yılı Semineri” düzenlendi

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde, “2016 Dünya Bakliyat Yılı Semineri” düzenlendi

İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen “2016 Dünya Bakliyat Yılı Semineri”, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis’in katılımıyla geçtiğimiz günlerde gerçekleşti.

Dünya nüfusu hızla artarken, gıdaya olan ihtiyacın da artmakta olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Mehmet Reis, şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler (BM)’nin 2015 yılı raporuna göre, dünyadaki aç insan sayısı 800 milyonu geçmiştir. 2015 yılında 7 milyar 391 milyon olan dünya nüfusunun, 2050 yılında 9 milyar 100 milyon olacağı tahmin edilmektedir. Uluslararası kuruluşlar, açlık tehlikesinin ne denli büyük bir tehdit olduğunu ve olmaya devam edeceğini her platformda vurgulayarak, önlem alınmasına ve çözüm üretilmesine dikkat çekmektedir. Nitekim önlem alınmadığı takdirde gelecek yıllarda, çeşitli gıda ürünlerinin eksikliğinden ve hızla artan gıda fiyatlarından, bugünden daha fazla ve çaresizlik içinde bahsedeceğiz.

‘Küresel gıda krizi’ yaşanabileceği endişelerinin olduğu bir ortamda, her ülkenin kendi iç tüketimini karşılayacak ve gıda üretimini kalıcı bir şekilde arttıracak şekilde önlemlerini alması zaruridir. Gıdada yaşanacak bir kriz, küresel barışı bozan bir güvenlik krizine neden olabilir. Bilindiği üzere 1973 yılında ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, “Petrolü kontrol edersen ulusları kontrol edersin, yiyeceği kontrol edersen insanları kontrol edersin” demiştir. Bu sözleri çok manidar olup, tarımın ve gıdanın stratejik önemini gözler önüne sermektedir. Bu çerçevede, hiçbir ülke beslenmek gibi yaşamsal bir konuyu ‘-nasıl olsa ithal ederim’ diyerek, başka bir ülkeye ihale edemez. Her ülkenin, kendi topraklarında iç tüketimini karşılayacak kadar tarım üretimini yapması zorunludur. Küresel gıda krizine ve açlığa karşı, bakliyat etkin çarelerden birisidir” dedi.

Reis, “sürdürülebilir tarım”ın önemine dikkat çekti

Konuşmasında, “Sürdürülebilir Tarım”ın önemine dikkat çeken Mehmet Reis, konuşmasına söyle devam etti: “Verimli topraklarımızı tarım dışı alanlarda kullanmamalıyız, genç nüfusu tarımda çalışmaya teşvik etmeliyiz, yerli tohumlarla üretim yaparken bilinçli sulama, gübreleme ve ilaçlamaya dikkat etmeliyiz. Kızılderili Atasözünde söylendiği gibi ‘Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde, ben buna son arı öldüğünde bölümünü de ekliyorum, beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak’ sözünü de daima hatırlamalıyız” diye konuştu.

Obezite, birçok hastalığın nedenidir

Obezitenin birçok hastalığın nedeni olduğunu anlatan Mehmet Reis, şunları kaydetti: “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tahminlerine göre, 1 milyar 900 milyon insan aşırı kilolu ve bunların üçte birinin obez olduğu ifade edilmektedir. Yemek kültürünün değişimi, fastfood adı verilen atıştırmalık yemek tarzı ve çalışma koşullarının getirdiği hareketsizlik, obeziteye davetiye çıkarmaktadır. Obezite, başta diyabet olmak üzere pek çok hastalığın ana nedenidir. Reis Gıda olarak, sağlıklı bir toplum için yıllardır obeziteye karşı mücadele veriyoruz. Toplumun dikkatini çekebilmek için ‘Geleneksel Lezzetler Sağlıklı Nesiller’, ‘Abur Cubur Olacağı Budur’, ‘Abur Cubura Karnımız Tok’ ve ‘Ev Yemeği Sofrada Hesap Ortada’ kampanyalarını düzenledik. 2015 yılında başlayan ‘Ev Yemeği Sofrada Hesap Ortada’ kampanyamızı 2016 yılında da devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.