Kanada’da hızlı tüketilen gıda ürünleri

Kanada’da hızlı tüketilen gıda ürünleri

Kanada’da gıda ve alkolsüz içeceklerin toplam harcamalar içindeki payı artmakta olup, bu eğilimin önümüzdeki yıllarda devam etmesi bekleniyor. Ticaret hacminin ise 2016 yılına kadar her sene % 2 oranında artacağı öngörülüyor.

Pınar ÖZPAK KARATAŞ, Ayper EĞDİRİCİ SÖNMEZ – TC Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü

Yaklaşık 33,2 milyon kişilik nüfusuyla Kanada nüfus bakımından OECD ülkeleri arasında 12.sırada bulunmaktadır. 1990-2012 yılları arasında nüfus % 16 civarında artmış olup, söz konusu artışın 2012-2030 yılları arasında % 17,6 civarında gerçekleşmesi beklenmektedir.

Nüfusun dışarıdan göç nedeniyle artacağı tahmin edilirken, düşük doğum hızının bu nüfus artış hızını dengeleyeceği düşünülmektedir. 2030 yılında Kanada nüfusunun 41,0 milyon olacağı tahmin edilmektedir. Yine düşük doğum hızı, nüfusun yaşlanmasına neden olmuş, 2012 yılında 37,6 olan ortalama nüfus yaşının 2030 yılında 39,8 olacağı hesaplanmıştır. 1990’da 50 yaşını geçmiş vatandaşlar nüfusun yaklaşık % 25’ini oluştururken, 2017 yılında 65 yaş üstünün ilk kez 0-14 yaş grubunu geçmesi beklenmektedir. Bu durum da tarım ve gıda ürünlerinin bu segmente göre de şekilleneceğini göstermektedir. Nüfusun yaşlanmasının evlere gıda hizmetleri sektörünü de etkileyeceği ve hazır yemek ile evlere servis yapan kuruluş sayısında artış olabileceği de düşünülmektedir.

Genç nüfusun toplam nüfus içindeki payının azalmasına karşın, yine bu kesimin alışveriş kararlarında etkili olması nedeniyle, bu kesime yönelik ürün çeşitlendirilmesinin önemini koruyacağı tahmin edilmektedir.

Geçtiğimiz 20 yıl boyunca, kadınlar çalışma hayatında aktif bir şekilde yer almışlar, bu durum da tüketici tercihlerine yansımış ve dolayısıyla işlenmiş ürünlere yönelik talep artmıştır. Yine bu durum doğum oranının düşmesine neden olmuş ve hane halkı sayısı düşmüştür.

Ülkede göçmenlik önemli bir konu olarak gündemde olup, Kanada devleti nüfusta çeşitliliğe önem vermektedir. Avrupa kökenli vatandaşların toplam nüfus içindeki payı azalırken, 1970 ve 80’lerde Asya ve Ortadoğu kökenli göçmenler nüfusun yapısını değiştirmiştir.

Bugünkü durum itibarıyla toplumun yaklaşık % 70’i Hıristiyan olup, bu kategori içinde özellikle Doğu Avrupa’dan gelen göçlerle Ortodoks nüfusunda artış olduğu ifade edilmektedir. Yine Asya, Ortadoğu ve Afrika’dan gerçekleşen göçler farklı dinlerin de yaygınlaşmasına neden olmuştur. 1990’lerden sonra uygulanan göçmenlik politikası çerçevesinde özellikle Müslüman, Hindu ve Budist inancına sahip nüfusta önemli artışlar gerçekleşmiştir.

Kanada’nın hızlı tüketim malları dış ticareti

Kanada’nın seçilmiş ürünlerde 2013 yılı hızlı tüketim malları ithalatı 33,3 milyar dolar seviyesindedir. Ülkenin hızlı tüketim malları ithalatında başlıca ürünler altın ve altın mücevherat, içkiler, ekmek ve pastacılık ürünleri, hazır giyim, çikolata ve şekerlemeler, balıklar, kişisel bakım ürünleri, ev tekstil ürünleri ve meyvelerdir.

Türkiye’nin hızlı tüketim malları dış ticareti

İhracat: Hızlı tüketim malları bütün ülkelerde tüketicilerin bütçelerinin büyük kısmını oluşturmaktadır. Hızlı tüketim malları, hane halkı tarafından alınarak kısa sürede tüketilen ürünleri kapsamaktadır (gıda, kişisel bakım ürünleri, temizlik ürünleri, vb). Türkiye’nin hızlı tüketim malları ihracatı 2013 yılında bir önceki yıla göre % 12 artarak 14,8 milyar dolara ulaşmıştır. İhracatın % 90’ını gıda ürünleri oluşturmaktadır. Gıda ürünleri arasındaki başlıca ihraç ürünlerimiz ise meyveler, kabuklu yemişler, konserveler ve unlu mamullerdir. Kişisel ve ev bakım ürünleri ihracatında ise ilk sırada sabunlar yer almaktadır. Söz konusu ürün grubunu deterjanlar, tıraş müstahzarları, deodorantlar, banyo müstahzarları, makyaj ve cilt bakım ürünleri takip etmektedir. Hızlı tüketim malları ihracatımızdaki başlıca ülkeler ise Irak (% 1 8), Almanya (% 9), Rusya (% 8), İtalya (% 4) ve ABD’dir (% 3).

İthalat: 2013 yılı itibarıyla Türkiye’nin hızlı tüketim malları ithalatı 4,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. Hızlı tüketim malları ithalatının %73’ünü 3,4 milyar dolar ile gıda ürünleri oluşturmaktadır. İthalattaki başlıca ürünler ise bitkisel yağlar, meyveler ve çeşitli gıda müstahzarlarıdır. Kişisel ve ev bakım ürünleri ithalatında ise makyaj ve cilt bakım ürünleri, deterjanlar ve saç müstahzarları ilk sıralarda yer almaktadırlar. İthalatın gerçekleştirildiği başlıca ülkeler ise Rusya Federasyonu (% 12), Almanya (% 10), Ukrayna (% 8), ABD (% 8), Polonya’dır (% 4).

Kanada hızlı tüketim ürünleri pazarı

Kanada perakende sektörü satış hacmi 2012 senesinde, bir önceki yıla göre, % 3 büyüyerek 470 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmıştır. Sektördeki büyüme trendinin 2013 senesinde % 2.7 oranında gerçekleştiği düşünülmektedir. Sektörün toplam büyüklüğü ABD pazarı kadar olmasa da, kişi başına yapılan perakende harcaması ABD ile aynı düzeydedir. Kanada perakende sektöründe etnik ve modern perakendecilerin kendi sloganlarıyla büyüdükleri gözlenmiştir. Etnik ve modern perakendeciler pazara çok kültürlü gıda ürünlerini ‘Doğu ile Batı’nın buluştuğu yer’ sloganıyla sunmaktadırlar.

Kanada’da perakende gıda harcamalarının özellikleri

Kanada’da gıda tüketimi kolay hazırlanabilirlik, sağlıklı olması, lezzet ve fiyat kriterleri çerçevesinde şekillenmektedir. Tüketicilerin kişisel tercihleri çerçevesinde zaman zaman ürünlerde bir veya birkaç unsur alım kararında etkili olup, tüketiciler kendi yaşam tarzlarını en iyi ifade ettiğini düşündükleri ürünlere yönelmektedir.

Gıda tüketim tercihlerinde demografik veriler ve yaşam tarzı önemli olup, Kanada’da demografik, kültürel ve ekonomik farklılıkların çoğalmasıyla tüketim eğilimleri de daha karmaşık hale gelmektedir. Farklı ülke ve kıtalardan göçmenlerin bu ülkeye yerleşmesiyle etnik köken, yaşam tarzı ve damak tatları da mevcut kültüre eklenmiştir. Bu yüzden bu pazarı anlamak ve bu çerçevede ürün sunabilmek, başarılı olabilmek için önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

2012 yılında gıda tüketiminde ürünlerin kolay ve çabuk hazırlanabiliyor olmasının yanı sıra sağlıklı olması da ön plana çıkmıştır. 2006-2011 seneleri arasında, % 17 artış gösteren gıda ürünleri satışı 2012 senesinde 87 milyar Kanada Doları seviyesine ulaşmıştır. Bu alt sektördeki istikrarlı büyümenin devam edeceği ve ticaret hacminin 2016 yılına kadar her sene % 2 oranında artacağı öngörülmektedir.

Kanada’da gıda tüketimi

Tüketim harcamalarının önümüzdeki yıllarda artmaya devam edeceği düşünülmekte olup, bu eğilimdeki en önemli etmenler Kanada ekonomisinin büyümesi, çift gelirli haneler, düşük işsizlik oranı ve işgücünün daha nitelikli hale gelmesidir.

Gıda ve alkolsüz içeceklerin toplam harcamalar içindeki payı artmakta olup, bu eğilimin önümüzdeki yıllarda devam etmesi beklenmekte ve ticaret hacminin 2016 yılına kadar her sene % 2 oranında artacağı öngörülmektedir.

Satın alma kararı

Agriculture and AgriFood Canada’nın yaptığı anketlere göre Kanadalı tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen en önemli faktörler sırasıyla, fiyat, kalite, tazelik ve besin değeridir.

Fiyat: Ekonomik krizin etkilerinin beklenenden daha uzun sürmesi ve artan gıda fiyatları Kanadalı tüketicileri fiyatlara karşı aşırı duyarlı hale getirmiştir. Deloitte Canada’nın öngörülerine göre fiyat duyarlılığının yakın zamanda değişmesi mümkün görülmemektedir.

Kalite: Kanadalı tüketiciler kaliteyi tazelik, besin değeri, paketleme ve tat ile ilişkilendirmektedirler. Tüketiciler kaliteli olduğuna inandıkları ürünlere daha fazla ödeme yapmayı kabul etmektedirler.

Her ne kadar hanebaşına düşen gelirden gıdaya ayrılan pay 1969 yılında % 18.7 iken 2009 senesinde % 10.2’ye gerilemişse de, kişilerin kaliteli ürünlere yönelmesinden dolayı kişi başına düşen gıda harcamasında artış gözlemlenmiştir. 2010 yılı verilerine göre kişi başına yapılan yıllık gıda harcaması ortalama 3,494 Kanada Dolarıdır.

Tazelik: Tazeliğin kalite ile eş anlamlı hale gelmeye başladığı Kanada’da, tazelik lezzetli tadı, sağlıklı besin değerlerini ve doğal gıda ürünlerini çağrıştırmaktadır. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde kişi başına düşen sebze tüketimi % 10.9 oranında artış göstermiş ve taze ürün tüketimi yeni bir trend haline gelmiştir. Bu yeni trende çok çabuk yanıt veren Walmart Canada, reyonlarında taze sebze ve meyvelere yer vermeye başlamıştır.

Dengeli ve Sağlıklı Beslenme: Beslenme alışkanlığının sağlık üzerindeki etkileri hakkındaki bilincin artması tüketicilerde gıda ürünleri üzerindeki etiketleri, kalori ve besin değerini okuma alışkanlığı kazandırmıştır. Her ne kadar çocukluk döneminde görülen obezite vakaları geçtiğimiz 30 sene içerisinde 3 katına çıksa da, kişi başına tüketilen kalori miktarı 2001 yılında 2,500 iken günümüzde 2,358’e gerilemiştir. Sağlıklı yaşama katkısı olan gıda maddelerinin hem genç hem de ileri yaştaki tüketiciler tarafından daha fazla talep edileceği öngörülmektedir.

Kanada’da gıda tüketiminin en önemli faktörlerinden birisi doğal ve sağlıklı olduğu düşünülen gıdalara yönelim olup, ülkede yaşam süresinin uzamasının bunda önemli bir etken olduğu belirtilmektedir. Ayrıca ürün çeşitliliği itibariyle gelişmiş bir pazar konumunda bulunan Kanada’da, sağlıklı olmasının yanı sıra geleneksel ve özgün niteliklere sahip ürünlere olan talep de artış göstermektedir. Bu sebeple tüketici eğilimlerinin karşılanması amacıyla, standart ürünlere göre özel nitelikleri ön plana çıkartılarak pazarlanan “özel nitelikli ürünler” pazarda önemli yer tutmaktadır.

Bu çerçevede gerek ürün özellikleri gerekse de pazarlama taktikleri açısından rakiplerine göre üstünlüklerini doğal olarak içinde barındıran birçok Türk ürününün, aşağıda belirtilen sınıflar bazında ayrıca değerlendirilerek bu özelliklerinin ön plana çıkartılmasının pazara girişte avantaj sağlanması bakımından önemli olduğu düşünülmektedir.

Gıda tüketim tercihinde fiyat hala önemli bir unsur olmakla birlikte, göreceli olarak önemi azalmış bulunmakta ve tercihte tat ve kalite ön plana çıkmaya başlamıştır. Yine Kanada’da büyük zincir mağazaların açılması, Kanadalı tüketicilerin gıda harcamalarında önemli bir azalma meydana getirmiştir ve bu çerçevede fiyat kalite tat unsurlarının birlikte yer aldığı ürünler önem kazanmıştır.

Helal gıda ürünleri

Kanada’da artan Müslüman nüfusa bağlı olarak, helal gıda ürünleri pazarı da son yıllarda gözle görülür bir büyüme göstermiştir ve bu büyüme hızının artarak devam etmesi öngörülmektedir. 2012 yılı verilerine göre, Kanada’da helal gıda pazarının 1 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmış olmasının temel sebebi yıllık % 15’lik bir hızla büyüyen ve 1 milyon rakamını aşan Müslüman nüfustur. Kanada İstatistik Kurumu verilerine göre Müslüman nüfusun büyük çoğunluğu (% 61) Ontario eyaletinde yaşamaktadır. Bunu sırasıyla % 19’luk oran ile Quebec ve % 10 ile Biritish Columbia takip etmektedir. Yine aynı araştırmaya göre Müslüman nüfus Toronto (% 47), Mississauga (% 12) ve Ottawa (% 9) gibi belli şehirlerde yoğunlaşmıştır.

Müslüman nüfus tarafından oluşturulan hanehalkları genel olarak iyi eğitimli bireylerden oluşmaktadır. Hanehalkı üye sayısı (ortalama 4.4 birey) ve gıda/hızlı tüketim mallarına yapılan harcama Kanada ortalamasının üzerindedir. Müslüman nüfusun helal gıda ürünlerine olan talebi genel olarak “niş” diye tabir edilen etnik marketler tarafından karşılanmaktadır.

Büyük marketlerde bu ürünler kısıtlı olarak bulundurulmakta ve helal gıda üreticileri ve ithalatçıları için değerli bir fırsat oluşturmaktadır. Helal gıda ürünleri, market lideri olan büyük zincir marketler için de önemli bir fırsat sunmaktadır. Sınırlı sayıdaki helal gıda ürünlerinin başarılarını ispat ettikleri takdirde, Kanada pazarına hakim olan Walmart, Sobeys ve Loblaws gibi firmalar sundukları helal ürün çeşitliliklerini artırmanın yanı sıra helal “private label” ürünlere olan taleplerini de artıracaklardır, dolayısıyla Kanada pazarına girmek isteyen Türk ürünleri için de daha büyük bir pazar oluşacaktır.

Yeme içme alışkanlıkları

Gerek evde, gerek restoran ve süpermarketlerde Kanadalı tüketiciler çeşitliliğe önem vermektedirler. Yine teknolojinin ilerlemesi bu çeşitliliği olumlu etkilemiş, her mevsimde her çeşit meyve-sebze rahatlıkla bulunmaya başlanmıştır. Kanada’da “FastFood” olarak değerlendirilen ürünler günlük yaşamın bir parçası haline gelmeye başlamıştır. Kanadalı tüketiciler arasında,

· Kolay taşınabilen ürünler: Yoğun iş temposuna sahip tüketiciler, kahvaltılık ürünlere ve taşınması kolay, öğünlük gıdalara ilgi göstermektedir.

· Kolay hazırlanabilen ürünler: Yeni, özgün, yüksek kaliteye sahip ve hazırlanması uzun zaman almayan ürünler son yıllarda ön plana çıkmakta olup, bu kategorideki koşer ve helal ürünler de önemli yere sahip olmaya başlamışlardır.

· Aperatif gıdalar: Besleyici aperatif gıdalar yemek hazırlamaya zaman bulamayan tüketiciler arasında popüler hale gelmeye başlamış olup, şekerlemeler, çeşitli hububat ve kuru meyve içeren barlar önem kazanmaya başlamıştır.

Fast food tüketimi

Kanadalı tüketicilerin yaklaşık dörtte biri yakın bir geçmişte fast food tarzı bir yiyeceği tükettiklerini ifade etmişlerdir. Bu oran 14-18 yaş arasındaki tüketicilerde üçte birine çıkmakta olup, 19-30 yaş arasındaki erkeklerde % 39 ile en üst seviyesine ulaşmaktadır. Yine tüketicilerce tercih edilen fast food türleri arasında kahve, salata gibi düşük kalorili ürünlerde yer alırken, tüketicilerin yaklaşık % 40’ı pizza, sandviç ve hamburger gibi ürünleri tercih etmişler ve % 25’i de yanında gazlı içecek almışlardır. Yine tüketicilerin yarısından fazlası evde kendi yemeklerini hazırladıklarını belirtmişler, bu oran 4-8 yaş arasındaki çocuk bulunan hanelerde % 61’e çıkmaktadır. Yine yaşlı insanların (71 yaş ve üstü) % 76’sı sadece evde hazırlanan yiyecekleri tükettiklerini ifade etmişlerdir.

Özellikle yetişkin düzeyinde gelir düzeyi ile gıda tüketimi arasında belirli bir bağ olduğu düşünülmekte olup, en düşük gelir grubunda bulunan tüketicilerin en fazla yağ tüketen grup olduğu da tespit edilmiştir. Çocuk ve ergenlik çağındaki gençlerde gelir düzeyi önemli bir fark yaratmamıştır.

Alkollü ve alkolsüz içki tüketimi

Kanada’da tüketiciler hem evde hem de ev dışında çeşitli içecekleri düzenli olarak tüketmektedirler. Bira özellikle Kanadalı tüketiciler arasında popülaritesini korumakta olup, sigara tüketimi ve sıkı trafik kontrolleri bu ürünün ağırlıklı olarak evde tüketilmesine neden olmuştur.

Alkolün perakende satışları ile ilgili kontroller hükümet kuruluşları tarafından gerçekleştirilmekte olup, eyalet bazında da içkinin arzı ve dağıtımı ile ilgili düzenlemeler bulunmaktadır. Bu yüzden alkollü içki satan işyerlerinin çalışma saatleri eyalet bazında farklılıklar göstermektedir. Atlantik Okyanusu kıyılarında bulunan eyaletlerde çoğunluğun Hıristiyan olması nedeniyle çoğu işyeri pazar günleri kapalı bulunmaktadır. Yine belirli tatil günleri ile seçim günlerinde de alkollü içkilerin satışı yasaktır. Alkollü içkilerin tüketimine yönelik kurallar federal yasalarla düzenlenmiş olup, Prens Edvard Adaları dışında bira ve şarap için yazılı ve görsel reklâma izin verilmektedir.

2007-12 yılları arasında Kanada alkollü içkiler tüketimi toplamda yaklaşık % 0,4 oranında artmış olup, bu oran 2012 yılında 89,3 lt/kişiye denk gelmektedir. Bu yavaş artışta çeşitli sivil toplum kuruluşların yürüttükleri alkol karşıtı kampanyaların etkili olduğu tahmin edilmektedir.

Tüketimi en çok artan alkollü içecek biralar grubu olmuştur. İkinci sırada ise şaraplar bulunmaktadır.

Pazarda yaşanan büyüme viski, votka, şarap gibi daha yüksek fiyatlı ve premium ürünlerin özellikle restoranlarda satışındaki artıştan kaynaklanmıştır.

Sağlıklı beslenmeye dikkat eden Kanadalı tüketicilerin bu eğilimi alkolsüz içki tüketimine de yansımıştır. Gazlı içecekler, enerji içecekleri ve hatta meyve ve sebze suları bile bu eğilimden olumsuz etkilenmektedirler. Öte yandan içme suyu ve tüketime hazır çay talebinde önemli bir artış gözlenmektedir. Önümüzdeki dönemde en önemli büyümenin hazır çay ve kahveler ile şişelenmiş su ve maden suları pazarlarında olması beklenirken, gazlı içecekler ile meyve/sebze suyu pazarının ise daralacağı tahmin edilmektedir.

Satış potansiyeli yüksek olan gıda ürünleri

Çay: Kanada sıcak içecek sektöründe kahvenin liderliği devam etmekle beraber son yıllarda daha sağlıklı ürünlere yönelen tüketim alışkanlığı ve dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen göçmen nüfusun etkisi ile çay önemli bir pazar payı elde etmeye başlamıştır. Kanada çay pazarı 2013 yılında bir önceki yıla göre % 3 oranında büyüyerek 522,5 milyon dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşmıştır. Bu pazarda “tea pod” gibi yenilikçi ürünler ve geliştirilen yeni paketleme şekilleri, pazarın büyümesine olumlu katkıda bulunmaktadır.

Tetley Canada şirketinin % 31 pazar payı ile lider olduğu bu pazarda “siyah süzen poşet çay” en çok tüketilen ürün konumundadır. Kanada çay pazarının yıllık % 2 büyüyerek 2017 yılında 564 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşması beklenmektedir. Loose Black Tea diye adlandırılan dökme siyah çay kategorisinin bu pazarda çok küçük bir payı olsa da son yıllarda açılan David‘s Tea ve Teavana gibi özel tea shopların bu pazardan daha fazla pay almaya başlamaları ile siyah dökme çayın satış oranlarında da dikkate değer bir artış gözlemlenmektedir. Tim Hortons gibi ağırlıklı olarak kahve pazarında faaliyet gösteren firmalarda “steeped tea” diye adlandırılan demleme çay ürünlerini mönülerine eklemişlerdir. Büyüyen bu pazardan pay almak isteyen dünyaca ünlü kahve zinciri Starbucks 2012 yılında, dünya genelinde 300 ve Kanada’da 65 şubesi olan, Teavana Special Tea Store fırmasını satın almıştır.

Dünyanın önde gelen çay üreticilerinden olan ve yüksek kaliteli çaylar üreten Türkiye’nin, büyüyen Kanada çay pazarından pay alma noktasında girişimlerde bulunması hem Türkiye’nin hedeflediği çay ihracatına ulaşma noktasında hem de 2023 yılı ihracat hedeflerini gerçekleştirme noktasında büyük bir önem arz etmektedir.

Türkiye 2013 yılında 18 milyon dolar tutarında çay ihraç etmesine rağmen Kanada’ya yapılan çay ihracatı çok düşük olup 46 bin dolar seviyesindedir. Kanada’nın dünyanın en önemli çay ithalatçı ülkelerinden birisi olduğu göz önünde bulundurularak, Türk çayının organik olma özelliğini öne çıkaran ürün konumlandırmasına yönelinmesi bu pazardan pay alınması noktasında en önemli unsurdur. Ayrıca, Kanada’da her yıl düzenlenen gıda ve sıcak içecek fuarları, Türk ürünlerinin pazarlanması ve Türk ürünlerinin kalitelerinin Kanadalı tüketicilere ve perakende firmalarına gösterilmesi konusunda son derece önemli fırsatlar olarak öne çıkmaktadır. Bu konuda Toronto’da her yıl düzenlenen SIAL fuarı firmalarımızın ürünlerini tanıtımı açısından çok büyük önem arz etmektedir. Bu girişime ilave olarak, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinin devamlılık gösterecek şekilde planlanıp gerçekleştirilmesi, tüketiciler ve perakende firmaları ile Türk ürünleri arasındaki ilişkinin geliştirilmesi ve sonuç olarak pazar payının yükseltilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Ayrıca Toronto ve Vancouver gibi büyük şehirlerde her yıl düzenlenen Coffee and Tea festivalleri de üreticilerin tüketici ile buluşması noktasında önemli rol oynamaktadır.

Şekerleme ve şekerli mamuller sektörü: Kanada istatistik kurumunun verilerine göre 2012 yılında hanehalkı başına düşen harcama miktarı 56 bin dolardır. Bu miktarın % 27.6’si barınma, % 20.4’ü ulaşım ve % 14.1’i de yiyecek içecek için harcanmıştır. Ortalama olarak, her hanehalkı gelirinin yaklaşık olarak 8 bin dolarını yiyecek ve içecek ürünlerine harcamaktadır. Şekerli ürünler, çikolata, sakız ve bisküvi ürünleri tüketimine harcanan miktar yaklaşık olarak kişi başına yıllık 180 dolar gibi yüksek bir miktardadır.

Kanadalı tüketicilerin tercihlerinde ve ülkenin demografik yapısında olan değişimler neticesinde şekerli mamuller pazarında da önemli değişiklikler görülmektedir. Bu değişiklikler Kanada pazarına girmek isteyen Türk firmaları için büyük bir fırsat oluştururken pazar araştırmalarının, tüketici eğilimlerinin yakından takibinin ve planlı hareket etmenin önemini artırmaktadır. Kanada şekerleme ve şekerli mamuller sektörü 2012 yılı itibarı ile 4 milyar dolara yakın bir pazar büyüklüğüne ulaşmıştır. Bu sektörde en büyük pazar payı 2.7 milyar dolarlık büyüklüğü ile çikolata sektörüne aittir. Yapılan çalışmalar, tüketici tercihlerindeki değişiklik alt ürün gruplarının pazar paylarını değiştirse de, Kanada şekerli mamuller sektöründeki istikrarlı büyümenin devam edeceği, sektörel büyümenin pazarda yeni fırsatlar doğuracağını işaret etmektedir.

Çikolata sektörü: Kanada çikolata pazarı % 5 büyüyerek 2012 yılı itibarıyla 2.7 milyar dolar piyasa büyüklüğüne ulaşmıştır. Kişi başına düşen yüksek gelir oranı ve tüketicilerin şekerleme ürünlerine olan kültürel ilgileri çikolata pazarının büyümesinde temel etkenlerdir. Tüketici ilgisi ve yüksek tüketim oranı bu pazardaki tat, paketleme ve pazarlama konularındaki gelişmelerin ve yaratıcılığın da kaynağını oluşturmaktadır.

Geçmiş yıllarda anlık kararlar ile yapılan satın alma ve tüketim alışkanlığı son yıllarda yerini planlı satın alma trendine bırakmıştır. Günümüzde daha dengeli bir yaşam stili oluşturmaya yönelen Kanadalı tüketiciler perakende satış noktalarında stratejik olarak konumlandırılmış ürünler ve ani karar verme ile yapılan satın alma yerine daha ekonomik ve sağlıklı ürünlere yönelmektedirler. Kanada çikolata pazarındaki tüketimi belirleyen bir diğer eğilim ise yüksek kaliteli ve lüks ürünlerin daha yaygın ve her gelir seviyesindeki tüketiciye ulaşabilecek şekilde piyasaya sunulmasıdır. Premium ve lüks olarak nitelendirilen bu ürünler daha geniş bir pazar payını hedefleyerek, kaliteli çikolata ürünlerini daha küçük ebatta hesaplı fiyatlardan sunmaktadırlar. Bu iki temel trend günümüzde Kanada çikolata pazarını şekillendiren, tüketici tercihlerini belirleyen ve satın alma eylemini yönlendiren temel yönelimlerdir. Bu temel eğilimler tek lokmalık minik ürünlerin daha büyük ebatta paketlenmesi ile oluşturulan ekonomik ürünlere olan talebi artırmıştır. Bagged selflines/softlines olarak nitelendirilen bu segment 2012 yılında % 7 büyüyerek 304 milyon dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşmıştır. Tüketilen ürünlerin paylaşımını kolaylaştırmasının yanı sıra tüketilen porsiyon miktarını da kolayca ayarlama imkanı veren bu ürünler şu anda Kanada pazarındaki favori ürün çeşitlerini oluşturmaktadır. Örnek olarak açılıp kapatılabilinen poşetlerde ayrı ayrı paketlenmiş minik ürünler olan Hershey Canada firmasının Reese’s Bites ürünü ve Nestle Canada firmasının Coffee Crisp Bites ürünü bu pazar segmentinde lider markalardır.

Ayrıca, çikolata firmaları sağlıklı ürün talep eden tüketicilere yönelik olarak daha fazla kuruyemiş ve kuru meyve ihtiva eden ürünlerin üretimine yönelmişlerdir. Çikolata pazarında ki sağlıklı ürünlere olan talebi değerlendirmek isteyen Hershey Canada firması çikolata kaplı meyveler üreten Brookside Foods’u 2012 yılında satın alarak bu segmentte market liderliğini hedeflemektedir.

Diğer yandan, tablet çikolata pazarı 2012 yılında güçlü bir gelişme göstererek % 5 büyümüş ve 306 milyon dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşmıştır. Yüksek kaliteli çikolata olarak piyasada kabul gören çikolataların dağıtım kanallarının çeşitlendirilmesi ve farklı tüketici gruplarına göre paketlenmesi tablet çikolatalarının pazar payını artırmıştır. Örneğin, Godiva geleneksel hediyelik kutu tarzında sunduğu ürünleri 100 gramlık paketler halinde tüketiciye sunarak ve perakende noktalarında yer alarak tablet pazarından pay almaya başlamıştır.

2012 yılında sezonluk çikolata kategorisi % 5 büyüyerek yaklaşık 500 milyon dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşmıştır. Cadılar bayramı, paskalya, yılbaşı ve sevgililer günü gibi özel günler için üretilen çikolatalardan oluşan segment, pazardan en büyük payı alan ikinci alt ürün grubudur.

Tekli paketlerde satılan çikolata bar ve çikolata kaplı gofret kategorisi Kanada çikolata pazarının en büyük segmentini oluşturmaktadır. 2012 yılında % 2 oranında büyüyerek 1.1 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşmıştır. Bu segmentteki satış miktarları tüketicilerin anlık satın alma istekleri ve alışkanlıkları tarafından desteklenmektedir. Çikolata sektöründe en fazla potansiyele sahip olan sağlıklı ürünler kategorisinde ise organik çikolata tüketimi istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etmektedir. Bu kategori 2012’de % 9 büyüyerek 6 milyon dolarlık bir pazar payına ulaşmıştır.

Şekerleme sektörü: Şekerleme pazarının çikolata pazarına göre daha düşük oranda büyümesi öngörülmektedir. Bunun temel nedeni ise bu kategorinin çikolata ve sakız pazarlarına göre daha sınırlı oranda sağlıklı ürünler sunmasıdır. Diğer bir etken ise yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının artıyor olması sebebi ile genç tüketicileri hedefleyen ürünlerin talep artışında bir yavaşlama beklenmesidir. Kanada şekerleme pazarında Liquorice olarak nitelendirilen kategori en hızlı büyüyen kategori olarak öne çıkmaktadır. Bu kategori 2012 yılında 25 milyon dolarlık bir pazar oluşturmayı başarmıştır. Liquorice kategorisindeki hızlı yükseliş daha ekonomik ve planlı tüketimi tercih eden tüketicilere yönelik olarak üretilen daha büyük paket boyutları ve piyasaya yeni giren ürünler tarafından desteklenmektedir.

Sakız sektörü: 2012 yılında Kanada sakız pazarı % 5 büyüyerek 554 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşmıştır. Aynı yıl 15.900 ton ürün satılmıştır. Günlük ağız bakımı ve sağlığına yönelik yenilikçi ürünler ve yenilikçi pazarlama faaliyetleri bu pazardaki büyümenin temel kaynağını oluşturmaktadır. Tüketicilerin ağız bakımı ve sağlığına yönelik ürünlere olan talebi arttırmaları pazar lideri firmalar tarafından yeni ürünlerin pazara sunulmasını sağlamıştır. Örneğin Wrigley firması Extra Professional, Cadbury Adams Canada ise Clorets Pure adlı yeni ürünlerle tüketicilerin dikkatini çekmeyi başarmışlardır.

Kanada sakız pazarında en yüksek yıllık büyüme oranı şekersiz sakız kategorisinde gerçekleşmiş ve bu kategori 510 milyon dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşmıştır. Kanadalı tüketicilerin ağız sağlığına verdikleri önem bu pazardaki talebi belirleyen temel etmen olarak ortaya çıkmakta ve ürün yenilikleri bu trendi takip etmektedir. Söz konusu tüketici segmentini hedefleyen firmalar pazarlama stratejilerini de aynı temaya göre oluşturmaktadırlar. Örneğin Wrigley firmasının ürünü olan Extra Professional içerdiği mikro granüller sayesinde ekstra diş temizliği sağladığı temasını vurgularken, Cadbury Adams Canada firmasının ürünü olan Clorets Pure ağız kokusunu önleme sloganı ile pazar paylarını artırmayı hedeflemektedirler.

Sektörel kaynaklar önümüzdeki yıllarda şekerli sakız kategorisindeki daralmanın devam edeceğini öngörmektedirler. Bu kategori 2012 yılında % 12 küçülerek 11 milyon dolarlık bir pazar oluşturmuştur.

Bisküvi sektörü: 2012 yılında Kanada Bisküvi sektörü % 4 büyüyerek 1,5 milyar dolarlık bir Pazar büyüklüğüne ulaşmıştır. Bu pazardaki düzenli büyüme oranının temel sebebi tüketici tercihlerine bağlı olarak piyasaya giren sağlıklı ürünlerdir. Buna ek olarak, organik bisküvi ürünleri diğer ürünlere göre daha yüksek bir satış oranına ulaşmış ve 2012 yılında % 6 büyüyerek toplamda 8 milyon dolarlık bir pazar büyüklüğü oluşturmuştur. Kraft Canada firması Kanada Bisküvi sektöründe % 40’lık payı ile pazar lideri konumundadır. Bu sektörün her yıl ortalama % 2 büyüyerek 2017 yılında 1,6 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması beklenmektedir. Kanada bisküvi sektöründeki satışların % 61’i şekerli ürünlere aittir. Şekerli bisküviler kategorisinde ise sade şekerli ürünler % 5’lik büyüme ile 2012 yılında en fazla büyüyen kategori olmuştur. Sade bisküvileri % 2’lik büyüme ile çikolatalı ve çikolata kaplı bisküviler takip etmektedir. Sade bisküviler Kanadalı tüketiciler tarafından daha sağlıklı olarak algılanmaları nedeni ile diğer ürünlere oranla daha yüksek bir büyüme hızına sahiptirler.

Organik ürünler kategorisinden sonra en yüksek büyüme oranına sahip kategori sağlıklı ürünlere önem veren tüketicilerin daha çok tercih etmeye başladıkları düşük yağlı bisküviler kategorisidir. Bu kategori 2012 yılında % 5 büyüme göstermiştir. En hızlı büyüyen kategorilerin her ikisinin de sağlıklı ürünlerden oluşması Kanadalı tüketicilerin tüketim tercihlerini göstermesi açısından önem taşımaktadır. Yaşlanan nüfusun ve genel olarak bilinçli tüketicilerin daha sağlıklı bir yaşam tarzını tercih etmeleri bisküvi tüketimindeki tercihlerini de bu yönde etkilemektedir. Kraft Canada firması Kanada bisküvi sektöründe % 40’lık payı ile pazar lideri konumundadır. Bisküvi sektörünün tüm segmentlerinde lider markalar bu firmaya aittir. Firmanın bilinen en önemli markalarından Ritz kendi segmentinde % 8’lik pazar payına sahipken yine bir diğer önemli marka olan Oreo kendi kategorisinde % 7’lik pazar payı ile lider konumdadır. Düşük yağ oranlı ve sağlıklı ürünler kategorisinde ise Christie markası % 67 gibi oldukça yüksek bir pazar payına sahiptir.

Breton ve Vinta gibi önemli markalara sahip olan Dare Food Ltd % 12 ile sektördeki ikinci en büyük pazar payına sahiptir. Dare food özellikle tuzlu ürünler ve kraker kategorilerinde lider markalara sahiptir. Organik bisküvi segmentinde ise Kashi firması % 18’lik payı ile 2012 yılında pazar liderliğini sürdürmüştür. Kanada bisküvi pazarı genel olarak global markaların kontrolü altındadır ve bu firmalar değişen tüketici tercihlerine yeni ürünler ve paketleme çeşitleri ile çok hızlı olarak cevap verebilmektedirler. Ancak, Kanada nüfusunun artan göçmen sayısına bağlı olarak değişen yapısı ve Avrupa’dan gelen gıda ürünlerine, özellikle şekerleme, çikolata ve bisküvi ürünlerine, olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Her dönemde yenilikçi ürünlerin ortaya çıkmasına rağmen özellikle kek kategorisinde bir boşluk olduğu gözlemlenmektedir. Bu kategori henüz keşfedilmemiştir ve yenilikçi ürünlere açık olan bu pazarda özellikle Türk firmalar tarafından değerlendirilebilecek bir fırsat olarak ortaya çıkmaktadır.

Zeytinyağı sektörü: Son yıllarda dünyada gelişen sağlıklı yaşam trendiyle birlikte Kanadalı tüketicilerin de doğal ve sağlıklı ürünlere olan talebi artış göstermiştir. 1993’ten beri ABD’de, Akdeniz mutfağının sağlıklı bir beslenme alternatifi sunduğunun yoğun olarak tanıtılması, Kanada’da da Akdeniz tipi beslenmeye olan ilgiyi artırmıştır. Son yıllarda düzenlenen gıda fuarlarında da bunun etkileri görülmekte olup, Kanada fuarlarında Akdeniz ülkelerine özgü ürünler daha fazla sergilenmeye başlamıştır. Bu anlamda özellikle Akdeniz tipi beslenmenin yapı taşlarından biri olarak değerlendirilen zeytinyağı da kalp ve damar hastalıklarına karşı sağlıklı bir yağ alternatifi sunması sebebiyle sağlığını ön planda tutan tüketiciler tarafından benimsenmektedir. Bu ürün sınıfı açısından hem Kanada’da yaşayan ve Akdeniz Mutfağını yakından tanıyan Ortadoğu, Yunan ve Türk azınlıklar, hem de sağlıklı yaşam çerçevesinde tercihlerini şekillendirmeye çalışan diğer tüketiciler için ihraç ürünlerimiz açısından hedef kitlemiz konumunda bulunmaktadır. Bu nedenle ürünlerin hem etnik kesimlere hem de sağlıklı beslenmeye dikkat eden tüketicilere ayrı ayrı pazarlanması mümkün görülmektedir. Kanada’nın bitkisel yağ üretim, tüketim ve ticaretinde en önemli yere sahip olan ürün kanola yağıdır. Kanola yağı, 1956 yılında Kanadalı bilim adamları tarafından, insan tüketimine uygun kolza tohumlarının geliştirilmesi suretiyle elde edilen ve kanola olarak adlandırılan yağlı tohumdan çıkarılmaktadır. Kanola yağını bu anlamda Kanada’nın milli yağı olarak adlandırmak yanlış olmayacaktır. Kanada’da yemeklik yağ denildiği zaman ilk akla gelen kanola yağı olmaktadır. Kanada’nın toplam 1,9 milyon tonluk bitkisel yağ üretiminin % 85’ini kanola yağı, % 14’ünü soya yağı oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra çok az miktarlarda ayçiçeği yağı üretimine karşılık zeytinyağı üretimi bulunmamaktadır. Bitkisel yağ tüketiminde de sağlıklı bir yağ olarak lanse edilen kanola yağı toplam 385 bin tonluk tüketim rakamıyla başı çekmektedir. Özellikle ABD’nin Gıda ve İlaç dairesi (FDA) tarafından kanola yağının sağlıklı bir ürün olarak gösterilmesi ve Kanada’daki birçok fast food restoranının bu yağı kullanmaya başlaması, tüketiciler arasında da kanolanın sağlıklı bir yağ olduğu algısının gelişmesine katkı sağlamıştır. Pazarda kanola yağının sağlık anlamında en büyük rakibi olarak görülen zeytinyağının tüketimi de yıllar itibariyle önemli ölçüde artış göstermektedir. Toplam yağ tüketimi azalırken zeytinyağı tüketiminin artması Kanadalıların sağlıklı beslenme tercihleri doğrultusunda tüketim alışkanlıklarındaki değişim göstermesi bakımından dikkat çekici bir gelişmedir.

Kanada’nın zeytinyağı üretimi bulunmadığından tüketimin tamamı ithalattan karşılanmaktadır. 1997 yılında Kanada’nın toplam zeytinyağı ithalatı 18 bin ton civarındayken, on altı yılda yaklaşık iki katına çıkarak 36 bin tona ulaşmıştır. Kanada, zeytinyağı ithalatının tamamına yakınını bu üründe dünyanın başlıca üretici ve ihracatçısı ülkeler olan İtalya, Türkiye, Yunanistan ve İspanya’dan karşılamaktadır. Toplam zeytinyağı ithalatındaki % 65’lik payıyla İtalya, Kanada’nın en büyük tedarikçisidir. Bu ülkeyi Yunanistan, Tunus, ABD ve Türkiye izlemektedir.

Kanada’nın zeytinyağı ithalatı daha önceleri rafine yağ ağırlıklıyken son yıllarda artan sağlıklı yaşam bilicinin de etkisiyle talep saf zeytinyağına kaymış olup, 2013 yılındaki ithalatının % 80’ini saf zeytinyağı oluşturmuştur.

Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında Kanada’nın yeri değerlendirildiğinde, 2013 yılı itibarıyla Türkiye’nin toplam 295 milyon dolarlık zeytinyağı ihracatında Kanada, % 2,1’lik payıyla, 7. sırada yer almıştır. Kanada’nın bir önceki yılda da Türkiye’nin toplam zeytinyağı ihracatında % 3’lük payıyla 10. sırada yer aldığı görülmektedir. Türkiye’nin Kanada’ya ihracatı daha çok dökme şeklinde olmaktadır.

Kanada’nın zeytinyağı ithalatında zeytinyağı genelde ihracatçı ülkede ambalajlanmaktadır. Ancak, zeytinyağını tek başına veya diğer bitkisel yağlarla karıştırarak piyasaya sunan Kanadalı firmalar da bulunmaktadır. Diğer bitkisel yağlar ile karıştırılmış olan zeytinyağları büyük hacimli (4 litre) pet ambalajlar içerisinde satılmaktadır. En fazla kullanılan ambalaj tipi genellikle yuvarlak ve renkli cam şişelerdir.

Kanada hızlı tüketim malları dağıtım kanalları

Kanada hızlı tüketim malları pazarı birçok tüketiciye farklı seçenekler sunmaktadır. Süpermarketler, küçük marketler ve bağımsız dükkânlar perakende satışlarının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Yine benzinliklerin yanında bulunan marketler ve mini marketler de toplam perakende satışları içindeki paylarını artırmaktadır.

İndirim mağazaları: Toplam gıda satışının % 33’ünden fazlası büyüme trendi gösteren indirim mağazalarında gerçekleşmektedir. Geleneksel gıda marketleri ise belirli ürün gruplarında promosyona giderek indirim mağazaları ile rekabet etmektedirler. Her ne kadar mağaza grubundaki fiyatlar rekabetçi olsa da, indirim mağazalarının büyüme trendinin devam edeceği öngörülmektedir.

Gıda marketleri, süpermarketler ve mega marketler: Gıda ürünlerinin büyük bir çoğunluğu halen geleneksel dağıtım kanalları aracılığı ile satılmaktadır. Toplam gıda satışının % 43’ü Loblaw Co., The Empire Company Ltd (Sobey’s) ve Metro INC tarafından yapılmaktadır. Perakende gıda satışı üzerinde uzmanlaşmış bu firmalar farklı alt markaları ile her kesimdeki müşteri kitlesine ulaşmaktadırlar. Aynı zamanda kendi özel markalı ürünlerini de oluşturmakta olan bu firmalar aralarındaki rekabeti farklı alanlara da taşımaktadırlar.

Kanada pazarına giriş

Kanada’ya ihracat yapmak isteyen Türk üreticilerini etiketleme, gümrük işlemleri ve pazarlama gibi çeşitli zorluklar beklemektedir. Bu zorlukların en hızlı biçimde aşılabilmesi için aşağıdaki adımların atılması büyük önem taşımaktadır.

· Türk Ticaret Ataşeliği ile bağlantıya geçilmesi,

· Spesifik ürünler ile ilgili gerekli pazar araştırmasının yapılması,

· Kanada’da bulunan danışman, broker, ithalatçı gibi aracı firmalara ulaşılması,

· Kanada standartlarının ve kurallarının incelenmesi.

Sonuç ve değerlendirme

· Geçtiğimiz beş yıl içerisinde, ekonomide ve tüketici tercihlerinde yaşanan gelişmeler, Kanada perakende sektöründe daha önce hiç olmadığı kadar büyük değişimlere yol açmıştır. 470 milyar Kanada Doları büyüklüğüne ulaşmış olan Kanada perakende sektörü, değişime ve yeniliğe açık üreticilere ve perakendecilere yeni pazar fırsatları sunmaktadır.

· Kanadalı tüketicilerin özel ürün grupları kapsamında geliştirdikleri tüketici tercihleri çerçevesinde, organik gıdaların, fonksiyonel yiyecek ve içeceklerin, gurme ürünler ile helal ve koşer sertifikalı ürünlerin potansiyel arz ettiği görülmektedir.

· Ülkemiz için tarım ve gıda sanayi ürünleri açısından zeytinyağı, bisküvi, şekerleme ve çikolatalar, çay ile sakızlar potansiyel ürünler arasında yer almaktadır.

· Kanada tarım ve gıda sanayi ürünlerini ağırlıklı olarak NAFTA Anlaşması çerçevesinde ABD ve Meksika’dan ithal etmekte olup, yine kültürel tercihler sonucu çeşitli Avrupa ülkelerinden de önemli miktarda tarım ve gıda ürünleri ithalatı yapmaktadır.

· Hem Kanada’da yaşayan ve Akdeniz Mutfağını yakından tanıyan Ortadoğu, Türk ve hatta Yunan kökenli tüketiciler, hem de sağlıklı yaşam çerçevesinde tercihlerini şekillendirmeye çalışan diğer tüketiciler ihraç ürünlerimiz açısından hedef kitlemiz konumunda bulunmaktadırlar.

· Ürünlerin hem sosyokültürel açıdan farklı kesimlere hem de sağlıklı beslenmeye dikkat eden tüketicilere ayrı ayrı pazarlanması mümkün görülmektedir.

· Firmalarımızın bir kısmının malını sattıktan sonra pazarda takibini yapmaması sebebiyle pazarda süreklilik sağlayamadığımız görülmektedir.

· Kanadalı ithalatçıların fiyat ve kalitesi uygun olmak kaydıyla Türkiye’den ithalat yapmaya sıcak baktıkları görülmektedir.

· Kanada pazarında Türk ürünlerinin kalitesi bakımından tüketiciler arasında menfi bir yargı bulunmamaktadır.

· Yeni pazar arayışı içerisinde olan Türk perakende ihracatçıları için benzersiz imkanlar sunan Kanada Pazarında sürekli başarıyı yakalamanın en önemli koşullarından biri de pazarı oluşturan tüketici tercihlerinin dününün, bugününün ve yarınının doğru analiz edilmesidir.

· Avrupa uygulamalarına alışık olan ve ürünlerini bu yönde konumlandıran ihracatçılarımız Kanada’nın çeşitli standart, etiketleme ve ambalajlama kurallarına uyum konusunda bazı sıkıntılar yaşayabilmektedirler.

· Öte yandan coğrafi, kültürel ve siyasi anlamdaki yakınlığı nedeniyle ABD’nin, Kanada’nın en önemli ticari ortağı olması, bütünleşmiş haldeki bu yapıya başka ülke tedarikçilerinin ve dolayısıyla ülkemiz ihracatçılarının girmesini de güçleştirmektedir. · Ancak son yıllarda Kanada’nın ABD ile olan ticaret hacminde görülen düşüşün ve buna karşılık diğer ülkeler ile olan ticaretinin artmaya başlamasının, ihracatçılarımızın değerlendirmesi gereken bir gelişme olduğu düşünülmektedir.

· İç pazar açısından değerlendirildiğinde, Kanada’da yerleşik göçmen nüfus nedeniyle oluşan sosyokültürel yapıdaki çeşitlilik tüketicilerin satın alma kararlarına büyük ölçüde yansımaktadır.

· Kanada’nın mevcut göçmen nüfusunun 2017 yılında 8,5 milyon veya yaklaşık olarak 5 Kanadalı’dan biri olacağı tahmin edilmektedir.

· Toronto Kanada’nın göçmen nüfusunun % 41’ine ev sahipliği yapmaktadır.

· Bu anlamda, başta Toronto’da olmak üzere genel itibarıyla Kanada’da tüketicilerin yerel ve geleneksel ürünlere karşı ilgilerinin artması beklenmektedir.

· Kozmopolit bir yapıya sahip olan Montreal’de ise en önemli ikinci göçmen nüfus, Ortadoğu ve Kuzey Afrika kökenli Kanada vatandaşlarından oluşmakta olup, benzer tüketici tercihlerine sahip olunması nedeniyle, ülkemiz perakende ürünlerinin ihracat potansiyeli açısından bir avantaj olarak görülmektedir.

· Dış ticarette kimi zaman aracı firmalar daha etkin olsa da ülke ithalatçılarının doğrudan ihracatçı/imalatçı/üretici ile temasa geçme istekleri her zaman gündemdedir.

· Özellikle değişik ülke kökenli Kanadalı firmalar, geldikleri ve bağlarını halen korudukları ülkelerle ticarete daha fazla ağırlık vermektedirler.

· Kültürel çeşitliliğin yarattığı karmaşık tüketici tercihleri ve pazarda diğer ülkelerin yoğun rekabetiyle karşı karşıya bulunulması da pazara girişte zorluklar yaratabilmektedir.

· Türk ihraç ürünlerinin potansiyeli Kanada’daki ithalatçı firmalar tarafından bilinmekle birlikte, son kullanıcı düzeyinde bir Türk malı marka imajının tam anlamıyla yerleşmediği görülmektedir.

· İhracatçılarımızın markalı ve kaliteli ürünler ile piyasaya girmeye çalışmaları pazarda uzun vadede kalıcı olmalarını sağlayacaktır.

· Tüketicilerin farklı markalarda değişik ürünler yerine, güvendikleri bir markanın şemsiyesi altındaki farklı ürünleri alma alışkanlığı geliştirmiş olduğu görülmektedir.

· Her bir ürüne farklı marka stratejisi geliştirmenin yanı sıra farklı ürünleri “ülke imajı” altında toplayarak pazara sunma stratejisinin özellikle Kanada gibi sürekli standart ve kalitede ürün beklentisi yüksek olan pazarlarda önem kazandığı görülmektedir.

· Marketlerde birçok ürünün ülke imajlarıyla birlikte (örneğin Latin imajı, İtalyan imajı vb.) pazarlandığı görülmektedir. İhracatçılarımızın ürünlerinde Akdeniz konsepti veya Anadolu konsepti gibi kaliteli Türk ürünü imajını yansıtan bir modeli yerleştirmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir.

· İhracatçılarımızın, ABD’ye yönelik pazara giriş stratejilerini Kanada pazarını da dikkate alan bir çerçeve içerisinde değerlendirmeleri, sigorta ve navlun maliyetlerini düşürecektir.

· İhracatçılarımızın firma ve ürünleri hakkında İngilizce ve Fransızca olarak hazırlanmış doyurucu web sitelerinin ve firmaya ait özel bir eposta adreslerinin bulunması Kanada pazarında rekabet şanslarını artırmaktadır.

· İhracatçılarımızın ürünleri için hazırlayacakları etiketlerde ürün tanıtımlarının hem İngilizce hem de Fransızca olarak her iki dilde birden hazırlanması gerekmektedir.

· İhracatçılarımızın Kanada’da düzenlenen uluslararası fuarlara katılmaları ürünlerini tanıtma, rakiplerini ve pazarı tanıma açısından oldukça önemlidir. Ancak sadece fuarlara katılım ile yetinilmemeli ve mutlaka belirli aralıklarla önceden tespit edilmiş firmalar ziyaret edilmeli ve birebir yüz yüze görüşmelerle ürünlerin tanıtımı yapılmalıdır.

Kaynaklar:
1. TC Ekonomi Bakanlığı Kanada Ülke Raporu, 2014
2. TC Ottava Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği ve Toronto Ticaret Ataşeliği Raporları
4. Euromonitor Kanada Perakende Sektörü Raporları
5. The Economist Intelligence Unit Country Reports (www.eiu.com)
6. Pazarda gerçekleştirilen firma görüşmeleri
7. ITC Trade map (www.trademap.org)