Kasap köfteyi taze hazırlayacak

Kasap köfteyi taze hazırlayacak (BAŞLIK)

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde değişiklik yaptı. Bakanlık, çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinin tekniğine uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması ve piyasaya arzına ilişkin hususları düzenleyen Et ve Et Ürünleri Tebliğinde önemli değişiklikler ve eklemeler yaptı.

Tebliğe, “Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmeler son tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışı yapamayacak” fıkrası eklendi.

Buna göre, hiçbir restoran ve lokantada çiğ et ürünleri satılamayacak. Kasap reyonu bulunan bu tarz işletmelere, bu reyonlarını kapatmak için 1 ay süre verildi.

Ayrıca; perakende satış noktalarında, kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamayacak. Yalnızca, vatandaşın talebi üzerine kasap, onun gözü önünde anında önce lop etten kıyma çekecek, ardından da o kıymayla köfte yapabilecek.

Tebliğin buna ilişkin ilgili hükmü şöyle: “Perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamaz. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış et karışımları hazırlanabilir. Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir. Çiğ kırmızı etler ise; asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, 29/12/2011 tarihli ve 28157 sayılı 3 üncü mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine uygun olarak satışa sunulabilir.” Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde yapılan değişiklik yürürlüğe girdi.

Kazakistan perakende sektörü

“Araştrma” bölümümüzde, Kazakistan perakende sektörü yer alıyor. Kazakistan sahip olduğu 16,7 milyonluk nüfus, 2.724.900 kilometrekare yüzölçümü, 183,8 milyar dolar GSYİH ve doğal kaynakları ile Orta Asya Bölgesi’nde lider ülke konumunda bulunuyor.

Türkiye ve Kazakistan arasındaki ticari ilişkiler, ülkenin bağımsızlığını kazanmasından sonra sürekli gelişme göstermiş. 2000-2012 arası dönem incelendiğinde, iki ülkenin ticaret hacminin yaklaşık 8 kat artarak, 465 bin dolardan, 4,4 milyar dolara ulaştığı görülüyor.

Kazak tüketicilerinin gıda alışveriş alışkanlıklarında önemli değişikliklerin yaşandığı günümüzde; modern yaşamanın ve şehir hayatının önemli bir parçası olarak görülen, ürün çeşitliliği ve hizmet kalitesinin ön planda bulunduğu süpermarketler ve hipermarketler özellikle Almatı gibi merkezlerde giderek artan oranda rağbet görüyor.

2011 yılında tüm gıda perakendeciliği sektörü satışlarının % 76’sı geleneksel gıda perakendecileri tarafından gerçekleştirilmiş. Toplam gıda perakendecilerinin sayısal olarak ancak % 1’lik bölümünü süpermarket veya hipermarketler oluşturuyor. Süpermarketlerin ve hipermarketlerin dışında kalan geleneksel yapının ana unsurlarını bakkallar ve açık hava pazarları oluşturuyor.

5-8 Mart 2015 tarihlerinde FOTEG-12. Gıda İşleme Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarı’nda olacağız. İstanbul-Yeşilköy’deki İstanbul Fuar merkezi’nde gerçekleşecek fuardaki standımıza hepinizi bekliyoruz.

Mart sayımızda görüşmek üzere,

Hoşça kalın.