Konya’da Helal Gıda Çalıştayı yapıldı

Konya’da Helal Gıda Çalıştayı yapıldı

Konya İl Müftülüğü, Konya Ticaret Borsası (KTB) ve Selçuklu Belediyesi tarafından organize edilen ‘Gıda ve Yem Üretiminde Helal Bilinci Çalıştayı’ Konya Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleştirildi. Kuran-ı Kerim Tilavetiyle başlayan çalıştaya Müftü Yardımcısı Muharrem Biçer, KTB Yönetim Kurulu Başkan Vekili M. Namık Köklüsoy, akademisyenler ve çok sayıda misafir katıldı. Çalıştayda Prof. Dr. Adem Elgün “Alkol Meselemiz ve Gıda Maddelerinde Alkol”, Prof. Dr. Ahmet Güner “Gıda Hijyeni”, Prof. Dr. Yılmaz Bahtiyarca ‘Hayvan Yemlerinde Katkı Maddeleri’, Yrd. Doç. Dr. Durmuş Sert ‘Süt Ürünleri’nde Helal Bilinci’ sunumlarını gerçekleştirdi.

Çalıştayda konuşan KTB Başkan Vekili M. Namık Köklüsoy “Geçtiğimiz yıl toplam dünya ihracatı 19 trilyon dolar olup, bunun % 10’unu tarım ve gıda maddeleri oluşturmuştur. Son 10 yılda dünya tarım ihracatı yaklaşık 2,5 kat büyümüştür. Helal sertifikalı ürün ihracatında en büyük payı Brezilya, Çin, Avustralya, Avrupa gibi ülkeler arasında paylaşılıyor. Yani helal ticaretin % 80′i Müslüman olmayan ülkeler tarafından gerçekleştiriliyor. Helal gıda sektörünün AB ülkelerindeki ekonomik büyüklüğü yaklaşık 70 milyar dolar. Dünyada 2 milyar Müslüman nüfus bulunmaktadır. Helal gıda pazar büyüklüğü 2,5 trilyon dolar, yıllık ürün talebi 860 milyar dolardır. 2,5 trilyon dolarlık helal pazarından pay alabilmek için başta AB olmak üzere, Japonya, Brezilya, Avustralya gibi gayrimüslim, hatta Budist, ülkelerde ihracat yapmak isteyen tüm firmalar bir sertifikaya ihtiyaç duymaktadır. Avrupa bu pazardan pay almanın önemini yeni fark etmeye başlamıştır. Başta Endonezya, Malezya, Singapur, Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri helal sertifika talep ediyorlar. Ülkemizde ise helal gıda, TSE’nin 4 Temmuz 2011’de sertifikasyonuna başlaması ile kamusal kimlik kazanmıştır. Diğer İslam ülkelerinde ve Müslümanların azınlıkta oldukları ülkelerin helal sertifikalı ürün tercihleri hızla artmaktadır” dedi.

Dünya pazarından pay almak ve insanlara helal ürünler sunmak için; konunun çok iyi incelenerek, uygulamaya süratle ve etkin olarak geçilmesi gerektiğini ifade eden Köklüsoy, “Konya Ticaret Borsası olarak; konuyla ilgili yaptığımız çalışmalar bu toplantıyla daha bir derinlik kazanacaktır. Fakat dikkat edilmesi gereken hususlar da vardır. Konunun ehli kurum ve mercilerden destek alınması, denetlemelerin düzenli yapılması gerekir. Ekonomik çıkar ilişkilerinin sosyal ve ahlâki kaygıların önüne geçmesi engellenmelidir. Toplantının bu amaca yönelik iyi bir adım olacağına inanıyorum” dedi.

Çalıştay soru ve cevapların ardından son buldu.