Mehmet Çağlak: “Tüketici gıda ürününü inceleyerek almalıdır”

“Merdiven altı diye tabir edilen ve kayıtsız denetimsiz; ne şartlarda üretim yapıldığı belli olmayan ürünleri tüketmemeliyiz” diyen Çağlak Tereyağları’ndan Gıda Mühendisi-İSG Uzmanı (A) Mehmet Çağlak, bunun için tüketiciye de görevler düştüğünü belirtiyor.

Çağlak Tereyağları üçüncü kuşağın da yönetime katılması ile devam eden bir aile şirketi. Şirket, Konya’nın Karatay İlçesi’nde süt ürünleri üretimi yapıyor.

Çağlak Tereyağları’ndan Gıda Mühendisi-İSG Uzmanı (A) Mehmet Çağlak, beslenmemizde süt ürünlerinin öneminin çok büyük olduğunu söyledikten sonra şöyle devam ediyor: “Süt ürünlerini tüketirken Tarım Orman Müdürlüğü’nden üretim izni olan ve denetimleri yapılan firmaların süt ürünlerini tüketmeliyiz. Merdiven altı diye tabir edilen ve kayıtsız denetimsiz; ne şartlarda üretim yapıldığı belli olmayan ürünleri tüketmemeliyiz.” Bunun için tüketiciye de görevler düştüğünü belirten Mehmet Çağlak bu konuda da şöyle konuşuyor: “Tüketicinin etiket okuma alışkanlığı her geçen gün artıyor ve artması da gerekiyor. Tüketici almış olduğu tüm gıda ürünlerinin önce genel görünümünü, muhafaza şartlarını ve etiket bilgilerini incelemeli. Çünkü tüm izinleri olan bir ürün dahi uygun olmayan muhafaza şartlarında satışa sunulur ise genel görünümünde istenmeyen değişiklikler meydana gelir ve bu da tüketici incelemeli ve bu ürünü almamalı. Tüm gıda ürünlerinin bir son tüketim tarihi vardır ve bu tüketim tarihinin geçip geçmediğine tüketicilerin dikkat etmesi gerekmektedir. Aldığımız ürünün genel görünümü ve muhafaza şartları tamam ise ve son kullanma tarihi de geçmemiş ise tüketici etiket bilgilerini inceleyerek ne aldığına dikkat etmelidir. Aldığı ürünün alerjen bilgisi tüketici için çok önemlidir. Alerjen hassasiyeti olanlar bu italik yazan alerjen kısmı çok iyi incelemeli ve ona göre karar vermelidirler.”

“Ürünün bileşenleri açık olarak yazılmalı”

Çağlak, etiket bilgisinde üreticiye kolayca ulaşılabilecek adres bilgisi bulunması gerektiğinin altını çiziyor: “Üreticinin Tarım Orman Müdürlüğü’nden almış olduğu üretim izni etiket üzerinde olmalı. Ürünün bileşenleri açık olarak yazılmalı. Ürünün muhafaza şartları ve son tüketim tarihi okunacak şekilde yazılmalı. Ürünün gramajı net olarak yazılmalı. Bu bilgiler sayesinde tüketici aldığı ürünün üreticisini, ürün içeriğini, muhafaza şartlarını ve ne kadar süre içerisinde tüketmesi gerektiğini, alerjen bir sıkıntının olup olmadığını bilerek tüketir. Son zamanlarda yaygın bir şekilde duymaya başladığımız gıda terörünün önüne de bu şekilde almış olduğumuz gıda ürününü inceleyerek alırsak büyük bir şekilde önlemiş oluruz. Bu tür ürünlerin tüketimi olmaz ise üretimi de bitecektir. Bunun için tüketici alacağı gıda ürününü inceleyerek almalıdır.”

“Ürünlerimizi gönül rahatlığı ile tüketebilirler”

“Çağlak Tereyağları şirketi olarak etiket bilgilerine ve soğuk zincirin kırılmadan markete oradan da tüketicilere ulaşması için elimizden gelen hassasiyeti gösteriyoruz diyen Çağlak, kendi evinde tüketilemeyen ürünü tüketicilerine sunmadıklarını ifade ediyor: “Ürünlerimizi gönül rahatlığı ile tüketebilirler. Süt ürünlerinin en belli başlı iki hilesi peynirde nişasta ve margarin; tereyağında ise margarin kullanımıdır. Şimdi ulaşılan teknoloji ile hileli ürünlerin analizi çok kolay bir şekilde nişasta tayini ve bitkisel sterol tayini ile yapılabilmekte ve ürünler incelenebilmektedir. Tarım orman bakanlığımız bu ürünlerin listesini düzenli olarak yayınlamaktadır. Tüketicilerimiz bu listeleri de inceleyerek tüketecekleri ürünlerin üreticileri hakkında fikir sahibi olabilirler.”

Çağlak, “tüketici gereken hassasiyeti gösterdikten sonra üretici de gerekli hijyen ve üretim kurallarına uyarak üretim yapmış ise gıda teröründen bahsedilemez” diyor ve ekliyor: “Ülkemizde düzgün ve düzenli üretici sayısı küçümsenemeyecek düzeyde çoktur. Tüm firmalarımız kendilerini yenileyerek ve geliştirerek ülkemiz için üretim yapmaktadır. Çağlak Tereyağları şirketimiz bu firmalardan sadece bir tanesidir. Bu ülke ve vatandaşlarımızın gönül rahatlığı ile tüketebileceği ürünler üretmek kendi görevidir.”