Mondelēz International ilk Küresel Sorumluluk ve Duyarlılığa Çağrı İlerleme Raporu’nu açıkladı

Mondelēz International ilk Küresel Sorumluluk ve Duyarlılığa Çağrı İlerleme Raporu’nu açıkladı

Dünya çapında 100.000’den fazla çalışanıyla 165’i aşkın ülkede faaliyet gösteren, dünyanın en büyük bisküvi, şekerleme ve çikolata şirketi Mondelēz International, küresel sorumluluk ve duyarlılık hedeflerine yönelik ilerleme durumunu içeren ilk raporunu açıkladı.

Mondelēz International, yayınladığı İlk İlerleme Raporu’nda*bilinçli atıştırmalık, sürdürülebilirlik, toplumla işbirliği ile gıda ve çalışan güvenliği alanlarındaki taahhütlerine ve küresel refahı koruma stratejisi sonucunda elde ettiği ilerlemelere yer verdi.

Mondelez International Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Irene Rosenfeld, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bir şirketin ticari başarısının, faaliyet gösterdiği toplumların refahını artırması ve toplumlara katkı sunmasıyla bağlantılı olduğunu belirterek, “Toplumsal refah taahhütlerimiz doğrultusunda elde ettiğimiz önemli gelişmeleri İlerleme Raporu’nda kamuoyuyla paylaştık. Fakat daha yapılacak çok şey olduğunun farkındayız. Sürdürülebilir bir değişim yaratmaya yardımcı olacak çözümler geliştirmek için çalışanlarımız, iş ortaklarımız ve faaliyet gösterdiğimiz ülkelerin insanlarıyla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Cocoa Life Programı yürürlükte…

Mondelēz International, tüketicilere bilinçli atıştırma seçenekleri sunarak, sürdürülebilir bir tarım kaynağı sağlayarak, çevresel ayak izini azaltarak ve sağlıklı yaşam tarzlarını destekleyerek, toplumlarla kurduğu ilişkileri verdiği taahhütlerle geliştirdi.2013 yılında, gelirlerinin yüzde 22’sinidaha sağlıklı ürün grubundan gerçekleştirmeyi başaran Mondelēz, 2020 yılında bu rakamı yüzde 25’in üzerine çıkarmayı taahhüt ediyor. Ayrıca 2012 yılından beri bilinçli porsiyon içeren ürünler de yüzde 7 oranında arttı.

2013 yılında, kakaonun yüzde 10’u, kahvenin yüzde 56’sı ve Batı Avrupa’da satılan bisküvilerinin yüzde 44’ünü sürdürülebilir şekilde sağlayan Mondelēz, ayrıca Cocoa Life programının çiftçiler ve yaşadıkları toplumların üzerindeki etkisini 3. Taraflarca ölçümleneceği bir uygulamayı yürürlüğe koydu.

% 100 sürdürülebilir palm yağı hedefine şimdiden ulaştı

Mondelēz’in, 2015 yılı taahhütlerinden biri olan sürdürülebilir palm yağı hedefine 2 yıl erken ulaştığı, Sürdürülebilir Palmiye Yağı Yuvarlak Masası (RSPO)tarafından da onaylandı.

Mondelēz, 2015 yılı itibarıyla sera gazlarını (GHG) ve üretimde kullanılan su miktarını azaltmaya yönelik hedeflerinde de büyük ilerleme sağladı. Şirket, 2013 yılında, su kullanımını yüzde 11,sera gazı emisyonlarını da yüzde 9 ve enerji kullanımını yüzde 6 oranında azalttı. 2015 yılı itibarıyla üretim atıklarını yüzde 15 azaltma taahhüdü veren Mondelez, 2013 yılı sonunda bu hedefi aşarak üretim atıklarını % 46 oranında azalttı.

2015 yılı itibarıyla tüm üretim tesisleri için FSSC 22000-Gıda Güvenliği Sistem Sertifikasyonu’nu almayı hedefleyen şirket, 2013 yılsonunda üretim tesislerinin yüzde 75’i bu belgeye sahip oldu.

Türkiye’deki çevre projeleri de somut sonuçlar vermeye başladı

1987 yılında devreye soktuğu atık su arıtma tesisiyle Gebze’nin örnek üretim tesislerinden biri olan Mondelēz Türkiye Gebze üretim tesislerinde, yapılan enerji ve çevre projeleri ile 2010 yılından 2013 yılı sonuna kadar su tüketiminde 103 milyon litre tasarrufla % 40, enerji tüketiminde 15 milyon kwh tasarrufla % 20, katı atıklarda ise 2,2 milyon kg atık azaltılması ile % 45, CO2 emisyonunda 3 milyon kg CO2 azaltarak % 11oranında iyileşme sağlandı. Katı atıklarının 1,3 milyon kg geri kazanılmasını sağlayarak geri kazanım oranını % 18 iyileştirdi ve bu oranı % 87’ye çıkarttı.

Gebze fabrikası, üretim faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkilerini kontrol etmek ve çevresel performansını sürekli iyileştirmek ve iş güvenliği için yürüttüğü çalışmalarla Mart 2009’da “ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası” ile “OHSAS 18001 İş Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası”nı almaya hak kazandı ve Haziran 2013 de DNV firması tarafından yürütülen ve başarılı geçen bir denetim ile Mondelēz Şemsi Sertifikalarına dahil oldu.

Mondelēz Türkiye Genel Müdürü Antoine Collette, “Gerek müşterilerinin gerekse de şirketimizin talebi üzerine Gebze üretim tesisi, çalışma hakları, iş güvenliği ve çevre üzerine Şubat 2014’de geçirdiği Etik (SMETA) Denetiminde başarılı sonuçlar alarak SEDEX üyeleri arasına katıldı” dedi.

Collette, yıllık geri kazanım hedeflerine ulaşmak için 2005 yılından beri ÇEVKO’yla birlikte geri kazanım çalışmalarını sürdüren tesisin, atık su arıtma tesisine de önemli yatırımlar yaptığını vurguladı. 650 m3/gün atıksu arıtma kapasitesiyle, anaerobik ve aerobik biyolojik arıtma teknolojilerini kullanan Gebze tesisinin, gerçekleştirdiği su ve enerji tasarrufu sayesinde 2011 ve 2012’de Türkiye’nin de içinde yer aldığı Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nde Çevre Sürdürülebilirlik Ödülü’ne layık görüldüğünü de belirtti. Tesis ilerleyen yıllar için çevre projelerine yatırımlarını, su ve atık alanlarında minimum %5 tasarrufa ulaşmak hedefiyle sürdürecek.

*Mondelēz International’ın 2013 Yılı İlerleme Raporu için www.mondelezinternational.com/well-being adresini ziyaret etmenizi rica ederiz.