Tat Gıda’dan “Domatesin Önderleri” projesine 2,5 milyon TL’lik yatırım

Tat Gıda’dan “Domatesin Önderleri” projesine 2,5 milyon TL’lik yatırım

Koç Topluluğu şirketlerinden Tat Gıda, sektöründe bir ilke imza atarak domates üreticilerine yönelik önemli bir projeye önderlik ediyor.

Türkiye’nin köklü gıda şirketlerinden Tat Gıda, domates tarımında çiftçi gelişimi, iletişimi ve tarımda dijitalleşmeyi kapsayan ‘Domatesin Önderleri’ projesiyle sektöründe bir ilki gerçekleştiriyor. Proje kapsamında çiftçilere daha verimli, daha kaliteli ve daha düşük maliyetle üretim yapmaya yönelik eğitimler veren Tat Gıda, ayrıca çiftçilerle bağ kurmak adına etkinlikler düzenliyor ve finansal fayda sağlamaya yönelik destek çalışmaları yapıyor.

‘Domatesin Önderleri’ projesinin en önemli etaplarından birini de tarımda dijitalleşme konusu oluşturuyor. Mobil uygulamalarla tarlaların takibi, mobil platform üstünden çiftçilere eğitim verilmesi, istasyonlar aracılığıyla toprak ve hava durumu analizi, uydularla tarlaların takibi ve bitki gelişiminin izlenmesi gibi adımları önümüzdeki dönemlerde hayata geçirmeyi hedefleyen Tat Gıda, ‘Domatesin Önderleri’ projesiyle sektöre öncülük ederek projeyi yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

650 çiftçi eğitim aldı hedef yılsonuna kadar 1000 çiftçiye ulaşmak

‘Domatesin Önderleri’ projesinin eğitim kısmı 3 bölümden oluşuyor. Mart ve Nisan ayında Bursa’da başlayan eğitimlerde, sözleşmeli 650 çiftçisine eğitim veren Tat Gıda, eğitimin ilk ayağında ağırlıklı olarak ilaçlama ve gübreleme ile haşerelerle mücadele konularında çiftçileri bilgilendirdi. Haziran ve Temmuz aylarında verilecek eğitimlerde iyi hasat ve hasat kalitesi katılımcılarla paylaşılacak olup, Kasım ayına gelindiğinde ise eğitimlerin konusu fide dikim aşamalarındaki yöntemler olacak. Tat Gıda yıl sonuna kadar vereceği eğitimlerle 1000 çiftçiye ulaşmayı hedefliyor.

Türkiye’nin cari açığına büyük katkı

Eğitimlere çiftçiler tarafından yoğun bir katılım olduğunu söyleyen Tat Gıda Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Turan “Tat Gıda olarak Türkiye’de üretilen sanayi domatesinin yaklaşık yüzde 20’sini işleyerek en yüksek kapasitede domates alan üreticiyiz. Sadece Bursa Bölgesi’nde üretim yapan yaklaşık 1000 çiftçi, her yıl 250 bin ton domatesi Tat için üretiyor. Türkiye’de sektörümüzde bir ilk olan eğitim projemizle çiftçilerimize daha verimli üretim yapmanın yöntemlerini anlatıyoruz. Bu sayede tüketicilerimiz domatesten ürettiğimiz tüm ürünleri daha kaliteli tüketecek, hem çiftçimiz hem de ekonomimiz kazanacak. Tat Gıda olarak bu önemli projeye önümüzdeki 5 yılda 2,5 milyon TL kaynak ayırdık” diye konuştu.

Türkiye’nin, domates tarımında dünyanın en büyük ülkelerinden biri olduğunu belirten Turan sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörümüz yerli üreticimizden aldığı ürünlerin tamamını modern koşullarda işleyerek tüketiciyle buluşturuyor. Dünya sanayi domatesi üretiminde 5’incisıradayız. Salça ihraç eden ülkeler arasında ise 6’ncıyız.Yerli üretimde sıfır ithalat ile Türkiye’nin cari açığına büyük katkı sağlayan sektörümüzde bu projeyle bir ilki başlattık. Tat Gıda olarak 49 yıldır olduğu gibi bugün ve gelecekte de her zaman üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. Tarım sektöründe beklenmeyen iklim değişiklikleri nedeniyle zaman zaman üretimi sekteye uğratacak durumlarla karşı karşıya kalındığını hatırlatan Turan “Eğitimlerde üreticilerimizle bu tür riskleri ve kayıpları en aza indirebilecek önlemleri de paylaşıyoruz” dedi.

“Domatesin Önderleri ile domates tarımını dijitalleştireceğiz”

‘Domatesin Önderleri’ projesinin sadece çiftçilere verilecek zirai eğitimlerle sınırlı kalmayacağını belirten Tat Gıda Üretim Genel Müdür Yardımcısı Hakan Turan, hedeflerinin çiftçileriyle kol kola, tarımda üretim koşullarını mükemmelleştirmek olduğunu söyledi. Bu kapsamda üniversitelerle işbirliği fırsatlarını değerlendirdiklerini belirten Turan, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile ortak bir proje yürüttüklerini ve farklı toprak tiplerinde en lezzetli domates üretimi için çalıştıklarını sözlerine ekledi. Hakan Turan, ‘Domatesin Önderleri’ projesi ile ayrıca ‘Tarımda Dijitalleşme’ hedeflerini hayata geçireceklerini belirterek proje kapsamında mobil uygulamalarla tarlaların takibi, mobil platform üstünden çiftçilere eğitim verilmesi, istasyonlar aracılığıyla toprak ve hava durumu analizi, uydularla tarlaların takibi ve bitki gelişiminin izlenmesi gibi özel projelerinin olduğunu söyledi.

Tat, çiftçileriyle İyi Tarım’ın da öncüsü olacak

Bu yıl ilk kez ‘İyi Tarım Uygulamaları’ konusunda sözleşmeli çiftçilerine önderlik ettiklerini belirten Hakan Turan, “Çiftçilerimizle İyi Tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması için çalışmalara başladık. Bu amaçla bünyemizdeki ziraat mühendislerimizi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türk Standartları Enstitüsü’nün ortaklaşa düzenlediği ‘İyi Tarım Uygulamaları İç Kontrolör Sertifikası’ eğitimine gönderdik. Ayrıca deneme tarlamızda çiftçilerimize önderlik yapmak için domatesleri ‘İyi Tarım Uygulamaları’ sertifikasıyla yetiştirmek için çalışmalara başladık.

Şu anda sözleşmeli çiftçilerimize bu konuda hem üretim hem de sertifikasyon danışmanlığı veriyoruz. Hedefimiz tüm sözleşmeli çiftçilerimizi İyi Tarım uygulaması ile sertifikalandırmak” dedi.

Hedef Türkiye’deki tüm domates üreticilerine ulaşmak

Tat’ın Bursa ve Torbalı bölgelerindeki deneme tarlalarında doğru tarım teknikleri kullanılarak hem verim artışı hedefleniyor, hem de değişik domates çeşitlerinin bölge adaptasyonları test ediliyor. Buradan elde edilecek veriler çiftçiler ile paylaşılarak, domates tarımında verim artışı sağlanacak. Proje için oluşturulan 105 dekarlık domates tarlasında sağlanan verimlilik sonuçları projenin önemli çıktılarından biri olacak. Eğitimlerin sonunda toplanan tüm veriler dijital ortama aktarılacak ve Tat’ın üreticilerinin tamamının bu bilgilerden faydalanacağı bir eğitim platformu haline getirilecek. Tat Gıda, Eylül ayında Bursa Mustafakemalpaşa’da üreticilerin de katılımıyla verimlilik sonuçlarını paylaşacağı bir domates şenliği düzenlemeyi planlıyor.