“Ulusal Mısır Kongresi” Adana’da gerçekleştirildi

“Ulusal Mısır Kongresi” Adana’da gerçekleştirildi

Ulusal Hububat Konseyi, Adana Ticaret Borsası, Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği, Anadolu Nişasta ve Glikoz Sanayicileri Derneği birlikteliğiyle düzenlenen Ulusal Mısır Kongresi Adana’da gerçekleşti.

TC Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu‘nun da katılımıyla Adana Hilton otelinde gerçekleştirilen Ulusal Mısır Kongresi’nde konuşmasına geleceğin üç stratejik unsurunun; tarım, su ve enerji olacağını ifade ederek başlayan Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Mustafa Yılmazkart, dünyada yaşanan karışıklıkların nedenin de bu unsurlar olduğunu belirtti. Bu açıdan tarımın ve gıdanın artık ‘Milli Güvenlik’ sorunu olarak ele alınması gerektiğinin altını çizen Yılmazkart, “Tarımsal üretim ve tarımsal ticaret üzerine oluşturulacak politikaların önemi gittikçe artmaktadır. Derinliği gittikçe artan bu politikalar ise ancak; ortak akılla sürdürülebilir olacaktır. Ülkemizin tarımsal üretimde yatay büyüme şansı kalmadı. Biz de dikey büyümeye; bilgiye, teknoloji üretmeye ve Ar-Ge’ye odaklanmalıyız. Hububat, Türkiye’nin tüm bölgelerini ilgilendiren, beslenmemizin vazgeçilmez hammaddesi, doğrudan 20 milyon insanımızı, dolaylı olarak tüm ülkemizi ekonomik ve sosyal olarak etkileyen, üzerinde en çok konuşulan, spekülasyon yapılan, stratejik bir üründür. Bu açıdan hububatın üzerine oluşturulacak politikalar önemini gün geçtikçe arttırmaktadır. Gıda endüstrisi “pazara” ve “teknolojiye” dönük hızlı bir gelişim kaydediyor. Önce üretim sonra pazar anlayışından, önce pazar sonra üretim anlayışına bir an önce geçilmelidir. Hububat sektörü üretimiyle, ticaretiyle, dünya ile uyumlu sürdürülebilir bir yapıya kavuşmalı, bunun için sektörün tüm paydaşları karar alıcılarla sürekli ve etkin bir diyalog içinde olmalıdır. Dünyada, bir milyar tona yaklaşan üretim miktarıyla en çok yetiştirilen tahıl ürünü olan mısır bitkisi; insan gıdası ve hayvan yemi olarak kullanılmasının yanı sıra, sanayide birçok ürünün ham maddesidir. 2011 yılında 372 bin tona kadar gerileyen Türkiye’nin mısır ithalatı, bu tarihten sonra yeniden artışa geçmiş 2012 yılında 800 bin tona, 2013 yılında ise yaklaşık 1,5 milyon tona ulaşmıştır. Mısır ithalatının önüne geçmek ve ihtiyacımızı karşılayacak mısır üretimi için teknolojiye, bilgiye, arazi toplulaştırmaya ve ıslah çalışmalarına önem vermek gerekmektedir.

2001 yılında 2,2 milyon ton mısır üreten Türkiye’nin son 10 yılda ekim alanlarının yüzde 11’lik genişlemesi ve verimin yüzde 50 artmasıyla 2014 yılında mısır üretimi 6 milyon tona ulaşmıştır” diyerek, daha önce Edirne’de yaptıkları ‘Çeltik Kongresi’ ve Gaziantep’te yapılan ‘Makarnalık Buğday Kongresi’nden sonra sektöre yönelik çalışmalarına Adana’da ‘Ulusal Mısır Kongresi’ ile devam ettiklerini belirtti.

Bilgiç:‘Mısır ve mısıra dayalı sanayi ülkemiz için çok önemlidir’

Ulusal Mısır Kongresi’ne Adana olarak ev sahipliği yapmaktan son derece mutlu olduğunu ifade eden TOBB Yönetim Kurulu Üyesi, ATB Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, “Bu kongreden çıkacak sonuçların ülkemiz mısır tarımına ve sanayisine önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Çukurova Bölgesi; gerek coğrafi özellikleri gerekse iklim özellikleri itibariyle zengin tarımsal ürün çeşitliliğine sahip olan ülkemizin en önemli tarım ve sanayi bölgelerinden biridir. Bizler böyle bir bölgede yaşadığımız için ne kadar şanslı olduğumuzun idraki içerisindeyiz. Bunun için de ne kadar şükretsek azdır. Yılın ikinci yarısından sonra başlayan ayçiçeği, mısır, soya fasulyesi ve pamuk hasadı bölgedeki hareketliliği en üst seviyeye çıkarmaktadır. Bu ürünlerin ortaya çıkardığı katma değer, bölge ekonomisine küçümsenmeyecek faydalar sağlamaktadır. Çukurova, geçmiş yıllarda herkesçe bilindiği üzere beyaz altın diyarı iken, günümüzde pamuk fiyatları üreticisini üzmüş, bunun etkisiyle bölge de beyaz altın yerini sarı altına yani mısıra bırakmıştır. Bunda son yıllarda mısır verimindeki artışlarda önemli rol oynamıştır” dedi.

Arzu, “Arge’ye Ayırdığımız Para Çok, Bunu Kullanacak Araştırmacı Yok”

TC Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanının yurtdışında bulunduğundan bu önemli toplantıya katılamadığını ifade eden TC Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, “Türkiye 75 milyon nüfus üzerine 35 milyon turisti besledikten sonra 18 milyar dolar tarımsal ihracata geldi. 230 milyar dolar gayri safi milli hasıladan 860 milyar dolar gayrı safi milli hasılaya geldi. 36 milyar dolar ihracattan 160 milyar dolar ihracata geldi. Ama bu ulusal ve uluslararası bazı işbirlikçilerin işine gelmedi. Ama hükümetimiz çok dirayetli bir şekilde Türkiye’nin çözüm süreci içerisinde birlik beraberlik, kardeşlik içerisinde Türkiye artık 2050 ufkunu çiziyor. Bunları yapabilir miyiz? Yaparız. Bugün bu organizasyon çok önemli bir organizasyon. Türkiye bu tür organizasyonlarla, iş camiasıyla, sivil toplum örgütleriyle, paydaşlarıyla önemli bir yere geldi. Türkiye’de 2002 yılında 230 milyar dolar gayri safi milli hasılanın binde dört buçuğunu Ar-Ge’ye ayırıyordum. Bugün gelinen nokta 860 milyar dolar gayri safi milli hasılanın binde dokuz nokta dokuzunu Ar-Ge’ye ayırıyoruz. Ar-Ge’ye ayırdığımız para çok, bunu kullanacak araştırmacı yok. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 48 tane araştırma enstitüsünü biz iş camiasına, sivil toplum örgütlerine ve üniversitelere açtık. Gelin burada beraber araştırmalar yapalım. Kaynaklarımız sizlere açıktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından başlayan oturumlarda Rint Akyüz “Nişasta Sanayinde Mısır”, Edip H. Akkaş “Sivil Toplum Örgütlerinin Sektörel Önemi”, Prof. Dr. Süleyman Soylu “Türkiye ve Dünya’da Mısır Üretimi”, Ülkü Karakuş “Yem Sanayisinde Mısır”, TMO Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Erdoğan“Mısır Ticaretinde TMO Politikaları” Mevlüt Gümüş “Türkiye ve Dünya’da Mısır Üretiminde Gelişme ve Politikalar”, Prof. Dr. Hakan Özkan “GDO ve Mısır”, Hasan Konya “Kanatlı Sektöründe Mısır”, Dr.Muhteşem Torun “Mısır Tohumculuğu”, Behçet Homurlu “Mısırın Yetiştiricilik Sorunları” konularına açıklık getirdi.