Üst düzey yöneticileri, CEO iletişiminin şirket itibarı için zorunluluk olduğunu düşünüyor

Üst düzey yöneticileri, CEO iletişiminin şirket itibarı için zorunluluk olduğunu düşünüyor

Dünyanın lider halkla ilişkiler ajanslarından Weber Shandwick, 19 ülkede, bin 700 üst düzey yönetici arasında yaptığı ‘CEO İtibarı’ araştırmasının sonuçlarını duyurdu.

Dünyanın lider halkla ilişkiler ajanslarından Weber Shandwick ve küresel araştırma şirketi KRC Research, CEO’ların görünürlüğünün kurum itibarına etkilerinin belirlendiği bir araştırma yayımladı. 19 ülkeden bin 700’ün üzerinde yönetici ile gerçekleştirilen araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı. ‘CEO İtibarı’ araştırmasına Türkiye’den, 250 milyon dolar üzerinde ciro elde eden şirketlerde çalışan 50 üst düzey yönetici katıldı.

Günümüzün dijital dünyasında, liderler çok sayıda platformda paydaşlarıyla iletişime geçebiliyor. İçerik ve bilgi paylaşımına artan talep doğrultusunda, yepyeni bir ‘CEO itibarı yönetimi’ modeli oluşturulması artık zorunluluk haline geldi.

Weber Shandwick Baş İtibar Staratejisti Dr. Leslie Gaines-Ross’; “Yıllarca, CEO’lar ve etraflarındakiler, CEO’nun ‘ünlü’ olması ile ‘görünür’ olmasını birbirine karıştırdı. Bugün, CEO itibarı, CEO’nun ünlü olmasıyla değil, çoklu medya kanalları kullanılarak, kurum içinde ve dışında başardıklarının anlatılması ile oluşturulabilecek bir, ‘güvenilirlik’ algısıyla ilgilidir. Bugün CEO görünürlüğüne ulaşabilmek adına sağlam bir stratejiye oturtulmuş bir plana sahip olunması ve bunun her kanaldan duyurulması gerekiyor” diye konuştu.

CEO itibarı neden önemli?

CEO’nun itibarının kurumlar için çok önemli olduğu kesin. Araştırmaya katılan yöneticiler, kurum itibarının neredeyse yarısını (yüzde 45) CEO itibarının oluşturduğu konusunda hemfikirler. Hatta yöneticilerin yüzde 50’si, CEO ile kurum arasındaki bu bağın daha da önem kazanacağını ve ilerleyen yıllarda CEO itibarının kurumlar için çok daha önemli olacağını savunuyor.

CEO’nun itibarı son tüketici için de çok önemli. Yöneticilerin yüzde 44’ü şirketlerin pazar değerlerinin, CEO’nun itibarına dayandırılabileceğini söylüyor. Yüzde 77’si güçlü bir CEO itibarının yeni çalışanları çekme konusunda etkili olduğunu yüzde 70’i ise mevcut çalışanların tutulmasında etkili olduğunu savunuyor.

Weber Shandwick Avrupa,Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Greg Prager; “Tüketicilerin, şirketler, markalar ve bunların ürünleri ile olan etkileşim şekilleri, sürekli gelişiyor.. Araştırmamıza göre, şirket kimliğini kişiselleştirip kendi hayatına adapte edebilen bir CEO, bu yeni etkileşim dünyasında kurum itibarının en önemli temsilcisi olabilir”.

CEO’lar için yeni akım: alçakgönüllülük

CEO’ların itibarını artırmak, CEO’yu ünlü yapmak ya da egosunu yüceltmek olarak anlaşılmamalı. Weber Shandwick’in yaptığı medya araştırmasına göre, CEO’ların alçakgönüllülüğü ile ilgili haberler 2014 yılında rekor kırdı.

Gaines-Ross; “ Alçakgönüllülük CEO’lar için önem kazanan yeni bir akım. Araştırmamıza katılan yöneticilerden, saygın itibarı olan CEO’larla çalışanlar, daha az saygın olan CEO’larla çalışanlara oranla, kendi CEO’larının alçakgönüllü olduğunu 6 kat daha fazla dile getirdi.(yüzde 34’e,yüzde 6).”

Üst düzey yöneticileri, CEO iletişiminin şirket itibarı için zorunluluk olduğunu düşünüyor

Araştırmaya Türkiye’den katılan 50 yöneticiden yarısı, şirket itibarının yüzde 57’sini CEO’larının itibarının oluşturduğunu ve CEO itibarının önümüzdeki yıllarda daha da önemli hale geleceğini belirtiyor.Türk yöneticiler işi kabul ederken CEO’nun itibarı etkili oluyor

Yöneticilerin yine yarıya yakın bir kısmı, şirketlerinin piyasa değerinin yüzde 60’ını CEO’nun itibarının belirlediğine dikkat çekiyor. Yöneticiler ayrıca CEO itibarının yatırımcı çekmeyi sağladığını (yüzde 84), şirketi olası krizlerden koruduğunu (yüzde 74), olumlu medya imajını artırdığını (yüzde 76) düşünüyor.

Türkiye’deki yöneticilerin %72’si, işi kabul ederken karar vermelerinde CEO’nun itibarının etkili olduğunu söylüyor. CEO’larının kurum dışı ile etkileşime geçmesinin, medyanın ilgisini ve spot ışıklarını kurumun üzerine çekeceğine inanan yöneticilerden yüzde 84’lük bir kesim, saygın bir şirket olabilmek için, CEO’nun kurum dışında görünürlüğünün yüksek olması gerektiğini düşünüyor.

CEO’lar için 12 adımda ıtibar ve etkileşim rehberi

Weber Shandwick, şirketlere ve şirket yöneticilerine, CEO’larının paydaşlarla etkileşimini sağlama konusunda yardımcı olacak aşağıdaki 12 adımı öneriyor:

  1. CEO’nun mevcut itibarını belirleyin

  2. CEO’nun özsermaye tablosunu belirleyin

  3. CEO’nun şirket yararına olan hikayesini oluşturun.

  4. Kendi sektörünüzde, görünürlük ve etkileşim yönlerinden lider olun

  5. CEO’nun yanı sıra üst düzey yöneticilerin de etkileşimini artırın

  6. Toplu medya eğitimleri düzenleyin

  7. CEO’nun kamu politikaları karşısında duruşunu dikkatlice belirleyin

  8. CEO’nuza hangi yerlerin ve mecraların uygun olduğuna karar verin

  9. Sağlam bir sosyal medya stratejisi geliştirin

  10. İtibara etki eden faktörleri yapılacaklar listesinin en başında tutun

  11. CEO’nun itibarını çalışanlar arasında yükseltin

  12. CEO’nun alçakgönüllü olmasını bir zayıflık olarak değerlendirmeyin

Weber Shanwick, önümüzdeki aylarda araştırmanın yalnızca kadın CEO’larla ilgili çalışmaları da içeren alt raporlarını yayınlayacak.yayınlayacak.