Vardarcı Makina Dış Ticaret Müdürü Gülser Vardarcı Kacar: “Dünyada ekstraksiyonsuz soğuk yağ üretimine ilgi arttı”

Vardarcı Makina’nın Dış Ticaret Müdürü Gülser Vardarcı Kacar, “Bu yılı, Ar-Ge çalışmalarımızı artırarak ve iç piyasada daha aktif olarak tamamlamayı planlıyoruz” diyor.

-Sayın Vardarcı, en son 2015 yılında bir söyleşi gerçekleştirmiştik. O tarihten beri ürün portföyünüzde bir gelişme oldu mu?  Ar-Ge çalışmalarınızla ilgili bilgi verir misiniz?

2015 yılından itibaren ürün portföyümüze yeni bir ürün eklenmedi. Türkiye’de yağlı tohum işleme tesislerinde ham yağ kısmına kadar olan makinelerin ve ekipmanların üretiminde en geniş ürün yelpazesine sahip üretici firma olarak, ürettiğimiz makinelerin teknolojilerini geliştirme yolunda Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Makinelerimizin her seferinde daha verimli neticeler vermesi için çalışmalarımız her zaman devam etmektedir.

-Yarıladığımız 2017 yılına nasıl bakıyorsunuz? Yılı nasıl tamamlamayı planlıyorsunuz?

2017 yılı, Türkiye ve dünya için terör ile mücadele ve ekonomik dengenin oluşması için çalışmalarla geçti. Firma olarak da bu yılı, Ar-Ge çalışmalarımızı artırarak ve iç piyasada daha aktif olarak tamamlamayı planlıyoruz.

-Yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

2017 yılında yine Almanya’ya ihracatımıza, Afrika ve Türki cumhuriyetlerdeki projelerimiz üzerine çalışmaya devam ediyoruz. Son zamanlarda dünyada ekstraksiyonsuz soğuk yağ üretimine olan ilgi arttı. Bildiğiniz üzere ön işlem gerekmeyen ve kimyasal işleme maruz kalmayan soğuk yağlar kozmetik ve ilaç sanayinde oldukça fazla kullanılıyor. Bu talep artışı dünyaya yansıdı. Ülkemizde soğuk yağ işleme makinelerinde öncü olan firmamız, 2017 yılında da bu konudaki çalışmalarını ve ihracatını devam ettiriyor.

– “Türkiye ihtiyacı olan yağın % 75’e yakın kısmını ithalatla karşılıyor. Eğer ülkemizde yağlı tohum üretimi artırılmazsa, ithal edilen bitkisel yağ oranı daha da artar” demiştiniz. Bu düşüncenizi değiştirecek gelişmeler yaşandı mı? Bir değerlendirme yapar mısınız?

Ülkemizde yağlı tohum işleyecek yeterli sayıda tesis bulunmakta ancak yağlı tohum üretimi yeterli düzeyde değildir. Örneğin, ülkemizde yağlı tohum üretimine ayrılan alan, toplam ekilebilir alanların ancak % 4’ünü oluşturuyor. Bu sebeple yerli üretilen yağlı tohum miktarı, ülke gereksinimlerini karşılayamadığı için her yıl yurtdışından binlerce ton yağlı tohum ve ham yağ ithal ediliyor. Bunun farkında olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yağlı tohum üretimini artırmak için birtakım çalışmalar başlattı; ayçiçeği, mısır ve aspir vb. tohumlarda, çiftçiye gerekli desteği vermeye başladı. Örneğin, önceden ayçiçeğine verilen 25 kuruşluk destek bu sene 40 kuruşa çıkarıldı, gübre ve mazot destekleri de başladı. Ancak ihracat açığını kapatmak ve ekonomimizi güçlendirmek için bunun daha da artırılması, çiftçilerin ekim dönemleri öncesinde bilinçlendirilmesi ve ekime teşvik edilmesi gerekiyor. Bu sayede yerli yağlı tohum üretimi, ülkemizdeki ihtiyacı karşılayacak ve ihraç artışı sağlanacaktır.