“Yerel Zincirler” 7. kez buluştu

“Yerel Zincirler” 7. kez buluştu

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, “Güven ve istikrar ortamı gerçekleşir ve gereken yasal düzenlemeler yapılırsa, sektörümüz her yıl yüzde 10 ve üzerinde büyür, istihdama da katkımız artar” dedi.

Perakendeci, üretici ve tedarikçi olmak üzere, perakende sektörünün 1 milyonu aşkın aktörünü bir araya getiren ‘Yerel Zincirler Buluşuyor’ (YZB) Konferans ve Fuarı’nın 7’incisi dün Haliç Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Konferansın açılışında konuşan TPF Başkanı Mustafa Altunbilek, “2023 yılına kadar 70 milyar TL cirosal büyüklüğe ulaşmayı hedefliyoruz. Yerel perakende zincirleri, yılda toplam 10 milyar dolarlık ciroya imza atıyoruz. 70 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkiye’nin en çok istihdam sağlayan üçüncü sektörüyüz” dedi. Perakende sektörünün geçen yıl ekonomide yaşanan olumsuzluklara yüzde 14 büyüme oranına imza attığını belirten Altunbilek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Makro ekonomik gelişmelerin her sektörde olduğu gibi perakende için de belirleyici bir etken. Tüm girişimciler gibi biz de geleceğe güvenle bakmak istiyoruz. Ekonomik istikrar, her zaman yatırım kararlarının daha rahat verilebilmesi anlamını taşır. İstikrar olduğu sürece hem yerel perakende hem de ulusal perakende, Türkiye’nin kalkınma hızından daha hızlı büyüyecektir. Birlik ve beraberlik içinde sağlıklı büyüyen bir perakende sektörü, daha refah, daha zengin bir Türkiye’nin itici gücü olacaktır.”

Türkiye genelinde ve KKTC’de faaliyet gösteren toplamda 17 derneğin çatı örgütü olarak, 370 üye ve 4 bine yakın satış noktasına ulaştıklarını söyleyen Altunbilek, YZB 2015’in ana teması olan teknolojiye de değindi. Mağazalarda yapılan düzenlemelerin, müşterilerin satın alma kararlarını etkilediğinin altını çizen Altunbilek, şöyle devam etti: “Müşterilerimizin beklentileri her geçen gün artıyor. Çok yakın bir gelecekte müşteri tercihleri kapsamlı bir şekilde dönüşecek. Sadece iyi ürün ve fiyat avantajı sunmak yeterli olmayacak. Kendini yeniliğe, teknolojiye ve hıza en çabuk uyarlayabilenler rekabette öne çıkacak.”

Hisarcıkoğlu: Perakende krizin sigortası

Konferansın açılışında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise perakende sektörünün ‘krizin sigortası’ olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu,“Perakende demek, iç tüketim demektir. Türkiye olarak 2008 krizinden çıkabilmeyi başardıysak, bu perakende sektörü sayesinde oldu. Siz işler iyi diyorsanız, ekonomi iyidir, kötü diyorsanız ekonomi kötüdür. Ekonominin öncü göstergesi, sinir uçları sizlersiniz” dedi.

Türkiye’nin en önemli sorununun işsizlik ve istihdam olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’de her yıl 1 milyon kişiye ilave iş bulmak zorundayız. Geçen yıl ise müthiş bir başarı hikayesine imza attık. 1.3 milyonluk yeni istihdamın, 1 milyon 100 binini Türk özel sektörü sağladı. Bu rakam, tarihimizde bir ilk” dedi.

“4 yıl seçim yok, bu ekonomi için bir fırsat”

Kişi başına düşen milli gelirde 2008 yılından bu yana 10 bin dolarda tıkanıp kalındığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Yani yerimizde sayıyoruz. Bunun adı ne? Orta gelir tuzağı. Zenginleşmek istiyorsak, rakiplerimizle aynı refah seviyesine ulaşmak istiyorsak, 2015 Haziran sonrasında, önümüzde 4 yıllık seçimsiz bir süreç var. Bu büyük bir fırsat. Yeniden ekonomideki yapısal reformlara odaklanmamız lazım. Ancak bu şekilde, kişi başı milli gelirde hedeflenen 25 bin dolar seviyesini yakalarız.”

“Dönüşümü Başlat, Geleceği Kazan”

Perakendeci, üretici ve tedarikçi olmak üzere, perakende sektörünün 1 milyonu aşkın aktörünü bir araya getiren ‘Yerel Zincirler Buluşuyor’ (YZB) Konferansı ve Fuarı, bu yıl Haliç Kongre Merkezi’nde, “Dönüşümü Başlat, Geleceği Kazan” temasıyla gerçekleştirildi.

Ana sponsorları Coca-Cola İçecek, Eczacıbaşı, Sütaş, Unilever ve Ülker olan YZB 2015’e bu yıl, ‘Geleceğin Marketi’ damgasını vurdu. 400 metrekare alan üzerine kurulan Geleceğin Marketi’nde, tüketicilerin gelecek dönemde nasıl marketlerden alışveriş yapacağı gözler önüne serildi.

Markette, akıllı alışveriş kartları, akıllı raf etiketleri, alışveriş duvarı akıllı ürün etiketleri, cinsiyet ve yaş tanıma verimlilik analizleri, kasa kuyruklarını azaltan ‘kuyruk avcıları’, yeni nesil cihaz ‘alışveriş arkadaşı’ gibi, sektöre ilişkin teknolojik gelişmeler yer aldı. Katılımcıların yoğun ilgisini çeken markette ayrıca, self servis kasalar, akıllı teraziler, dijital reklam, yeni nesil alışveriş arabaları de yer buldu.