Yıldız Holding, çalışanlarına “sıfır hata’yı senfoni orkestrasıyla anlattı

Yıldız Holding, çalışanlarına “sıfır hata’yı senfoni orkestrasıyla anlattı

Geçtiğimiz yıl üretimden tedarik zincirine, satıştan depolamaya kadar tüm birimlerinde “kalite ve sıfır hata” hareketini başlatan Yıldız Holding, bu yıl ikincisini gerçekleştirdiği Kalite Zirvesi’nde çalışanlarına sıfır hatayı bir orkestra şefinin gözüyle anlattı.

Bireyden bütüne sıfır hata konseptiyle gerçekleştirilen zirvede 600 Kalite ve Ar-Ge çalışanı, Borusan Filarmoni Orkestrası Sascha Goetzel’den “bir orkestranın mükemmele ulaşma yolculuğunu” dinledi.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, global marka olmanın beraberinde büyük sorumluluklar da getirdiğine işaret ederek, “Bundan sonraki odak noktamızda, dünyanın farklı noktalarındaki tüketicilerimize özel ürün ve hizmet sunma konusu olacak” dedi.

Yıldız Holding’in Kalite ve Ar-Ge birimlerindeki çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirilen 2. Kalite Zirvesi’, senfonik bir çalışmaya da sahne oldu. Zirve için Türkiye’nin dört bir yanından ve yurtdışından gelen üretim, bakım, Ar-Ge ve kalite ekiplerinden 600 çalışan, Crowne Plaza Asia’da sıra dışı bir gündemle toplandı. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Global İnovasyon ve Kalite Grubu Başkanı Ali Ülker’in liderliğinde gerçekleşen zirvede, Borusan Filarmoni Orkestrası Şefi Sascha Goetzel’in sunumu büyük alkış aldı.

Açılış konuşmasını Ali Ülker’in yaptığı zirvede 2014  yılı boyunca gerçekleşen en iyi performanslar, yürütülen başarılı kalite çalışmaları ve projeler de sergilendi. Konuşmasına, “Bu sene yeni sloganımızla yola çıktık: Kalitede sıfır hata” diye başlayan Ülker, şöyle devam etti:

“Başarı ince detaylarda gizlidir. Dedem merhum Sabri Ülker birçok şeyi tolere ederdi ama kaliteyle ilgili olabilecek bir kusuru affetmezdi. Sıfır hatayı farklı şekillerde tanımlayabiliriz. Ben şöyle yorumluyorum: Nihai mükemmellik mümkün değil ama bir ürünü temelinde doğru hammaddeyle, doğru ekipmanla iyi şekilde proses ettiğiniz zaman hatayı minimize etme şansınız var. İyi koşullarda saklayıp iyi ambalajlama yöntemleriyle muhafaza ettiğiniz zaman sağlıklı şekilde müşteriye ulaştırma şansınız var. Büyüklerimiz bize “bisküviyi cam taşır gibi hassasiyetle taşıyın” derdi. Hatayı fark etmek önemli; kalite kontrol sistemlerimiz bunun için hizmet veriyor. Oluşabilecek hataları erken uyarı sistemleriyle tespit etmek, tedbir almak için. Önemli olan hatayı telafi edebilmek. Plasiyerlerimiz, müşterilerimiz, distribütörlerimiz bizim fahri kalite elçilerimiz. Müşterilerimizden aldığımız şikayet ve önerileri en hızlı şekilde değerlendiriyoruz, ürünümüze sahip çıkıyoruz, bu da bize duyulan güveni sağlıyor.”

Sıfır hatanın bir yaşam tarzı olduğuna işaret eden Ülker, global marka olmanın beraberinde büyük sorumluluklar da getirdiğine işaret etti. Ülker, “Sıfır hata bizim hayat felsefemiz, yaşam tarzımız haline geldi. Her şeyden önce tüketiciyi iyi anlamak ve saygı duymak gerekiyor. Bundan sonraki odak noktamız, dünyanın farklı losyonlarındaki tüketicilerimize özel ürün ve hizmet sunmak olacak. Sürekli denetimlerle gelişim noktalarımızı tespit ediyoruz, ölçülmeyen başarı, başarı değildir.  Yıllar içinde geldiğimiz bu nokta bizi mutlu ediyor. Sağlam adımlarla başladığımız kalite yolculuğunda kusursuzu hedeflemek müşteri memnuniyetine giden en kestirme yoldur” şeklinde konuştu.

Mutlu etmek, cezalandırmaktan daha iyi bir motivasyon aracı

Sunumunda dünyaca ünlü orkestra şeflerinin liderlik ve yönetim modellerini anlatan Borusan Filarmoni Orkestrası Şefi Sascha Goetzel, bireyden bütüne sıfır hatanın orkestra ve ekip içindeki mükemmel uyumla mümkün olabileceğine vurgu yaptı. Goetzel, “Orkestra içinde bir kişi hata yapsa hepimiz hata yapmış oluruz. Ekip çalışmasında en önemlisi birbirimize “saygı”. Sevgiyle, tutkuyla çalışmak hepimizi süperstar yapıyor. Sıfır hataya ulaşabilmek için en iyi yol mutluluk ile motivasyon yaratmaktır. Mutluluğun, korku ve cezalandırmaktan daha iyi bir motivasyon aracı olduğunu düşünüyorum. Mükemmelliğe odaklanan, vizyon sahibi ve ortak hedefi olan bir ekip parlar. Aynı kurallar üretim için de geçerli” şeklinde konuştu.

Sıfır Hata’da en önemli kaldıraç insan

Zirvenin bir diğer konuşmacısı ise Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı oldu. İş hayatında kalitenin arkasındaki en önemli kaldıraç ‘insan’ olduğuna dikkat çeken Sabancı, “Eğer şirketin çalışanları işini sahiplenebiliyorsa değer yaratacaktır. Yönetimde şefkati uygulayarak, huzuru işe taşımak önemlidir. Sıfır hata insansız başarılamaz” dedi. Paylaşmanın iş hayatındaki olumlu etkilerini birkaç örnekle açıklayan Sabancı, tüketiciyi iyi anlamanın ve büyük kitlelere yaşam kalitesini arttıran hizmetler sunarken itibarından ödün vermemenin önemine değindi.

Sıfır hatada liderin takım çantasında olması gerekenleri anlatan Dr. Cem Kozlu ise, iş hayatında mükemmele ulaşmada checklist’lerin (kontrol listesi) önemine değindi. Bir liderin mutlaka check-list’i olmasına işaret eden Kozlu, her işin bir cerrah titizliğinde ele alınması ile sıfır hatanın mümkün olabileceğini dile getirdi. Kozlu, hedefe odaklanmanın ve doğru karar sürecinin kaliteye etkisinden bahsetti.

Yılın en iyi projeleri ödüllendirildi.

2014 yılı Kalite Çalışmaları kapsamında tedarikçiden tüketiciye tüm süreçleri kapsayacak şekildeki denetim modeli ile tüm fabrikalarda uygunluk denetimleri, habersiz gıda güvenliği denetimleri, tedarikçi ve depo denetimleri geçekleştirildi. Yıldız Holding bünyesinde 26 fabrikada 5.100 kişiye 56.800 saat eğitim verildi. 5 ayda 21 yurtiçi, 3 yurtdışı fabrikada toplam 2.000 saatlik denetimler gerçekleştirildi. Türkiye genelinde 100 tedarikçinin denetimi yapıldı, 10.120 km yol kat edildi. Ayrıca 79 ilde 429 depoda 670 denetim yapıldı.

Yıldız Holding’in 2015 Kalite yol haritasında ise, Spesifikasyon Merkezi, Ölçme-İyileştirme ve Eğitim – Sertifikalandırma başlıkları yer alıyor. Farklı iş birimlerindeki kalite süreçlerinin, Yıldız Holding’in 70 yıllık kalite geleneği ve kalite know-how’ı ile bir araya getirilerek “Sıfır Hata El Kitabı”nda toplandı. Kılavuz niteliğindeki el kitabı için 2014 yılında Sıfır Hata El kitabı eğitim çalışmaları başlatıldı. 2015 yılında da Sıfır Hata kültürünü tedarikçiden tüketiciye genişletilmiş iletişim platformları ile “Tedarikçi Günleri”, “Kalite Yıldızları”, “Kalite Şampiyonları”, “Sıfır Hata Proje yarışması” gibi çalışmalarla devam ettirilmesi planlanıyor.

Önem Topkapı Fabrikası 2014 Kalite Şampiyonu

2014 yılı boyunca tüm fabrikalarında 150 kalite projesi hayata geçirildi, bu projeler arasından yarışmaya aday olan projeler jüri değerlendirmesi ve çalışan oylamaları ile değerlendirilerek 10 proje finale kalmaya hak kazandı, ilk 3’e kalan projeler ödüllendirildi.

2014 yılında yapılan denetimler sonucunda, “Yıldız Tedarikçi”, “Yıldız Depo”, “Uluslararası Operasyonlar Kalite Kampanyası”, “Rafta Kalite”, “Tüketici Memnuniyeti”, “Gıda Güvenliği”, “Fark Yaratan Çalışan”, “Kalite Yıldızı”, “Sıfır Hata Proje Ödülleri” ve “Şampiyon Fabrika” olmak üzere 12 dalda ödül verildi. Yarışmada Önem Topkapı Fabrikası, 2014 yılı “Sıfır Hata” Proje yarışması birinciliğinin yanı sıra “Şampiyon Fabrika” ödülünü de aldı.