Fıstığımız Bol Olsun Projesi ile 4.500 çocuğa ulaşılacak

Nestlé Damak ve TEMA Vakfı tarafından 10 yıl önce hayata geçirilen Fıstığımız Bol Olsun projesinin üçüncü fazında çocuklarla eğitim etkinlikleri de gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle 2019 yılından bu yana Gaziantep’te ilkokul çocuklarına yönelik düzenlenen etkinliklerin bir parçası olarak bu yıl ilk kez çevrimiçi bir şenliğe imza atıldı. Düzenlenen Fıstık Şenliği’nde çocuklar, aldıkları eğitimi şarkılar, danslar ve oyunlar eşliğinde eğlenerek kutladı.

Nestlé Damak ve TEMA Vakfı’nın sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla Antep fıstığında verim ve kalitenin artırılması amacıyla 10 yıl önce hayata geçirdiği Fıstığımız Bol Olsun projesinin üçüncü fazında çocuklarla eğitim etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen eğitimlerle çocuklar birbirinden renkli etkinliklere katılıyorlar.

Eğitimler, fıstığın yaşamımızdaki yerini görmek; Gaziantep, Türkiye ve dünya için fıstığın önemini fark ettirmek, sağlıklı ve verimli fıstık ağaçları yetiştirebilmenin koşullarına dikkat çekmek, bu alanda çalışanların ve çiftçilerin emeğini görünür kılmak ve genç kuşakları bu sürecin parçası kılabilmek amacıyla düzenleniyor.

İlki 2019 yılında Gaziantep’te ilkokul çocuklarına yönelik gerçekleştirilen eğitim etkinlikleriyle, çocukların ailelerinin üretimini yaptığı yerel ürünün değeri hakkında bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Bu bilincin kazandırılmasıyla çocukların Antep fıstığına sahip çıkmaları teşvik ediliyor. 2019’dan bugüne 2.348 çocuğun eğitim alması sağlanırken, 2023 yılına kadar 4.500 çocuğa ulaşılması hedefleniyor.

Fıstık tarımı ve üretimiyle ilgili kavramları öğreniyorlar

Eğitim süresince çocuklar önce bir Fıstık Bulmacası çözüyor. Fıstık tarımı ve üretimiyle ilgili kavramları öğreniyorlar. Daha sonra Fıstık Bahçesinde Dört Mevsim oyunu ile bahçenin bir yıl içerisinde geçirdiği aşamaları görüyorlar. Böylece çocuklar mevsimlerle fıstık ağaçlarının geçirdiği değişiklikleri ve bahçede yapılan farklı işleri deneyimle fırsatı yakalıyorlar.

Aynı zamanda eğitici poster, rozet ve farklı mevsimlerde bir fıstık ağacını eğlenceli bir şekilde gözlemlemeleri için hazırlanmış olan Fıstık Dedektifi gözlem formları aracılığı ile etkinlikte öğrendikleri bilgileri daha sonra da hatırlıyor; ailelerini de bu öğrenme sürecine dâhil ediyorlar. Sınıf içi etkinlikler şeklinde planlanan eğitim içeriği 2020 yılında ortaya çıkan küresel salgın ile okulların uzaktan eğitime başlaması nedeniyle uzaktan eğitim modeline uygun hale getirilerek, çevrimiçi uygulanmaya başlandı.

Eğitime katılan çocuklar için Fıstık Şenliği

Bu sene ilk kez düzenlenen Fıstık Şenliği, Gaziantep’te eğitimlere katılan 3. ve 4. sınıf çocuklarıyla gerçekleştirildi. 13 Haziran Pazar günü iki oturumda düzenlenen ve toplam 100 çocuğun katıldığı çevrimiçi Fıstık Şenliği’nde, eğitmenler Dr. Nilay Yılmaz ve Birsen Kılıçaslan Binici eşliğinde eğlenceli etkinlikler yapıldı. Çocuklar şenlik boyunca müzik, şarkı, dans ve oyunlar eşliğinde düzenlenen aktivitelerle fıstığın ana tema olduğu, eğlenceli bir gün geçirdi.