Geleceğin gıda üreticisi için üç anahtar başarı faktörü

Geleceğin gıda üreticileri için anahtar başarı faktörlerinin dikkate alınması, sert rekabetin yaşandığı sektörde başarı ve sürdürülebilirlik açısından çok önemlidir.

Prof. Dr. Y. Birol SAYGI /Bahçeşehir Üniversitesi

Bize seçenek sunması ve tabaklarımıza yenilikçi, kaliteli ve güvenli ürünler getirmesi için yiyecek ve içecek endüstrisine güveniyoruz. Endüstri istikrarlı bir büyümede olup ancak hala hızla artan girdi maliyetlerinin, hükümet düzenlemelerinin ve tedarik zincirindeki maliyetle ilgili gerilimin insafına kalmış durumdadır.

Geleceğin başarılı yiyecek ve içecek üreticisi, üretim verimliliğine, tedarik zincirini yönetmeye ve yeni ve değişen yasal düzenlemelere uyum sağlamaya odaklanmak zorunda kalacaktır. Geleceğin gıda üreticileri için anahtar başarı faktörlerinin dikkate alınması, sert rekabetin yaşandığı sektörde başarı ve sürdürülebilirlik açısından çok önemlidir.

Üretim verimliliğine odaklanma

Yiyecek ve içecek üretim endüstrisi, hızla artan girdi maliyetlerine pek uymayan yüksek hacim/düşük marj özellikleriyle bilinir. Bu üreticilerin ileriye dönük olarak, girdi yönetimine, envanter kontrolüne ve israfı azaltmaya odaklanarak işleme üretkenliğini canlandırmaları gerekmektedir.

Bu maliyet iticileri üzerindeki kontrol, şirketlerin rekabetçi fiyatlarla ilgili tüketici beklentileriyle başa çıkmasına ve değişen ihtiyaçlarını karşılamak için yeni ürünler için fon yaratmasına yardımcı olacaktır.

Ürün karışımının optimizasyon hesaplamalarını, envanter seviyelerinin ve maliyetlerin takibini ve otomatik kalite kontrollerini sağlayan yeteneklere sahip bilgi sistemleri, üreticilerin maliyetlerini kontrol etmelerini ve kar marjlarını artırmalarını sağlayarak üretim verimliliğini artıracaktır.

Bütün bir tedarik zinciri yönetimi yaklaşımı

Gelecekte, başarılı olan yiyecek ve içecek üreticileri hem tüketiciler hem de tedarikçilerle ilişkilerini etkin bir şekilde yönetenler olacaktır. İşbirliğinin sektörü ileriye taşıması gerektiğinden, tedarikçilerle bilgi paylaşımı ve sistem entegrasyonu kilit rol oynayacaktır. Tedarik zinciri ortaklarına kontrollü bilgi erişimi sağlayan “Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP)” gibi işletme yönetimi yazılımları, rutin görevleri otomatikleştirerek en güncel rakamlar, satın alma talepleri ve bütçe kontrol araçları sağlayabilir. Bu sistemler, tedarik zincirinde verimlilik bulma fırsatlarını artıran her işlemde analitik bilgi biriktirerek görev otomasyonunun ötesine geçecek şekilde tasarlanmıştır.

Yakından çalışmak ve tüm tedarik zincirini yönetmek, artan maliyetlerin bir sorun olmaya devam etmesi durumunda üreticilere biraz hareket alanı sağlayacaktır.

Dünya ekonomisini kontrol edemezsiniz. Ancak ilişkilerinizin değerini kesinlikle kontrol edebilirsiniz. Bununla birlikte, endüstrinin gelecekteki başarısı, tedarik zinciri inovasyonunda dünyaya liderlik etme yeteneğine bağlıdır.

İnovasyon, büyük ölçüde yeni teknolojilere yatırım yaparak gerçekleştirilebilirken, aynı zamanda tedarikçilerle karşılıklı yarar sağlayan bir ortaklık içinde birlikte çalışmaktan da başlar. İşletme yönetimi yazılımı bunu kolaylaştırabilir. Ancak bunun bir üreticinin satın alma kültürünün bir parçası haline gelmesi çok önemlidir.

Devlet düzenlemelerine uyum sağlarken eğrinin önünde olmak

Hükümet düzenlemeleri, başarılı gıda üreticileri için sürekli ve kritik bir endişe kaynağıdır. Güvenli Gıda Yasası gibi düzenlemeler, gıda güvenliğine odaklanmada düzenleyici alandan pazara doğru bir kaymaya işaret etmekte ve herhangi bir acil durumda uyumlu ve hazır olmalarını sağlamak yiyecek ve içecek üreticilerinin sorumluluğunda olacaktır. Tüketici güvenliği için gerekli olmasına rağmen, düzenlemeler yeni ürünlerin piyasaya sürülmesini yavaşlatabilir ve mevcut ürünlerin üretimini olumsuz etkileyebilir.

Geleceğin yiyecek ve içecek üreticisi, yürürlüğe girdiğinde yeni düzenlemeyi dahil etmek için hızlı ve esnek olmak zorunda kalacak. Gelecekteki eğilimlere işaret etme eğiliminde olduklarından, düzenleyici gelişmeleri yakından takip etmenin yerini hiçbir şey tutamaz.

Bu düzenlemeler sektördeki tüm üreticileri etkiler ve rakiplerden daha hızlı uyum sağlamak için küçük ama önemli bir fırsat penceresi açar. Kalite ve güvenliği sağlama yükü üreticilere düştüğünden, son derece gelişmiş kurumsal bilgi sistemleri, performansı yönetme ve girdileri izlemenin yanı sıra gıda işlemede uyumluluğu sağlayan yeni düzenlemeleri mevcut iş süreçleriyle entegre edebilir.

İleriye dönük olarak, bu sektördeki yenilikler sağlıklı ve sürdürülebilir olmaya çalışan toplumların ilerlemesini yönlendirecek ve yiyecek ve içecek gibi önde gelen imalatçı ülkeler için bölgesel ekonomik başarının belirlenmesinde kilit bir rol oynayacaktır.

Şirketler, dış faktörlerin performans üzerindeki etkisini azaltmak için mevcut tüm araçlardan yararlanarak operasyonları organize etme ve yönetme konusunda her zamankinden daha fazla proaktif olmak zorunda kalacaklar. Yeni teknoloji çözümlerinin iş sorunlarını çözmeye ve bir bütün olarak toplumumuzu iyileştirmeye yardımcı olacağı endüstrinin bir parçası olmak için günümüz heyecan verici bir zamandır.