HUM’un kalite kontrol süreçleri ve üretim metodolojisi

HUM Makine, mühendisliğini kendisinin yaptığı tesis ve tesis üniteleri kuruyor. Bu tesislerde kullanılan makine ve ekipmanlar üreterek, deneyimli uzman kadrosunun sunduğu mühendislik hizmetiyle, bitkisel yağ sektörünün ihtiyaç ve taleplerini karşılıyor.

Arda ÇAKIRCI / HUM Makine Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. Kalite Kontrol Şefi

HUM Makine; bitkisel yağ sektöründe, yıllar içinde edindiği deneyim, tecrübe ve uzmanlık bilgisi ile dünyanın en önemli kuruluşları arasında yer almayı başaran ve “lider” olmayı hedefleyen bir firma. Mühendisliğini kendisinin yaptığı tesis ve tesis üniteleri kurmakta, bu tesislerde kullanılan makine ve ekipmanlar üretmekte, deneyimli uzman kadrosunun sunduğu mühendislik hizmetiyle bitkisel yağ sektörünün ihtiyaç ve taleplerini karşılamaktadır.

Kurmuş olduğumuz tesislerde, yağlı tohumlardan yağ elde etme süreci belirli aşamaları geçerek tamamlanır. Bu aşamalar;

  • Yağlı tohum hazırlama ünitesi 

Tohumun yabancı maddelerden temizlenerek bir sonraki adım olan presleme ve ekstraksiyon ünitelerinde, mekanik ve solvent ekstraksiyon yöntemlerinin hızlı-etkili çalışmasını sağlar. 

  • Pres ünitesi 

Pişirme tavasında uygun koşullara getirilen yağlı tohumların yağ presinde sıkılarak yağ ve küspe elde edilir. 

  • Ekstraksiyon ünitesi 

Kimyasal çözücü yardımıyla presten çıkan yağlı küspenin yağından ayrıştığı ünitedir. Yağlı tohumdan maksimum verim elde edilir.

  • Rafinasyon ünitesi

Bitkisel yağların renk, tat, koku gibi özelliklerini standartlara uygun hale getirmek ve uzun ömürlü olmalarını sağlamak içindir.

Bu süreçlerde kullanılan makine ve ekipmanların kalitesi, üretim verimliliğini ve ürün kalitesini doğrudan etkilemektedir.

Minimum maliyetle yüksek oranda ve kalitede yağ elde etmek isteyen işletmelerin makine ve ekipmanlar konusunda bizlerden beklentileri:

Son ürün kalitesi:  Elde edilen yağdaki renk, tat, koku gibi özelliklerin istenilen seviyede olması ve bu özelliklerden taviz vermeden süreklilik sağlanması,

Performans: Makine ve ekipmanların belirlenen süre zarfında istenilen kapasitelerde ürün elde etmesi,

Enerji verimliliği: Düşük enerji girdilerine sahip makine ve ekipmanlarla maliyet tasarrufu sağlanması ve çevreye duyarlı olması,

İş güvenliği: Makine ve ekipmanlardan kaynaklı iş kazaları nedeniyle işçi ve işgücü kaybı yaşanmaması,

Bakım ve onarım: Makine ve ekipmanların çok sık bakım-onarım gerektirmeden üretim verimliliğini düşürmemesi,

Ergonomi: Operatörler için sağlık ve güvenlik sorunu teşkil etmeyen, kullanımı kolay, bakım-onarım ve temizlik gibi işlemler gerektirdiğinde erişimi rahat makine ve ekipmanlar,

İzlenebilirlik ve otomasyon: Üretimin her aşamasının takip edilebilmesi ve minimum insan müdahalesi ile sürecin hızlı ve hatasız devam etmesi,

Satış sonrası destek: Bakım-onarım gerektiren durumlarda hızlı servis desteği, yedek parça ihtiyacı halinde hızlı temin.

Müşteri beklentileri doğrultusunda kaliteli makine ve ekipmanı üretmek ve devamlılığını sağlamak için üretim sürecini iyi yönetmek gerekir. Firmamızdaki üretim sürecinin aşamaları şu şekilde gerçekleşmektedir;

1-Müşteri ihtiyacı ve talepleri

Bitkisel yağ prosesleri konusunda uzman mühendislerimiz tarafından müşterinin ihtiyacı ve talepleri dinlenir.

2-Projelendirme

İhtiyaç ve talepler doğrultusunda projelendirme yapılır.

3-Tasarım

Makine ve ekipmanlarımız Ar-Ge ekibimiz tarafından CAD ve analiz programları yardımı ile en ince ayrıntısına kadar tasarlanır. İşletmeler için “minimum maliyetle yüksek oranda ve kalitede yağ elde etmek” ana fikrinden yola çıkılarak tasarım yapılır. Bu yüzden enerji tüketimi düşük olan modern elektrik motorları ve çalışma şartlarına uygun malzemeler seçilir.

4-Üretim

Tedarik

Satın alma aşamasında malzeme sertifikasyonuna sahip güvenilir firmalar tercih edilir. Böylelikle makine ve ekipmanlarımızın dayanımını artırmış oluruz.

Şekillendirme

Ar-Ge ekibimiz tarafından tasarlanan parçalar bilgisayar numaralandırma kontrollü (CNC) tezgahlar tarafından yüksek boyut ve yüzey hassasiyeti gözetilerek işlenir. Bu işlemler yapılırken Cad CAM programından yararlanılarak operatör hatasından kaynaklanabilecek hatalar engellenmiş olur.

Montaj

İşinde uzman, makinelerin işleyişini bilen montaj ekibi tarafından toplanan makine ve ekipmanlarımız uzun süre sorunsuz bir şekilde çalışır. Ayrıca motor-kaplin-redüktör grubu gibi hassas ayar gereken yerlerde son teknoloji mil hizalama cihazından faydalanarak hatasız bir montaj süreci gerçekleşir.

Kaynaklı montaj

Gaz altı ve argon kaynağı konusunda uzman, sertifikalı kaynakçılarımız tarafından işlem gerçekleştirilir.

Ayrıca en son teknoloji robot ve orbital kaynak makinelerinden yararlanarak mükemmeliyet derecesinde kaynak elde edilir.

5-Kalite kontrol

Boyut ve görsel kontroller

Tedarikten kuruluma kadar geçen sürecin her aşamasında bu kontroller yapılır. Olumsuz bir durum gözlenirse eksiklikler giderilene kadar tesis devreye alınmaz.

Test aşamaları

Sızdırmazlık testleri

Basınçlı kaplar belirlenen test basınçlarında su veya hava verilerek standartların belirlediği süre zarfında bekletilir. Böylelikle malzeme ve kaynak bölgelerinin sağlamlığı ispatlanmış olur. 

Penetrasyon testleri

Ürettiğimiz her makine ve ekipmandaki kaynak metrajının minimum % 10’una bu test uygulanarak kaynak bölgelerinde oluşabilecek yüzeysel hatalar tespit edilir.

Ultrasonik test

Gerek kendi kalite birimimiz gerek onaylı kuruluşlar tarafından malzemede veya kaynaklarda oluşabilecek hacimsel hatalar tespit edilir ve malzemelerde olası bir hata çıkarsa yeniden temin yoluna gididir, kaynak bölgelerindeki olası bir hatada ise tamir edilerek düzeltilir.

Radyografik test

Radyografik test gereken durumlarda, onaylı kuruluşlar tarafından test yapılır. Malzemelerdeki kaynak hatalarının tespit edilmesi ve olası bir hatada onarım yapılarak hatasız bir montaj işleminin gerçekleştirilmesi sağlanır.

Sertifikasyon

Makine ve ekipmanlarımız, onaylı kuruluşlar tarafından istenilen standartlara ve kaliteye uygun olduğu onaylanarak güven testinden geçer.

Örneğin dikey pişirme tavalarında bulunan buhar hazneleri, Avrupa normlarına uygun olarak dizayn edilerek CE sertifikaları alınır. Ekstraksiyon ünitelerinde bulunan ekipmanlarımız ise ATEX sertifikalarına sahiptir. Ayrıca HUM Makine fabrikamız ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Sertifikasına sahip bir fabrika olup, üretim süreçlerinde yüksek kalite standartlarını titizlikle uygular. Bu sayede müşterilerimize güvenilir, verimli ve uluslararası normlara uygun çözümler sunarız. 

Dokümantasyon

Üretim süreci boyunca yapılan tüm kontroller raporlanarak arşivlerimizde kayıt altına alınır.

6-Sevkiyat, kurulum ve devreye alma işlemleri

Makine ve ekipmanlar nakliyeye uygun olarak tasarlanır. Böylelikle nakil esnasında zarar görmesi engellenir.

Yerinde kurulum yapılırken süpervizörlerimiz eşliğinde doğru bir kurulum yapılması sağlanır.

Devreye alma aşamasında proses konusunda uzman mühendislerimiz eşliğinde sisteme güç verilir.

Tesis çalışanlarına işleyiş konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip olana kadar eğitim verildikten sonra tesis devredilir.

7-Müşteri geri dönüşleri

Müşterilerimizin geri bildirimleri dikkate alınarak tasarımlarımızda sürekli iyileştirmeler yapılır.

HUM Makine, belirlediği kalite politikaları doğrultusunda ürettiği yenilikçi makine ve ekipmanlarla bitkisel yağ sektörüne yön vermeye, bu alanda sektörün talep ve ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecektir.