Çevre dostu tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve biyodinamik tarım yöntemlerinin tanıtılması amacıyla İstafil Çiftliği’nde biyodinamik tarım etkinliği gerçekleştirildi. Uluslararası Demeter Sertifikası’na sahip olan bu biyodinamik tarım tesisi, katılımcılara doğayla uyumlu tarım yöntemlerini yerinde deneyimleme fırsatı sundu.
Etkinliğe CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, CHP Parti Meclis Üyesi Berker Esen, İlçe Başkanı Yakup Yaşar ve diğer ilçe yöneticileri katıldı. Katılımcılar, biyodinamik tarım uygulamalarının çevreye duyarlı toprak verimliliğini nasıl artırdığını ve kaliteli mahsul elde etme yöntemlerini yerinde gözlemleme imkanı buldular.
“Çatalca, organik turizm kenti haline gelecek”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem: “Biyodinamik tarım, geleceğin tarım modeli olarak karşımıza çıkıyor. Demeter Türkiye ile birlikte Çatalca’nın büyük bir atılım yapacağını ve organik üretimde önemli bir pazar oluşacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda İstanbul’dan herkes buraya organik ürün almaya gelecek. Çatalca, organik turizm kenti haline gelecek” dedi. Adem, İstafil Çiftliği’ni ziyaretinde yaptığı konuşmada, Demeter üyesi olan ve organik üretim yapan İstafil Çiftliği’ndeki çalışmaları yerinde görmek istediklerini ifade etti. Biyodinamik tarım yapan çiftçilere her konuda destek olacaklarını vurgulayan Adem, “Biyodinamik tarım yapan çiftliklerde çok başarılı işlere imza atılacağını umuyorum. İstanbul’a yakın olması itibariyle burada insanların ürünlere çok rahat ulaşabileceği bir pazar oluşacak. Biyodinamik tarım çiftlikleri, toprak için gerekli ilaçları doğal ürünlerden elde ediyor. Papatya, ısırgan otundan yaptıkları ilaçları toprakla buluşturuyorlar” dedi.
Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel ise “Çatalca’nın doğal zenginliklerini koruyarak, biyodinamik tarım uygulamalarıyla tarımda sürdürülebilirliği sağlamak istiyoruz. Bugün burada gördüğümüz uygulamalar, bize doğayla nasıl daha uyumlu bir şekilde çalışabileceğimizi gösteriyor. Çatalca’da uluslararası düzeyde tarımın yapılabileceğini ortaya koymak bile başlı başına teşekkür edilmesi gereken bir konu. Genç çiftçilerin geleneksel tarım dışında inovatif ve organik tarım yapması sevindirici” diye konuştu.
Uluslararası biyodinamik tarım yöntemleri Çatalca’da
Demeter Türkiye Derneği ve İstafil Çiftliği Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Duran ise 2015’ten bu yana Çatalca’nın İhsaniye Köyü’nde biyodinamik tarım yaptığını vurgulayarak, “Biyodinamik tarımı, toprağı ve çiftliği bir bütün olarak gören, çiftlik organizması temeline dayalı bir tarım türüdür. Verimliliği artırmak için çiftliğimizdeki organik atıkları her türlü kalıntıları, hayvanların gübrelerini bir araya getirerek yaptığımız kompostlarla toprağımızı canlandırmayı hedeflediğimiz bir tarım şeklidir” değerlendirmesinde bulundu.
Duran, Demeter’in dünyada birçok ülkede üyesi bulunan bir çiftçi topluluğu olduğunu ve uluslararası geçerliliğe sahip bir sertifika taşıdığını belirtti. Ayrıca, “Demeter, 1928’de kuruldu ve yaklaşık yüzyıla dayanan bir geçmişi var. Bu çiftlikte biyodinamik tarım yapan çiftçilerimize cesaretlerinden dolayı bir kere daha teşekkür ediyorum” dedi. Tarım Eğitmeni ve Demeter Türkiye Danışmanı Hans Supenkamper ise dünyada Demeter’in yerel yönetimlerle yaptığı işbirliklerinden örnekler vererek Çatalca bölgesinde Demeter Türkiye ile yerel bir biyodinamik tarım bölgesi oluşturulması çağrısında bulundu.
Demeter ve Demeter Türkiye hakkında
Demeter, organik olarak üretilen gıdaların ilk ekolojik markasıdır. Biyodinamik tarım yöntemi ile yetiştirilen gıdalar, konvansiyonel yöntemlerle üretilen gıdalardan besin açısından çok daha üstündür, üstelik daha lezzetlidir. Bu kaliteyi değişmez kılabilmek amacıyla biyodinamik olarak yetiştirilen gıdalar için sertifikasyon programı hazırlayan Demeter, 1928 yılında kuruldu. Tarımın tüm dünyada en kaliteli biçimde sürdürülmesini ve tüketicilere yerel, organik ve en kaliteli gıdaları sunmak amacı ile tüm dünyada yaygın bir biçimde faaliyet gösteren Demeter, alanının öncüsü bir dünya markası. Faaliyet gösterdiği ülkelerde önemli sayıda sosyal sorumluluk projesine imza atarak yerel yönetimlerin de desteğiyle tarımın ve çiftçiliğin gelişmesine yönelik faaliyetlerde bulunan kuruluş, Türkiye’de de 2018’de kurulmuş olan Demeter Türkiye Biyodinamik Tarım Derneği çatısı altında ve yaklaşık 220 ‘ye ulaşan üye sayısıyla, aynı hedefleri hayata geçirmek için çalışıyor.