Pandemide gıda atığı farkındalığı arttı

Pandemiyle birlikte kısıtlamalar ve yasaklar evlerde daha fazla vakit geçirmeye neden olurken, yıllık 300 milyar TL’lik gıdanın çöpe gittiği Türkiye’de gıda atığı konusundaki farkındalık da artıyor.

Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı; “Pandemiyle birlikte evde geçirilen zamanın ve tüketimin artması gıda atığı konusundaki farkındalığı da olumlu anlamda etkiledi. Hayat normale döndüğünde, herkesin gıda atığını konuşuyor olması, ev içinden başlayan bu bilinç ile ev dışında da sorguluyor olması çok kıymetli olacak. Gıda atığı hareketi tabandan yayılmalı. Şu anda gıda atığı konusunda farkındalık yüksek fakat ne yazık ki harekete geçilmiyor. Burada temel sebeplerden biri, birey olarak yaratabileceğimiz etkinin bilincinde olmamamız. Gıda atığı gibi global alanda kritik bir probleme çözüm büyük şirketlerden ve devletlerden bekleniyor. Yine bu yüzden çoğu proje de yeterli desteği bulamıyor. Bu çok uzun bir maraton, bir günde oluşturulabilecek bir etki değil. Problemi çözmeye karar vermek ve bir yerinden başlayarak yola çıkmak çok fazla kapı açıyor. Pandemi bu süreci hızlandırdı ve farkındalık her geçen gün daha çok artıyor” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Oluşan gıda atığının yüzde 60’ı engellenebilir durumda. Fazla Gıda, bu atığın yüzde 70’lik kısmının hâlâ tüketilebilir olanları ülke çapında kurduğu web tabanlı bağış uygulaması ile bağışa döndürüyor ya da dijital tabanlı pazaryerleri sağlayarak yeniden satış kanalları yaratıyor. Böylece ürünlerin insan tüketimi ile sonuçlanmasını, kalanının ise hayvan yemi ve geri dönüşüme kazandırılmasını sağlıyor.