Tchibo’dan Büyük Menderes Havzası Su Koruyuculuğu programına destek

Tarım ve sanayideki rolü nedeniyle büyük öneme sahip olan Büyük Menderes Havzası’nda su kalitesi temel sorunların başında geliyor. Havza’da çevresel ve sosyoekonomik sürdürülebilirliğin sağlanması ve su risklerine yönelik gerekli önlemlerin alınması için WWF-Türkiye tarafından ‘Büyük Menderes Havzası’nda Su Koruyuculuğu’ programı başlatıldı. Tchibo, 2019 yılından bu yana bölgede daha sürdürülebilir bir pamuk üretimi için programa destek oluyor.

Türkiye’nin 25 nehir havzasından biri olan Büyük Menderes Havzası tarım ve sanayi nedeniyle sosyoekonomik açıdan büyük önem taşıyor. İklim değişikliği ve kalkınma planlarının mevsimsel su miktarını yakın gelecekte azaltacağı öngörülüyor. Çevre ve insan sağlığına odaklanarak yüzde 100 sürdürülebilir olma yolunda çalışmalarını sürdüren Tchibo, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)’nin başlattığı “Büyük Menderes Havzası Su Koruyuculuğu Programı”nı 2019 yılından bu yana destekliyor.

Büyük Menderes Havzası’nda yer alan Denizli İli, ulusal ev tekstili ihracatının % 60’ını karşılıyor

Tchibo olarak sürdürülebilirliğin öncelikli konuları arasında yer aldığını belirten Tchibo Türkiye Genel Müdürü Hasan Ulutürk, dahil oldukları Büyük Menderes Havzası Programı ile ilgili şunları söyledi: “Büyük Menderes, Türkiye’deki en fazla kirletilmiş nehirlerden biri. Havza, Türkiye’nin deri üretiminin yüzde 40’ına, ev tekstili ihracatının yüzde 60’ına ve pamuk üretiminin ise yüzde 14’üne ev sahipliği yapıyor. Bu havzadaki biyolojik çeşitlilik tehdit altında, su seviyeleri gitgide düşüyor ve su kalitesi bozulmaya devam ediyor.

Tchibo olarak 2019 senesinden bu yana bu programa destek oluyoruz. Bölgede daha sürdürülebilir bir pamuk üretimi için çalışıyoruz. Bu önemli programın, daha sonra Türkiye’deki diğer nehir havzaları için de örnek teşkil etmesini ümit ediyoruz.”

Dünyanın en büyük organik tekstil tedarikçisi

Kahvelerinin geldiği ülkelerdeki farklı projeler ile doğayı korumayı, kahve çiftçileri ve aileleri için daha iyi yaşam koşullarını sağlamayı amaç edinen Tchibo, gerekli koşulları sağlayarak, kahvenin sürdürülebilirliğini destekliyor.

Bugüne kadar 50 binden fazla kahve çiftçisini Tchibo Joint Forces programına dahil eden ve Rainforest Alliance, Fairtrade, UTZ Sertifikası’nın yanı sıra 4C Derneği tarafından da sertifika almaya hak kazanan Tchibo, sürdürülebilir tarım yöntemlerine geçiş ve pestisit veya kimyasal gübrelerin kullanılmaması ile toprak verimliliği, tarımsal su tasarrufu veya iklim değişikliği konularında sürdürülebilirlik çalışmalarına devam ediyor. Tchibo’nun bünyesinde 30’dan fazla sürdürülebilir tarımdan elde edilen kahve bulunuyor.

Ekolojik bir üretimin temelinde geri dönüşümün oluşturduğu fikrinden yola çıkarak yüzde 100 naylon atığı ve geri dönüştürülmüş PET şişelerden oluşmuş yeniden üretilen ECONYL naylon gibi değerli kaynakları kullanan Tchibo, tekstil ürünlerinde de organik pamuk tercih ediyor. Tchibo, aynı zamanda dünyanın en büyük organik tekstil tedarikçisi olarak faaliyet gösteriyor.