Türk mutfağının yeni keşfi: Alâ

157 yıllık gurme tatlıcısı Hafız Mustafa 1864’ün şefleri, Ar-Ge merkezlerinde yaptığı sayısız deneme sonucu sütten elde edilen Alâ adı verilen özel bir sos geliştirdi.

Türk baklavası başta olmak üzere geleneksel tatlılarımıza farklı bir lezzet boyutu kazandırmak için geliştirilen Alâ sos; hamurlu ve şerbetli tatlılardan pasta çeşitlerine, sütlü tatlılardan künefe ve trileçeye kadar onlarca çeşitte kullanılabiliyor.

Dünyada ve ülkemizde özellikle salata ve yemek üzerine bin bir çeşit sos varken tatlı üzerine yapılmış özel sosların sayısı oldukça az olarak biliniyor. Gördüğü bu boşluğun üzerine giden 157 yaşındaki gurme tatlıcı Hafız Mustafa 1864’ün deneyimli şefleri, Ar-Ge merkezlerinde yaptıkları sayısız deneme sonucu, geleneksel tatlılar başta olmak üzere birçok tatlı çeşidinde kullanılabilen ve tatlılara lezzette boyut atlatan Alâ adı verilen özel bir lezzet keşfine imza attı.

“İmza soslardan ilham aldık” 

Alâ sosun keşfinde, her ülkenin kendine özgü öne çıkan yemeklerindeki imza soslardan ilham aldıklarını belirten Hafız Mustafa 1864 Yönetim Kurulu Üyesi Eren Ongurlar, Alâ sosu ortaya çıkış sürecine dair şu bilgileri verdi:

“Ülkelerin mutfaklarıyla özdeşleşen yemeklerin tadını damak hafızamıza kazıyan özel soslar vardır. Türk mutfağında da tüm lezzetli yemeklerin arkasında aynı şekilde; domatesli, yağlı ya da yoğurtlu soslar bulunur.

Ancak söz konu tatlılar olunca bu alanda özel soslarımız neredeyse yok denecek kadar az olduğunu gördük ve bu boşluğu kapatmak istedik. 157 yıldır Türk mutfağımıza birçok lezzeti kazandırmış bir lezzet ve kültür elçisi olarak; tatlı kültürümüze zenginlik katmak için sayısız denemeler gerçekleştirdiğimiz bir araştırma sürecine girdik. Bu Ar-Ge süreci içinde öncelikle; tatlı geleneğimizin önemli bir parçası olan şerbetli ürünlerimizin klasik tek tip lezzetine boyut kazandırmayı hedefledik.”

Emre Ongurlar, sözlerine şöyle devam etti: “Hammaddesini sütün oluşturduğu özel bir reçeteye sahip olan Alâ sos ile birlikte misafirlerimiz yedikleri baklavanın ve diğer tüm tatlıların alâsını tatmış olacaklar.

Yıllardır birlikte aile olduğumuz deneyimli ustalarımız ile pek çok denemenin sonrasında Alâ sos ortaya çıktı. Böylece hem ülkemizde hem de dünyada daha önce görülmemiş, sadece bize özel olan bir ilk gerçekleştirmiş olduk.”

Dünyanın her yerine ulaştırılacak

İstanbul’da ve Dubai’de bulunan mağazaları ile yılda 40 milyondan fazla misafiri ağırlayan Hafız Mustafa 1864, Alâ sosu tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyor. Müşteri kitlesinin büyük bir bölümü yabancı turistlerden oluşan ve bu kitle sayesinde Türk tatlılarını ve kendi adını dünyanın büyük bir bölümüne tanıtabildiklerini dile getiren Eren Ongurlar;Birçok tatlıya lezzette boyut atlatan Alâ sos, ülkemizin eşsiz tatlı kültürünü dünyaya tanıtmada önemli rol oynayacak “dedi.

Hafız Mustafa 1864 hakkında
Türkiye’nin en eski tatlıcılarından olan Hafız Mustafa 1864, Sultan Abdülaziz Han döneminde 1864 yılında kuruldu. Akide şekerinin ilk üreticilerinden biri olan ve ahilik geleneği ile Osmanlı sarayından günümüze uzanan geleneksel tatlı lezzetlerinin yegâne temsilcisi olan Hafız Mustafa’nın, poğaçayı imal eden ilk kişi olduğu da biliniyor.
Hafız Mustafa, hamur işi ve tatlıcılık alanında dünyada tanınan ilk Türk markaları arasında yerini aldı. 1926-1938 yılları arasında Avrupa’da 11 adet madalya kazandı.
Yüzde yüz doğal içerikli
Ürünlerinde kullanılan hammaddeler 1. kalite ve organik olup, işinde uzman ustalar tarafından el emeği ile üretiliyor. Tatlılarında, glikoz yerine şeker pancarı, gıda boyası yerine ise doğal kök boyası ve doğal meyve özlerini tercih ediyor. Ayrıca tüm ürünlerinde zemzem suyunu da kullanıyor. Hafız Mustafa 1864’ün 50’den fazla lokum, 30’un üzerinde baklava ve sütlü tatlı çeşidi, kendine has özel kahvesi de bulunuyor.
Hafız Mustafa 1864 markası, 2007 yılı itibari ile el değiştirerek, bugünkü kimliğine kavuştu. Tarihi yarımada eşrafının ileri gelenlerinden olan iş insanı Avni Ongurlar ve oğulları tarafından, ahilik geleneği ile Hafız Mustafa maktullerinden devralındı.
Toplamda 14 mağazasıyla hizmet veren Hafız Mustafa 1864’ün, İstanbul’da 12, Dubai ve Antalya’da ise 1’er şubesi bulunuyor. Marka, bu mağazalarda yılda 15 milyona yakın yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlıyor.
Ağırladığı yabancı ziyaretçilerinden bir tanesi de dünyaca ünlü yazar Francisco Leal Quevedo oldu. Ünlü yazar, İstanbul gezisinde markadan öyle etkileniyor ki bugünlerde 9’uncu baskıya ulaşan Los secretos de Hafiz Mustafá isimli çocuk kitabını yazdı.
Bayilik vermeyen Hafız Mustafa 1864, ayrıca geliştirdiği ürünlerle 2019 yılında International Taste Institute lezzet ödülüne layık görüldü.