Türkiye ceviz üreticileri cari açığı azaltmayı hedefliyor

Türkiye’de dünya standartlarında üretilen ceviz miktarını artırmayı hedefleyen Ceviz Üreticileri Derneği, ilk genel kurulunu, 22 Haziran 2021 tarihinde Ural Ataman Klasik Araba Müzesi’nde gerçekleştirdi.

Ceviz üreticileri Derneği’nin yeni dönem Yönetim Kurulu adına bir konuşma yapan Erba Tarım Kurucusu Ömer Ergüder “Üyelerimiz yaklaşık 35.000 dekarı kapsayan orta ve büyük ölçekli tarım arazilerinde modern tarım teknikleri kullanarak, dünya standartlarında ceviz üretimi yapmakta olan kurumsal girişimcilerdir. Derneğimizin ana amacı dünyanın en büyük ceviz pazarı olan Türkiye’de, üyelerimiz tarafından yüksek standartlarda üretilen lezzetli ve kaliteli ceviz miktarını artırarak, 250 milyon dolara yaklaşan cari açığa pozitif katkı sağlamaktır. Bizim görevimiz dünyanın en iyisini üretmek, tüketicilerimizden ricamız ise Türkiye’nin üretimi lezzetli ve kaliteli cevizi ısrarla talep etmeleridir” dedi.

35 bin dekarda verimlilik iki katına çıkacak

Ceviz Üreticileri Derneği üyeleri 35.000 dekarda dikili 900.000’den fazla ceviz ağacı ile kısa vadede yıllık 19.000 ton rekolteye ulaşmayı hedeflerken Türkiye genelinde dekar başına 200-250 kg olan ortalama ceviz verimini de 500-550 kilograma yükseltmeyi planlıyor. Bu iddialı hedefe ulaşmak için oluşturulan üretim komitesi, fidan seçiminden bahçe kurulumuna, bitki beslemeden sürdürülebilir bahçe yönetimine, eğitimden tarım teknolojileri kullanımına kadar modern tarım teknikleri konusunda üyelerine yol göstermek için kollarını sıvadı.

“Türkiye’nin Üretimi Ceviz: Cevizin Yerlisi, Cevizin En Lezzetlisi”

Tarih boyunca tarımın beşiği olmuş olan Anadolu ve Trakya toprakları, başta ceviz olmak üzere pek çok ürünün en lezzetlisinin ve en kalitelisinin üretildiği yer olageldi. Bugün tüketilen cevizin % 70’ine yakın miktarını ithal ediyor olmamız yalnız ekonomik açıdan değil aynı zamanda alıştığımız, hak ettiğimiz lezzet ve kaliteye ulaşamama açısından da üzücü.

Yerli cevizin yetiştirilme safhasından işlenmesine kadar gösterilen profesyonel özene ve daha da önemlisi hasattan sofraya hiçbir kimyasal işlem görmeden gelmesine dikkat çeken Ceviz Üreticileri Derneği, tüketicilerin doğru bilgiye ulaşabilmeleri için kalite standartlarının oluşturulması konusunda yetkililerle işbirliği yapmayı planlıyor.

Bunun yanı sıra “Türkiye’nin Üretimi Ceviz: Cevizin Yerlisi, Cevizin En Lezzetlisi” sloganıyla tüketici ile iletişim kurarak kaliteli yerli cevizin farkını anlatma amacıyla iletişim çalışmalarına başlandı.

Ceviz Üreticileri Derneği hakkında
INC; Uluslararası Ceviz ve Kuru Meyve Konseyi (INC; International Nut and Dried Fruit Council) resmi üyesi olan Ceviz Üreticileri Derneği, 2020 yılında modern ziraat uygulamaları ile ceviz üreticiliği yapan tarım işletmelerinin bir araya gelmesi ile kuruldu. Toplamda 35.000 dekarı aşan tarımsal arazide dikili 900.000’den fazla ceviz ağacı ile tarım sektörüne yön veren Ceviz Üreticileri Derneği üyeleri, yayınladıkları sürdürülebilirlik kriterleri ile tüm tarım sektörüne öncülük yapıyor. Türkiye Ceviz Üreticileri Derneği üyeleri, Anadolu’nun 3.000 yıllık ceviz kültürünün mirası ile tabiatı koruyan, geliştiren, ülkemizi ormanlaştıran, toprak ve insan sağlığını ön planda tutarak ceviz yetiştiriciliği yapıyor. Ceviz Üreticileri Derneği üyeleri neredeyse tamamı tarımsal kalkınma bölgelerinde yer alan ceviz plantasyonlarında, kırsal kalkınmaya verdikleri destek ile tarımsal istihdam sağlarken, bölgesel otorite ve sivil toplum kuruluşları ile koordine olarak, yöresel eğitim ve kültürel gelişim programlarının geliştirilmesi ve uygulanmasını sağlıyor. Ceviz Üreticileri Derneği üyeleri Türkiye’nin üretimi yerli cevizlerin yetiştirilme, bakım, işleme, dağıtım ve satış ağlarında çalışanlarıyla, ülke istihdamına kayıtlı tarım çalışanı kazandırmanın yanı sıra, her yıl ülke ekonomisine 100 milyon dolara yaklaşan kayıtlı bir hacim sağlıyor.