Gıda 2000 Dergisi

SETBİR: “Sağlıklı süt için, içirin”

SETBİR: “Sağlıklı süt için, içirin”

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, 21 Mayıs Dünya Süt Günü ve 21-28 Mayıs Süt Haftası için “besinsel açıdan mükemmel gıda olarak nitelendirilen süt, insan sağlığı açısından şüphesiz büyük önem taşıyor. Bunun için sağlıklı süt için, içirin” açıklamasını yaptı.

Türkiye’de süt ve et sektörleri ile bu sektörlere bağlı olan sanayinin gelişmesi için çalışmalar yapan Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu, 21 Mayıs Dünya Süt Günü ve 21-28 Mayıs Süt Haftası kapsamında bir açıklama yaptı.

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada “Kemik gelişmesinin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı, kalsiyumun ana kaynağı olan süt, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynuyor. Besinsel açıdan mükemmel gıda olarak nitelendirilen süt, insan sağlığı açısından şüphesiz büyük önem taşıyor. Bunun için sağlıklı süt için, içirin” dedi.

Süt içmeniz için 10 neden

SETBİR tarafından yapılan Dünya Süt Günü açıklamasında, sütün faydaları şu şekilde sıralandı:

“Sokak sütü, telafisi olmayan zararlar verir”

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) bünyesinde faaliyet gösteren ve halkımızın süt ve et tüketimiyle ilgili bilinçlenmesini sağlayan SETBİR Bilim Kurulu da 21 Mayıs Dünya Süt Günü için bir açıklama yaptı. SETBİR Bilim Kurulu üyesi olmasının yanı sıra Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanlığı’nı da yürüten Prof. Dr. Barbaros Özer, açıkta satılan sütün insan sağlığı üzerinde yarattığı tehlikelere dikkat çekti.

Prof. Dr. Barbaros Özer yaptığı açıklamada “Gelişmiş ülkelerin tamamında gündemden düşen sokak sütü kavramı ne yazık ki ülkemizde halen güncelliğini korumaktadır. Gerek fiyat avantajı gerek sosyo-ekonomik tercihler gerekse yanlış yönlendirmeler nedeniyle sokak sütü halen ülkemiz tüketicilerinin tercihleri arasında yer almaktadır. Süt, soğuk ortamlarda korunmadığı ve hızla ürüne işlenmediği takdirde kısa sürede doğal niteliklerini yitirebilme özelliğine sahiptir. Uygun olmayan koşullarda pazarlanan çiğ sütler özellikle mikroorganizmaların ürettiği bazı bileşenler aracılığı ile insan sağlığını tehdit etmektedir. Çoğu zaman çiğ sütün kaynatılması ile mikroorganizmaların öldürüldüğü ve sütün güvenli hale getirildiği ileri sürülmektedir. Kaynatma ile çiğ sütün mikroorganizma içeriğinin azaltıldığı doğrudur ancak mikroorganizmaların üretmiş olduğu sağlığa zararlı bileşenlerin ısı ile ortadan kalkması çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Ayrıca, çiğ sütün sokak sokak dolaştırılarak pazarlanması sırasında halk ifadesi ile kesilmemesi için bazı satıcılar tarafından hidrojen peroksit, çamaşır sodası, soda külü vb.. kimyasal koruyucuların katıldığı bilinmektedir. Kaynatma ile bu kimyasal bileşenlerin sağlık risklerinin ortadan kalkmayacağı açıktır” dedi.

Bilim Kurulu üyesi Özer, işlenmiş içme sütünün en iyi kalite çiğ sütlerden elde edildiğini, besin değerinin maksimum düzeyde korunduğunu ve katkı maddesi içermediğini de ekledi.

“Sokak sütü organik değildir”

Prof. Dr. Özer, sütün dünyada “Stratejik Gelişim Aracı” olarak tanımlandığını belirtirken halkımızın neden işlemden geçirilmiş süt ürünlerini tercih etmesi gerektiğini ise şu şekilde ifade etti:

21 Mayıs Dünya Süt Günü
Süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 21 Mayıs tarihi, “Dünya Süt Günü” olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun 1956 yılında bütün üye ülkelerde kutlanması kararı aldığı “Dünya Süt Günü”, 1991 yılında ülkemizde de kabul edildi. 21 Mayıs Dünya Süt Günü’nün içinde bulunduğu 21 -28 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta da ‘Süt Haftası’ olarak kutlanıyor.
Exit mobile version