Gıda 2000 Dergisi

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan: Ramazan’da bakliyata zam yok

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan: Ramazan’da bakliyata zam yok

Son günlerde gündemde gıda ithalatının serbest bırakılmasına yönelik yapılan açıklamalar ve gıda fiyatlarında tüketiciye yansıyan artışlar varken Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan Ramazan ayına zam beklentisi olmadan girileceğini açıkladı.

Her yıl Ramazan döneminde gıda sektöründe hareketlilik yaşanırken bu yıl gündemde fiyat artışlarına önlem olarak gıda ithalatının serbest bırakılacağına yönelik açıklamalar yer aldı. Tüketici gıda fiyatlarında oluşabilecek artışlardan endişeliyken Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan Ramazan ayında fiyatlarda bir artış yaşanmasını beklemediklerini, söz konusu bir zam öngörmediklerini belirtti.

Türkiye’nin önde gelen gıda firmalarından Sezon Pirinç’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan bu yıl iklim koşullarının elverişli seyretmesinden ötürü üretimde çok sıkıntı yaşanmadığını belirterek “Bu nedenle bakliyat ürünlerinde herhangi bir fiyat artışı beklemiyoruz hatta kırmızı mercimek gibi bazı ürünlerde gerileme söz konusu” dedi.

Tüketici alışkanlıkları değişti

Geçmiş yıllarda Ramazan ayı süresince tüketicilerin gıda stoklama eğilimine girdiğini ancak son zamanlarda tüketici alışkanlıklarının da değiştiğini, toplu satın alma yerine aralıklarla alıma devam ettiğini söyleyen Mehmet Erdoğan “Geçmiş yıllara kıyasla satışlarda ciddi oranda bir artış olmayacaktır ancak biz her yıl olduğu gibi tüketicimize fayda sağlamayı sürdüreceğiz. Ramazan ayı süresince bakliyat ürünlerimizde yüzde 4 civarında bir indirim uygulayacağız” diye konuştu.

Üretici teşvik edilmeli

Türkiye’nin gıda politikasını ithalat üzerine kurmaktansa üreticiye destek olarak üretimi artırmaya teşvik etmesi gerektiğini belirten Mehmet Erdoğan şu açıklamalarda bulundu:

“Gıda gibi önemli stratejik bir üründe dışa bağımlı hale gelmeyi arttırmak, kısa dönemde fiyatları düşürse bile uzun dönemde ülke üretimini negatif etkileyen bir faktör olur. Böyle stratejik bir üründe dışa bağımlı olmak son derece tehlikeli. Gıda da fiyatları düşürmek için, tabi ki tüketiciye yansıyan boyutlarıyla fiyatları kontrol etmek gerekebilir. Bunda da her şeyden önce üretim girdi maliyetlerini azaltmaktan başlanmalıdır. Yani üretimi maksimize etmek temel çözüm. İthalata girdiğiniz zaman aslında genel olarak başka ülkelerin üreticisini desteklemiş oluyorsunuz, kendi üreticinizi de mağdur ediyorsunuz. Tüketici bundan geçici olarak memnun olabilir ancak uzun dönemde son derece tehlikelidir”.

Exit mobile version