Gıda 2000 Dergisi

Yaz aylarında gıdaları en geç 1 saat içinde buzdolabına konmalı

Yaz aylarında gıdaları en geç 1 saat içinde buzdolabınıza yetiştirin!

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi ve gıda güvenliği alanında yürütülen Tat Gıda’nın “Farkındayım” projesinin danışmanı Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, sıcaklığın 30oC’den yüksek olması halinde et, süt ve dondurulmuş ürünler gibi hızla bozulabilecek gıdaların en geç 1 saat içerisinde buzdolabına konulması gerektiğine dikkat çekiyor.

“Gıda alışverişi yaparken, zamanlamayı rafların sırasına göre değil yiyeceklerin özelliklerine göre yapın.” Bu uyarı İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu’na ait. Gıda güvenliği konusunda başlatılan “Farkındayım” projesinin danışmanlığını da yürüten Boyacıoğlu, donuk ve soğuk muhafaza edilmesi gereken ürünlerin alışverişin en sonunda raftan alınmasını tavsiye ediyor.

Kışın bagajda, yazın arabanın içinde taşıyın

Yaz aylarında özellikle de termometrelerin 30oC’yi aştığı günlerde kolay bozulabilen gıdaların en geç 1 saat içerisinde buzdolabına konması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, “Eğer gıdaları eve getirmek için geçecek süre 1 saatten daha uzunsa soğuk akülerin olduğu piknik soğutucuları da kullanılabilir. Bu olanak yoksa, kolayca bozulabilen gıdaların eve en yakın yerden temin edilmesini öneriyorum” diyor. Boyacıoğlu, alışveriş sonrasında taşımayı özel aracıyla yapanlara da soğukta saklanması gereken gıdaları bagaja değil, aracın içine koymalarını tavsiye ediyor. Dilek Boyacıoğlu, kış aylarında da bunun tam tersi olarak gıdaların aracın en soğuk kısım olan bagajda taşınması gerektiğini söylüyor.

Et, tavuk ve balık için kullanılan çantaları ayırın

Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, alışveriş sırasında taze etlerin, yumurta ve işlem görmüş sebzelerin soğukta muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmesi gerektiği konusunda da uyarıyor. Ayrıca et, tavuk ve balığın alışveriş sepetine çanta/poşet içinde konulması ve en alta yerleştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Alışveriş sırasında tüm gıdaların etiket bilgilerinin dikkatle okunmasının ve son kullanma tarihlerine uyularak tüketilmesinin önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, ambalajlı ürün satın alırken ambalajın sağlam olduğunun kontrol edilmesi gerektiğine de dikkat çekiyor. Çevreye duyarlılık göstererek file ve çanta kullananlara da Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu’nun tavsiyesi file ve çantanın düzenli şekilde sıcak ve sabunlu suyla yıkanması yönünde.

 Alışveriş yaparken nelere dikkat edilmeli?
Alışveriş için aynı çanta ve fileyi kullanırken güvenliği nasıl sağlarız?
Yaz aylarında güvenli gıda alışverişi yapabilmemiz için alacağımız önlemler nelerdir?
Exit mobile version