Hatay’da “Emek ve Yemek” Festivali

adnan sahin

Hatay Valiliği öncülüğünde, TÜBİTAK’ın desteği ve Hatay İl Yenilik Platformu projesi kapsamında, 3-6 Eylül tarihleri arasında Hatay’da düzenlenecek “Emek ve Yemek” temalı “Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri”nin tanıtım toplantısı, İstanbul’da Raika Restoran’da yapıldı.

Toplantı da bir konuşma yapan Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Hatay’ın yüzyıllardır toplumların kültür alışverişine tanık olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kültür ve turizm sektörünün öncü sektör konumuna getirilmesi hedefiyle, ‘Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri’ etkinliğimizi, onu en çok hak eden ilde, Hatay’da düzenliyoruz. Çeşitli din ve inançtan insanların yüzyıllardır bir arada yaşadığı Hatay’da bu kültürel zenginlik ve hoşgörü; toplumsal yaşama, sanata, örf, adet ve geleneklere yansıdığı gibi yemek kültürüne de yansımıştır. Hatay’ın köklü geçmişinde yer alan kültürlerin kaynaşmasıyla ortaya çıkan lezzet şöleni, yörede yetişen ürünlerle eşsiz bir mönüye dönüşmüştür.

Bu etkinlik ile en önemli amaçlarının, Hatay’ın, binlerce yıl öncesinde başlayan ve çok sayıda medeniyetin izlerini taşıyarak günümüze ulaşan tarihsel yolculuğunda oluşan kültürel, etnik ve dini çeşitliliği, etkileşimi ve uyumu ziyaretçilerin görmesini ve bizzat yaşamasını sağlamak olduğunu da söyleyen Vali Lekesiz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hatay mutfağı 2000 yıllık, 1500 yıllık, 1000 yıllık, 800 yıllık, 500 yıllık, 200 yıllık, 100 yıllık yemeklere sahiptir ve bu yemeklerin bazılarının tarifleri değiştirilmeden günümüze dek taşınmıştır. 2000 yıl öncesinin yemeğini bugün aynı tarifle pişirebiliyoruz. Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri, Hatay mutfağının ve Hatay’ın tanıtımına katkı sağlanması için dünyaca ünlü şef aşçıların, Akdeniz ülkeleri temsilcilerinin, akademisyenlerin, uzmanların bir araya getirilmesi, görüş alışverişinde bulunulması, Akdeniz mutfak kültürleri arasındaki benzerlik ve farklılıkların belirlenmesi, Hatay ve Akdeniz mutfaklarının geliştirilmesi amaçlarına hizmet edecektir. Hatay’ın dünya çapında ses getirecek bir etkinliğe ev sahipliği yapması, Hatay’ın ve dolayısıyla ülkemizin sosyoekonomik refahına stratejik katkı sağlamış olacaktır.”

Adnan Şahin: Hatay’ın uluslararası düzeyde tanınırlığını sağlayacağız

Etkinliğinin proje koordinasyonunu üstlenen  Anadolu Halk Mutfağı Derneği  Başkanı Adnan Şahin de konuşmasına, “Bu etkinlik, ülkemizde bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı ve özgün mutfak organizasyonlarından biri olacak, Hatay ve kadim coğrafyası, bu organizasyonda muhteşem bir ev sahibi olacak” diye başladı.

Şahin, konuşmasının devamında etkinlikle ilgili şu bilgileri verdi: “600 çeşit yemeğiyle “Dünya Gastronomi Şehri’’ olmak için Hatay’ın UNESCO’ya yaptığı adaylık başvurusu kabul edilmiştir. Dünyada bu unvanı almış sadece 3 şehir bulunmaktadır. Mutfak konusunda dünyada kabul gören Fransa, İtalya, İspanya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra, derinlikli mutfaklara sahip Fas, Tunus, Mısır gibi Ortadoğu ülkelerine çağrı yapıyoruz. Toplam 18 ülkenin katılımını planlıyoruz. 4 günlük etkinliğimizde, mutfak ve kültür temalı arama toplantıları yapacağız. Özgün pişirme tekniklerine ilişkin workshoplar, katılımcı ülke sanatçıları tarafından organize edilecek mutfak ve kültür temalı karma sergiler, profesyonellere yönelik tadım yemeklerimiz olacak. Ziyaretçilerimiz, Akdeniz’in farklı ülkelerine ait geleneksel lezzetler hakkında profesyonel aşçılardan pratik bilgiler de alabilecek. Bu etkinlikle, gastronomi merkezi Hatay’ın uluslararası düzeyde tanınırlığını sağlayacağımıza inanıyorum.”

Proje neleri hedefliyor?

Geleneksel ve zengin mutfak kültürünü korumanın yanı sıra mutfakta sınırları kaldıran, yaratıcılığı destekleyen sürdürülebilir bir organizasyon için yola çıkan proje ile Hatay ve bölgesinde geleneksel yöntemlerle yapılan üretimlerin ulusal ve uluslararası pazara taşınmasına katkıda bulunmayı ve bilinirliğini artırmayı hedefliyor.

Proje ayrıca, Hatay bölgesinde lezzet açısından öne çıkan geleneksel mutfakları bir araya getirerek, “Hatay Mutfağı” markası ile restoranlar açılmasını teşvik etmeyi ve orijinal pişirme teknikleri ile sunulan kaybolmuş lezzetlerinin tüm dünyada tanınmasına katkı sağlamayı da amaçlıyor.

“Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri” etkinliği; katılımcı ülkelerin yanı sıra ulusal ve uluslararası gastronomi otoriteleri, mutfak yazarları, profesyonel aşçılar, beslenme uzmanları, ulusal üreticiler, turizmciler, gıda ve tarım sektörü temsilcileri ile akademisyenleri de ağırlayacak.