PDM Makina Genel Müdürü Yunus Karabay: “Tecrübemizi bilim ve teknoloji ile birleştirdik”

PDM Makina Genel Müdürü Yunus Karabay: “Tecrübemizi bilim ve teknoloji ile birleştirdik”

PDM Paketleme ve Dolum Makinaları’nın temeli, 15 yılı aşan sanayi ve imalat teknolojisi tecrübeleriyle, 2010 yılında atıldı. Gıda sektörüne hizmete devam eden kuruluş, birçok yeniliğe imza attı.

Türkiye’de ilk olarak üretilen robotlu ayran dolum makineleri tasarım grubu, yeni üretim ve imalat teknolojileri ile bu tecrübelerini kova yoğurt dolum makineleri ve diğer uygulamalara adapte edebiliyor. PDM Paketleme ve Dolum Makinaları Genel Müdürü Yunus Karabay, bu konuda şunları söylüyor: “2 kg’dan 3.5 kg’a kadar mekanik ayar gereksinimi olmadan PLC ekran üzerinden seçilen kase ve kapak değişimleri ile Türkiye’de ilk olarak ürettiğimiz yoğurt dolum makinemizi kullanıma sunduk. Yine Türkiye’de ilk olarak üreteceğimiz 24.000 adet/saat kapasiteli ayran dolum makinemizi 2015 yılının ilk çeyreğinde kullanıcı ile buluşturacağız. Tasarlanan bu makinede bulunan gelişmiş C.İ.P sistemine ek olarak kendinden palet yıkama gibi ek üniteler ilave ederek kullanıcının hijyen ile ilgili sıkıntılarını asgari düzeye indirgemeyi hedefliyoruz.”

“Ürettiğimiz her makine, bir öncekinin eksikliklerini gidererek daha mükemmel hale gelmektedir diyen Karabay, şöyle devam ediyor: “Operatör hatalarından kaynaklanan sorunları minimize etmek için kullanımı ve erişimi kolay üniteler tasarlıyor, uzun yıllar kullanıcıya sorun çıkartmayacak alt sistemler tercih ediyoruz. Yaptığımız her işin sonuna kadar arkasında olduğumuzdan makine tasarım ve üretim sürecinde hiçbir masraftan kaçınmıyor ve sürekli kullanıcının yanında oluyoruz”.

İnovasyon önemli

Yunus Karabay, inovasyona büyük önem verdiklerini söylüyor: “PDM Makina ve MRD yüksek basınç sistemleri ortaklığında dünyanın ilk bağımsız krank sistemli homojenizatörünü ürettik Tasarım çalışmalarına ve ilk prototip üretimine 2008 yılında başlanılan homojenizatör makinesine 2011 yılında KOSGEB’den alından Ar-Ge ve inovasyon desteği ile hız kazandırdık. 4 yıl boyunca 4 farklı prototip ürettik ve onlarca üründe çalışabilirliğini test ettik. Farklı arıza senaryoları ile yeni güvenlik önlemleri geliştirdik. Tasarladığımız yeni nesil krank ve biyel seti sayesinde makine verimini % 14 oranında artırdık. Basınç gövdelerini birbirinden ayırarak çoklu ürün homojenizasyonunu icat ettik. Bu sayede aynı homojenizatörde birden fazla ürünün aynı anda işlenmesine olanak sağladık. Sessiz titreşimsiz ve sorunsuz makinemizin ikincisini çok yakında kullanıcıya teslim edeceğiz.”

Yeni nesil evaparatörler tasarladıklarını da belirten Karabay, uzun yıllardır gözlemledikleri ve üzerinde çalıştıkları evaparatörleri önümüzdeki 3 yıl içinde yeniden tasarlayacaklarının altını çiziyor: “Bunun yine homojenizatör gibi uzun soluklu ve kullanıcı için mükemmel bir çözüm olacağını biliyoruz. Azami 15 Kw/h veya müşteri talebine göre 13.000 Kcal/saat enerji gereksinimi ile su soğutmasız bir makine/düzenek tasarlıyoruz. Bu sistemi uzun vadede süt ve peynir altı tozu üretimine adapte etmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Sonuç olarak, PDM Makina Tasarım Grubu olarak, imalat tecrübemizi bilim ve teknoloji ile birleştirerek ürettiğimiz her makineye uyguluyoruz. Bu nedenle bizler laf değil teknoloji üretiyoruz ve yaptığımız her işin dünyada parmakla gösterileceğini biliyoruz.”