Pirinç fiyatları, inişe geçti

Mehmet Reis: “Pirinç ve fasulyede, fiyat düşüşü % 30’u geçecek”

Pirinç fiyatları, Aralık itibariyle düşüşe geçti. Son günlerde gündeme gelen pirinç fiyatlarındaki artışı değerlendiren Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Kasım ayında yükselen pirinç fiyatları, Aralık ayı itibariyle düşüşe geçti. Yılsonuna kadar pirinç fiyatları düşüşü, en az % 10’un üzerinde gerçekleşecektir” dedi.

2014 yılı çeltik üretiminde olumsuz hava koşulları nedeniyle, bazı bölgelerde % 20’ye varan verim kaybı olmasına rağmen bazı bölgelerde de artış olduğunu ve ülke genelindeki rekolte kaybının yaklaşık % 10’a yakın öngörüldüğünü kaydeden Mehmet Reis, şunları söyledi: “Kasım ayında çeltik (pirinç) hasadı bitti ve çeltik fiyatları inişe geçti. Yurtdışından pirinç ithal edilmesiyle de, yıl sonu itibariyle, pirinç fiyatlarında en az % 10 civarında fiyat düşüşü gerçekleşecektir” diye konuştu.

Çeltik üreticileri, satışa başladı, fiyatlar inişe geçti

Son yıllarda kuraklık, don, dolu, aşırı yağış, doğal afetler gıda fiyatları üzerinde tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Mehmet Reis, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu dönemlerde kuşkusuz, spekülatif etkilerde fiyat artışına neden olmaktadır. İklimsel ve diğer nedenlerle, üretim seviyesinde oluşabilecek verim düşüş kaybı; daha ürün tarlada iken, üreticiler tarafından tahmin edilmeye başlanmaktadır. Öngörülen maliyet ve satış fiyatları da, daha ürün tarlada iken, konuşulmaya başlanır. Bu sırada da, yüksek fiyat beklentisi oluşur. Çeltik üreticileri ve işleyicileri, 2014 yılı mahsulü için kendi aralarında konuştukları, zaiyat oranlarının çok abartılı olduğunu hasat bitiminde anladılar. Stokta beklettikleri çeltiği (pirinç) satmaya başlayınca da, pirinç fiyatları otomatik olarak inişe geçti” şeklinde konuştu.

Ülkemizdeki pirinç iç tüketiminin 650 bin ton civarında olduğunu ifade eden Mehmet Reis, 2014 yılı çeltik hasadından bu talebin yaklaşık % 70’inin gerçekleştiğini, geri kalan % 30’un ise geçen yıldan kalan devir stokları ve ithal edilen pirinç ile karşılanacağını belirtti.

Bu yıl buğday, kırmızı mercimek ve pirinç iç tüketiminde endişeye gerek olmadığının altını çizen Mehmet Reis, “Don ve kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşayan buğday, kırmızı mercimek ve pirinçte, yeni mahsul ürün piyasada yer almaya başlayıncaya kadar, stoklar yeterlidir” dedi.

Tarım sektörünün 2015 yılına daha umutla baktığını da sözlerine ekleyen Mehmet Reis, “Kasım ve Aralık ayında yağan yağmurlarla, çiftçimizi 2015’te daha bereketli bir yıl bekliyor” diye konuştu.