2015 Küresel Gıda Güvenliği İndeksi açıklandı

2015 Küresel Gıda Güvenliği İndeksi açıklandı

DuPont tarafından desteklenen ve Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından geliştirilen Küresel Gıda Güvenliği İndeksi, Expo Milan 2015’te düzenlenen etkinlikte açıklandı.

Küresel pazara birinci sınıf yenilikçi ürünler, malzemeler ve hizmetler sunan bilim şirketi DuPont tarafından desteklenen ve Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından geliştirilen 2015 Küresel Gıda Güvenliği İndeksi’nin güncellenen sonuçları, gıda ve tarım sektörünün önde gelen yetkililerinin de katılımıyla Expo Milan 2015’te düzenlenen etkinlikte açıklandı. DuPont, kamu sektörü ile özel sektörün liderleriyle küresel gıda güvencesi sorununu ele alan kırsal ve kentsel inovasyon örneklerini paylaşmak üzere bir araya geldi. İndeks sonuçlarına göre, küresel gıda güvencesindeki iyileşmeler devam ederken, Orta ve Doğu Avrupa’da siyasi karışıklıklar ve hızlı kentleşme nedeniyle güçlükler de var.

Çalışmaların başladığı 2012’den bu yana yıllık gıda güvenliği/güvenilirliği gelişmelerini ortaya koyan indeks, 2015 yılında, 109 ülkeyi tüm dünyada tarım alanındaki yatırımların, işbirliklerinin ve politikaların süregelen etkisini, 28 gıda güvenliği göstergesine göre ölçüyor.

Türkiye’nin en büyük değişimi ulaşılabilirlik kategorisinde yaşandı
  • [icons icon_name=”icon-double-angle-right” icon_size=”14px”]Türkiye, Küresel Gıda Güvenliği İndeksi’nde puanını 2014 yılına göre yüzde 1.8 puan artırarak 39. sıradaki yerini korudu.

  • [icons icon_name=”icon-double-angle-right” icon_size=”14px”]İndekse göre Türkiye’nin en yüksek skoru kalite ve güvenilirlikte, ancak Türkiye’nin en büyük değişimi ulaşılabilirlik kategorisinde 3 puan artışla beş sıra birden yükselmesidir. En hızlı büyüme ulaşılabilirlikte yaşandı.

  • [icons icon_name=”icon-double-angle-right” icon_size=”14px”]Türkiye, Kalite & Güvenlik alanında da 2 puan yükseliş kaydetti.

  • [icons icon_name=”icon-double-angle-right” icon_size=”14px”]Gıda kaybı konusunda 21.3 puan artışı yaşandı ve bu da gıda kaybının azaldığını gösteriyor.

  • [icons icon_name=”icon-double-angle-right” icon_size=”14px”]Türkiye, diyet çeşitlendirmesinde 5.3 puanlık iyileşme kaydetti.

  • [icons icon_name=”icon-double-angle-right” icon_size=”14px”]Küresel açlık sınırının nüfusa oranında 3.9 puanlık artış görüldü.

  • [icons icon_name=”icon-double-angle-right” icon_size=”14px”]Yüzde 1.2 gümrük artışından kaynaklı 1.8 puanlık tarım ithalat gümrük düşüşü yaşandı.

James C. Borel “Küresel Gıda Güvenliği İndeksi’nin gücü bir insanın yemek yiyebilmesini etkileyen kilit dinamiklerde gizli”

Etkinlikte konuşma yapan DuPont Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı James C. Borel; “Dünya nüfusu arttıkça, kentlerde yoğunlaştıkça ve orta sınıf genişledikçe, kaynakları doğru bir biçimde gıda sistemlerini ve bu sistemlerin dayanıklılığını güçlendirmeye odaklamak zorundayız” dedi. Borel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorunların altında yatan nedenleri; bir insanın yemek yiyebilmesini etkileyen kilit dinamikleri ele almamız gerekiyor. Küresel Gıda Güvenliği İndeksi’nin gücü de burada gizli.”

Borel ayrıca, doğru kaynak yatırımını güvence altına alan dört kilit alanı vurguladı: Çiftçi verimliliği için inovasyon, gıdanın besleyiciliğinin artırılması, adil ve açık ticaret politikalarının oluşturulması ile gıda israfının azaltılması.

Halide Aydınlık “Tüm paydaşlar gıda güvencesi konusunda inovasyona yatırım yapmalı”

DuPont Türkiye Ülke Müdürü Halide Aydınlık; “2015 Küresel Gıda Güvenliği İndeksi, değerlendirmede yer alan ülkelerin üçte ikisinde yıldan yıla iyileşme kaydedilmesiyle gıda güvencesinin küresel çapta arttığını ortaya çıkardı. Siyasi istikrarsızlık ve GSYH büyüme hızı, ülkedeki kentleşme hızından daha düşük olan ülkeler, İndeks’te daha düşük skorlar elde etti. DuPont olarak, Türkiye’nin gıda güvenliği konusunda istikrarlı bir ilerleme kaydettiğini görüyoruz. İndeks’e göre Türkiye’nin kalite ve güvenilirlik konusunda skoru halen yüksek. Önceki yıla göre ulaşılabilirlik kategorisinde de gözle görülür bir gelişim yaşandı. Gıda güvencesi konusunda güçlükleri yenmek için tüm paydaşların inovasyona yatırım yaptığı bir süreçte, bu rakamların daha da yükseleceğine inancımız tam” dedi.

28 küresel göstergenin tanımları, değişen gıda fiyatlarının etkisi, birden çok ülke arasında karşılaştırmalar ve daha fazlası da dâhil, etkileşimli Küresel Gıda Güvencesi Endeksi hakkında daha fazla bilgi edinmek için http://foodsecurityindex.eiu.com/ adresini ziyaret edilebilir.