45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi başladı

Türkiye’nin ilk kez ev sahipliği yaptığı 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi, 29 Eylül’de İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Açılışa Tarım, Gıda ve Hayvancılık BakanıDr. Ahmet Eşref Fakıbaba, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Apimondia-Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Philip McCabe, Balparmak, Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak ve sektörün önde isimleri, il birlikleri ve üreticiler katıldı.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin “Türkiye’de 7 milyon 500 bin arılı kovan bulunuyor. Tüm kovanlar AKS diye projelendirdiğimiz Arıcılık Kayıt Sistemi içinde akreditedir. Bu uygulama dünyada ilk ve tek olan bir uygulamadır. Ülkemizde bulunan 80 bin arıcılık işletmemizde yıllık toplam 103 bin ton bal üretiliyor. Dünya çam balının % 90’ının üretildiği Türkiye, dünyada tanımlanmış olan arı ırklarının % 20’sine de ev sahipliği yapıyor. Biyolojik zenginlik bakımından da bulunduğumuz coğrafyadan kaynaklanan önemli farklılıklarımız var. Ülkemizde yedi farklı coğrafi bölgede farklı iklimler yaşanıyor. Bu zenginlik arıcılığın yaygın olmasına ve yıl boyunca arıcılık yapılmasına olanak tanıyor. Her bölgede arıcılık yapılırken, ülkemizdeki arıcıların yüzde 80’i bölgeler arası göçer arıcılık yapıyor, yıl boyunca 4-5 konaklama noktası değiştirerek çalışmalarını tamamlıyorlar.

Ülkemizde arıcılık sektörü son yıllarda göçer arıcılığın yaygınlaşmasına paralel olarak gelişme gösteriyor. Özellikle son yıllarda yaşanan arı ölümleri polinasyona katkısı üzerine dikkat çekilmesini sağladı. Gerek ülkemizde gerekse dünyada bal arılarının arı ürünlerinden ziyade polinasyona olan katkısı ön planda tutulmaya başlandı. Bu bilincin gelişmesine paralel olarak pek çok sorunun da çözümü gerçekleşiyor. Ancak, yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Tarım alanlarında yılda milyonlara varan arı kolonisini kaybettiğimizi bu nedenle, arıcılar olarak, bu kayıplara duyarsız kalmayacağımızın da bilinmesini isteriz. Konuşmama son verirken bu vesileyle, yüz milyon yıldır doğa ve bizler için cefakar bir şekilde çiçekten çiçeğe konarak bin bir emekle bal toplayıp, polinasyon yaparak bizlere katkıda bulunan tüm bal arılarına; pestisitlerin ve zirai ilaçların olmadığı doğal alanlarda bal toplamalarını ve sağlıklı yaşam sürmelerini diliyorum. Dağlarda zorluklar içerisinde yaşayan, doğaya katkı sağlamak noktasında tarihsel ve evrensel bir görev yürüten arıcılara sağlıklı ve kaliteli arı ürünleri üretmelerini ve emeklerinin karşılığını almalarını temenni ediyorum. Ayrıca 45. Apimondia İstanbul’un dünya arıları ve arıcıları için yeni bir başlangıç olmasını diliyorum” dedi.

“120 yıllık bir mirasın köklü ve saygın bir temsilcileriyiz”

45. Apimondia Platin Sponsoru Bal Parmak adına Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak” Bugün burada bulunan herkes hepimiz 120 yıllık bir mirasın köklü ve saygın bir temsilcileriyiz, gurur duyuyoruz. Dünya arıcılarının, bal sektörünün, bu alanda emek veren bilgi üreten bilim insanlarını bir araya getiren, aramızda işbirliği, bilgi ve deneyim paylaşımı sağlayan Apimondia eminim çok uzun yıllar boyunca bu işlevi geliştirerek sürdürecektir. Temsil ettiğim kurum adına söylemek isterim ki biz bu konuda üzerimize düşeni yapmaya yıllardır olduğu gibi devam edeceğiz” dedi ve ekledi: “Dünya Arıcılık Ödülleri 2017 için 450 civarınca bal numunesi Balparmak Ar-Ge merkezinde analiz edildi. Bunu Ar-Ge uzmanlığının dünya arıcılığı tarafından kabul gördüğü yönünde değerlendiriyor, kıvanç duyuyoruz. Konu bal olunca uzuyor tabii, bugün bu seçkin topluluk burada ise arılar sayesindedir. Peki bu mudur sadece arının sayesinde olan? Artık kesinlikle biliyoruz ki yalnızca bal için değil, çevrenin korunması ve tarımsal sürdürülebilirlik için de çok değerli ve vazgeçilmezdir”.

“Dünyanın dört bir yanındaki balarısı sayısı gün geçtikçe azalmaktadır”

Apimondia-Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Philip McCabe da “Sizleri İstanbul’da düzenlenen 45. Apimondia Kongresi’nde karşılamaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Apimondia adına bu “Doğuyla Batının Buluştuğu Yerde” düzenlenen bu muhteşem organizasyonun planlama ve düzenleme aşamalarında yer alan herkese tebriklerimi iletiyorum. Son yıllarda dünyanın dört bir yanındaki balarısı sayısı gün geçtikçe azalmaktadır. Bu kongreye eşlik edecek özel oturumlar, bilimsel sunumlar ve yuvarlak masa toplantıları sayesinde, arıların ve arıcıların karşı karşıya kaldığı sorunları ve bu sorunların nasıl ele alınacağı konusundaki durumumuzu hep birlikte güncelleyebileceğiz. Apimondia Bilimsel Komisyon Başkanları ve Lokal Bilimsel Komite tarafından hazırlanan kongre bilimsel programı, üniversiteler, enstitüler ve Dünya’daki araştırma istasyonlarında yürütülmekte olan analiz ve araştırmalardaki birçok gelişmeye daha yakından bakmamızı sağlayacaktır. 45. Apimondia’nın bugün burada gerçekleşmesinde büyük emeği olan rahmetli Bahri Yılmaz’ı anmak isterim” dedi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin “Kongre fikri valiliğimize geldiklerinde elimizden gelen desteği vereceğimizi söylemiştik. Bugün görüyoruz ki çok başarılı ve güzel bir iş çıkarmışlar. İstanbul ve Anadolu insanlığın doğduğu topraklardır. Sizleri burada ağırlamaktan onur ve mutluluk duyuyoruz.”

“Baktım ki Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı olmuşum”

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, “İki ayı doldurduğum yeni bir bakan olarak sizlerle fikirlerimi paylaşmak istiyorum. Hekim olarak göreve başladım, belediye başkanı oldum, sonra milletvekili ve baktım ki Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı olmuşum. Sağlık sektörü ile uğraşırken, hastalar ve hasta yakınları ailem idi, milletvekili olunca, tüm Türkiye beni ilgilendiriyordu. Ama şimdi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olunca benim şu anda 80 milyon ailem var. Kongrelerin bana öğrettiği çok şeyler var. Arıcılık ile ilgili bugün bu kongreye katılmam büyük şans oldu. Arıcılığın önemini çok daha iyi kavrama fırsatı buldum. Ve şuna emin olun ki gıda, tarım ve hayvancılıkta her bir birime destek verirken, arıcılığa çok daha fazla destek vereceğime emin olabilirsiniz. Nedenlerim var…

Öncelikle bilmemek değil, öğrenmemek ayıp ve öğrenmek zorunda olduğumun farkındayım. Ve bugün burada kültür ve medeniyetlerin beşiği, eşsiz doğası ve mimarisi ile dünyanın güzide şehirlerinden biri olan İstanbul’da 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresine ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum ve sizlerle beraber olmaktan büyük mutluluk duyduğumu özellikle belirtmek istiyorum. Arıcılık sadece tarımsal ve kırsal bir ekonomik faaliyet değildir. Aynı zamanda bitkilerin polinasyonuna sağladıkları katkılarla birlikte ekosistemin devamlılığı için son derece önemli olduğunu öğrenmiş oldum. Bilindiği üzere bal arıları doğadaki en büyük tozlayıcı böcek grubunu oluşturuyor. Bu nedenle bilim adamı Albert Einstein eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanlık sadece 4 yıl hayatını sürdürebilir diyerek arıların polinasyondaki önemini vurgulamıştır. Bunun için diyorum ki arıcılara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanınız olarak çok destek vereceğim. Arılar vasıtasıyla biz insanlara armağan edilen bal besleyici faydaları ve insan sağlığına olumlu etkileri tartışılmaz bir gerçektir” dedi.

Kongre’nin 120 yıllık tarihinde ilk kez “Kıtalar Konuşuyor” paneli de düzenlenecek. 4 Ekim tarihine kadar sürecek kongreye 15 bin kişinin katılması bekleniyor.

Arıcılık ve turizm sektörü açısından dünyanın en prestijli 10 kongresi arasında yer alan Apimondia Kongresi’ne Amerika, Çin, Almanya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Avustralya, Pakistan, Bangladeş, başta olmak üzere 120 ülke katılacak. Kongre’ye, dünya çam balı ihtiyacının yüzde 90’ı gibi büyük bir rakamı karşılayarak liderliğini koruyan Türkiye’den 149 katılımcı 223 farklı bal ile yer alacak.