Arcan Makina Yönetim Kurulu Üyesi Cem İnam: “Ar-Ge, yenilikçilik müşterilerimizden alınan ilhamla beslenmektedir”

Arcan Makina Yönetim Kurulu Üyesi Cem İnam: “Ar-Ge, yenilikçilik müşterilerimizden alınan ilhamla beslenmektedir”

1983’te kurulan Arcan Makina, bugün 5 kıtada 60’tan fazla ülkeye makine ihraç eden bir marka haline geldi.

Yenilikçi bir şirket olan Arcan Makina, çikolata ve şekerleme sanayine kapsamlı çözümler sunuyor. Ürün yelpazesi çikolata, şekerleme, unlu mamuller ve atıştırmalık uygulamalarının birçok alanını kapsıyor.

Arcan Makina Yönetim Kurulu Üyesi Cem İnam, sadece sorunsuz çalışan makine üretimine odaklanmadıklarını söylüyor ve nedenlerini şöyle açıklıyor: “Bizim için önemli olan Ar-Ge ve yenilikçi düşünce gücümüzü kullanarak ürün ve müşteri odaklı çözümler üretmektir. Biz sadece iyi makine üretimini değil, aynı zamanda müşterimizin nasıl iyi bir üretimin yapılabileceğini de sorgularız. Bunun için de en büyük ilham kaynağımız müşterilerimizin ta kendisidir.

Onları dinler, gözlemler ve anlamaya çalışırız. İşletmelerde kazandığımız deneyimler ile makine üretim bilgimizi birleştirerek daha kolay kullanılan, hijyenik, enerji açısından verimli, TPM uygulamalarına uyumlu makineler tasarlarız. Bizim için önemli olan makine üretmemiz değil, müşterimizin istediği kusursuz ürünlerin üretilmesidir. Bu amaçla satış sonrasında ürün geliştirme faaliyetlerine de destek oluyoruz ve danışmanlık hizmetleri de veriyoruz. Yeni ürünlerimizden çikolata temperleme makinesi bu düşünce tarzının en güzel sonuçlarından birisidir”.

“İyi bir çikolata için iyi bir temperleme gerekir”

“İyi bir çikolata elde edebilmek için iyi bir temperlemeye ihtiyacınız olduğu muhakkaktır. Çikolatayı her şart altında kullanabilirsiniz. Fakat parlak, uzun raf ömrüne sahip ve ancak yüksek sıcaklıklarda eriyen (dolayısıyla rafta saklanması daha kolay) kusursuz şekilde katılaştırılmış bir çikolata istiyorsanız, o zaman size çikolata içinde stabil beta kristalleri gerekmektedir. İşte temperleme makinemiz de tam olarak bunu sağlamaktadır. Mükemmel mekanik tasarımını destekleyen akıllı yazılımı sayesinde size stabil şekilde beta kristalince zengin çikolata temperler. Temperlediğimiz çikolata her türlü kalıplama ya da kaplama uygulaması için ideal yapıdadır. Hatta üstün tasarımımız sayesinde klasik temperleme makinelerinden daha yüksek sıcaklıklarda kusursuz temperi yakalar. Bu sayede düşük viskoziteli çikolatamız ile kaplama ya da dolum makineleriniz çok daha rahat çalışır. Entegre temper kırıcısı sayesinde ilave ekipman yatırımı gerekmez, ayrıca tesisatınız rahatlar, daha estetik görünür. Kullanıcılardan aldığımız geri besleme bilgilerine göre piyasadaki kullanımı en kolay, en stabil çalışan ve en sorunsuz makinelerden birisidir”.

“Üretim maliyetleri önem kazanıyor, çözüm online depozitörde”

“Bir başka yeni ürünümüz ise yüksek hızlı online depozitörümüzdür” diyen Cem İnam, günümüzde üretim maliyetlerinin gün geçtikçe daha da büyük önem arz ettiğine dikkat çekiyor: “Kar marjları düşmekte, verimlilik ve üretkenlik hiç olmadığı kadar önemli hale gelmektedir. İşte yeni online depozitörümüz tam da bu noktada devreye giriyor. Yüksek kapasiteli üretimi en az personel ile elde ediyor. Ayrıca marshmallow, krema, karamel, reçel ve çikolata gibi birçok dolgu malzemesi ile çalışabildiğinden, son derece esnek üretim imkanlarına sahip bir makinedir. Belli bir ürünü yüksek hacimlerde üretmek isteyen müşterilerimiz için kesinlikle en ideal çözümdür. Farklı ürünlere hızlı geçişin ön planda olduğu uygulamalar için ise magazin beslemeli bir diğer makinemiz en uygun çözümdür. Müşterilerimizin klasik kremalama makinelerinden ziyade bu tarz makineleri seçmelerinin bir diğer sebebi de uygulamanın günümüzün yüksek hijyen standartlarına uygun olmasıdır. 1991 yılından bu yana ürettiğimiz depozitörlerimiz ile dünya genelinde 100’den fazla başarılı uygulamaya imza atmış durumdayız”

Arcan Makina Yönetim Kurulu Üyesi Cem İnam: “Ar-Ge, yenilikçilik müşterilerimizden alınan ilhamla beslenmektedir”

Truf besleme ve truf desen makineleri

Arcan Makina’nın bir başka yeni ürünü de yine talebi müşteriden gelen truf besleme ve truf desen makineleri. Truf, özellikle spesiyal tarzda üretim yapanların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

İnam, bu ürünle ilgili de şunları söylüyor: “Elle üretildiğinde az sayıda, deseni düzensiz ve hijyenik olmayan ortamlarda üretilen truflar, makinelerimiz sayesinde hem yüksek kapasitede hem de el değmeden en ideal ortamda üretilebilmektedir. Besleme, kaplama, desen verme ve soğutma aşamaları insana gereksinim duymadan gerçekleşmektedir”.

“Geleceği planlıyoruz”

Verdiği kusursuz satış sonrası hizmet ile tüm müşterilerinin nazarında “makinenizin sonuna kadar arkasındasınız” algısına sahip olan Arcan Makina, yakın gelecekte bu servisini daha da mükemmel hale getirmeyi amaçlıyor. İnam, müşterilerinin verimliliğini artıran risk esaslı bakım planlama ve TPM (toplam üretken bakım) uygulamalarına destek verecek altyapı üzerinde çalıştıklarını ifade ediyor: “Önümüzdeki kısa dönem Arcan için iş zekası uygulamalarının bu amaca hizmet edecek şekilde şekillendirileceği bir yıl olacak. Arcan halihazırda kendi üretimi için yıllardır kullandığı ERP ve iş zekası çözümlerini, müşterilerinin de hizmetine sunacak. Artık makineler çok daha akıllı olacak ve kullanıcısını çok daha fazla yönlendirecek”.

Cem İnam, “hayata tat katan makineleri üretmenin yanı sıra, müşterilerimizin ürettiği mutluluğun da arkasında olmak bizlere büyük keyif vermektedir” diyor ve ekliyor: “Sevdiği işi yapmanın ve işi severek yapmanın mutluluğu ile hem kendi hem de müşterilerimizin geleceklerine yatırım yapıyoruz. Vizyonumuza hizmet eden 2023 hedeflerini belirlediğimiz bu günlerde, 5’er yıllık stratejik kalkınma planlarımızı hazırlamış, hatta uygulamaya geçmiş durumdayız”.

Arcan Makina hakkında
Arcan Makina, 1983 yılında, Yüksek Makine Mühendisi Orhan İnam tarafından kuruldu. Türkiye’deki gıda sektörünün oluşmaya başladığı 1970-1980 yıllarında Ülker’de teknik müdürlük ve işletme müdürlüğü yaptı. Ülker’den ayrıldıktan sonra doğduğu şehir olan İzmir’e yerleşen İnam, sektörün makine tedariki konusunda hemen hemen tamamen dışa bağımlı olmasından dolayı gıda makineleri imalatına başladı.
1991’e kadar çikolata, çubuk kraker, bisküvi ve gofret imalatına yönelik makine yapan Arcan, bu tarihten itibaren bazı ürün çeşitleri üzerinde ihtisaslaşıp ürettiği makinelerin kalitesini hızla yükseltmeyi amaçladı. Bu bağlamda çikolata kaplama, bar, çubuk kraker ve marshmallow hatları imalatı üzerine yoğunlaştı ve kendi imal ettiği makinelerin ithalatına son verdi.
Orhan İnam, 1994’te bir trafik kazası sonucu vefat etti. Bu tarihten itibaren firmanın yönetimini Orhan Bey’in oğulları Cem ve Can ile eşi Şükran İnam yürütüyor. Aynı zamanda söz konusu yıl içerisinde ilk ihracatını gerçekleştiren firma, bugün 5 kıtada 60’tan fazla ülkeye makine ihraç eden bir marka haline geldi.
1996’da İzmir-Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 4 bin metrekare kapalı alana sahip yeni fabrikasına taşınan Arcan, eski işletmesinde yapamadığı yatırımları kısa süre içerisinde gerçekleştirmeye başladı. 1998’e kadar makine ekipman yatırımını tamamlayan firma, bundan sonra teknolojik yatırımlara ağırlık verdi. 1998 yılından bu yana makine projeler 3 boyutlu katı modelleme programlarında yaratılıyor. Bu sayede tasarım aşamasındaki hatalar ortadan kaldırılmış oldu.
2001 yılında Arcan, üretim standardını ISO9001 kalite belgesi ile belgelendirdi. Ayrıca üretimini ERP programı ile (üretim kaynak planlaması) takip etmeye başladı.