Atlas Copco enerji maliyetlerini düşürüyor

Sanayide enerji verimliliğini artıran çözümler sunan Atlas Copco Kompresör Tekniği, geri kazanım sistemleri ile  atık enerjiyi sürece tekrar dahil ederek hem çevrenin korumasına yardımcı oluyor hem de enerji tasarrufunu üst düzeye çıkarıyor.

Sanayileşme oranındaki yükselişle enerjiye duyulan ihtiyaç da her geçen gün artıyor. Kullanılan enerjinin üretimdeki kalite oranını düşürmeden en aza indirilmesinin, maliyetleri düşürdüğü gibi kaynak tüketimini de yüksek oranda azalttığını ifade eden Atlas Copco Kompresör Tekniği Ürün ve Pazarlama Müdürü Erdem Enç, “Endüstriyel bir hava kompresörü elektrik enerjisini yüzde 80-93 oranında enerjiye dönüştürebilir.

Bu kompresörler küçük veya büyük tüm işletmelerde kullanılabilmektedirler. Kompresör tekniğinde sıkıştırma işlemi için kullanılan enerjinin çok büyük bir bölümü ısıya dönüştürülür ve radyasyon yolu ile kaybedilir. İyi tasarlanmış bir enerji geri kazanım sistemi, kaybedilen bu enerjinin büyük bir kısmının geri kazanılmasını ve kullanılabilir bir enerjiye dönüşmesini sağlayabilir” diyor.

Yılda ortalama 8400 saat çalışma düzeninde kompresörlerden geri kazanılan enerjinin yılda 1,4 milyon kWh’e eşit olduğunu söyleyen Enç, bu oranın da 98 bin €’luk enerji tasarrufu ve karbondioksit salınımında 260 bin ton düşüşe denk geldiğini ifade ediyor. 

Fosil yakıtlara ihtiyaç azalacak

Geleneksel enerji kaynakları olarak adlandırılan fosil yakıtlara ihtiyacı azaltmak için uygulama sürecinde ön ısıtmaya tabi tutulmuş su kullanılarak CO2 emisyonunun düşürülebildiğine dikkat çeken Enç,  “Atlas Copco Kompresör Tekniği’nde hem hava hem de su soğutmalı vidalı kompresörlerin yanı sıra santrifüj teknolojili turbo kompresörler için de ısı geri kazanım sistemleri mevcuttur.

Tüm endüstriyel süreçlerin yaklaşık yüzde 70’inde sıcak su kullanımı söz konusudur. Bu ihtiyaç için proseste harici yakıt kullanılıyorsa Atlas Copco enerji geri kazanım üniteleri ile söz konusu yakıt tüketim ihtiyacı azaltılabilir ve maliyetler düşürülebilir” vurgusu yapıyor.

“İşletmeler atık ısıyı; duşta, üretim proseslerinde, tesisin ısıtılması ve günlük sıcak su ihtiyaçlarınızda değerlendirebilirler. Üstelik bu dönüşüm, kompresör performansını ve üretim kalitenizi olumsuz yönde de etkilemez” diyen Enç, ısı enerjisi geri kazanımının; kazan suyu, kalorifer suyu, sıcak su, proses suyu, yakma havası, ortam havası, proses havaları ısıtılmasıyla beraber elde edilebileceğini de hatırlatıyor.