Balparmak “çam balı”nı Apimondia’da anlattı

Balparmak’ın Platin sponsorluğunu üstlendiği 47. Uluslararası Arıcılık Kongresi Apimondia’da Balparmak Ar-Ge ve Kalite Direktörü Dr. Emel Damarlı ekibiyle birlikte, çam balı konusunda gerçekleştirdikleri bilimsel araştırmaları sektör profesyonelleri, akademisyenler, arıcılar, kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaştı.

Balparmak’ın Platin sponsorluğunda İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen 47. Uluslararası Arıcılık Kongresi Apimondia, devam ediyor. 100’ü aşkın ülkeden katılımcıları ağırlayan Apimondia’da Bal Saflığının Korunması, Denetim Stratejisi, Sürdürülebilirlikte Arıların Oynadığı Kilit Rol Bal Testi Güncellemesi, Bal Arılarının Bağırsak Mikrobiyotuna Bileşimini Nasıl Etkiler, Bal Kalite Standardı gibi konular masaya yatırıldı.

25 Ağustos Perşembe günü gerçekleştirilen oturumda Balparmak Ar-Ge Merkezi uzmanlarından İsmail Emir Akyıldız, Dilek Uzunöner ve Sezer Acar, balda taklit ve tağşişin belirlenmesine yönelik geliştirdikleri yeni metotları, Ufuk Alpat ise Uluslararası Standart Organizasyonu (ISO) tarafından yürütülen polen standardı çalışmalarını aktardı. Kongrede aynı zamanda Balparmak Ar-Ge Merkezi’nde çam balı konusunda yürütülen bilimsel araştırma projeleri konusunda da poster sunumları gerçekleştirildi.

Balparmak çam balında saklı kalmış sağlık faydalarını ortaya koydu

Türkiye için önemli bir değer olan Türk çam balını dünyaya tanıtmak ve potansiyel sağlık faydalarını duyurmak adına Ar-Ge merkezinde yoğun araştırmalarını sürdüren Balparmak, çalışmalarını Apimondia’da bilim dünyasıyla buluşturdu. Çam balında doğal olarak bulunan D-Pinitol ve Myo-Inositol bileşenleri üzerine yoğunlaştıklarını belirten Dr. Damarlı, bu konuda laboratuvar alt yapılarını yüksek hassasiyetteki son teknoloji cihazlarla güçlendirdiklerini ve başlattıkları proje konusunda elde edilen ilk bulguları poster olarak Apimondia’da bilim camiası ile paylaştıklarını ifade etti.

Balparmak’ın gerçekleştirdiği araştırmalarla sağlık faydaları bilimsel veriler ile kanıtlanmış çam balını tüm dünyada tüketilebilir bir statüye taşıma vizyonuyla çalıştığına dikkat çeken Dr. Damarlı, bu araştırmayla çam balında doğal olarak bulunan D-Pinitol ve Myo-Inositol ile çam balından sağlanacak faydaları aydınlatacaklarını söyledi. Dr. Damarlı, bu iki fonksiyonel maddenin başlıca sağlık faydalarını şöyle sıraladı:

  • Karaciğeri koruyucu etkisi vardır.
  • Antidiyabetik, antiülser ve antienflamatuvar etkileri mevcuttur.
  • Oksidatif stresi azalttığı gösterilmiştir.
  • Özellikle literatürde antidiyabetik özelliklerine atfedilen pek çok yayın bulunmaktadır. Kan şekerini düşüren aktivitesine vurgu yapılmaktadır.
  • Kas direncini artıran özelliklere sahiptir.
  • Uyku bozukluğu, depresyon, bipolar bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk ve panik bozukluk gibi sinir sistemi rahatsızlıklarında profilaktik özellik göstermektedir. (insomnia, depression, bipolar disorder, obsessive-compulsive disorder and panic disorder)
  • Polikistik Over Sendromu (PCOS) rahatsızlığına karşı aktivitesi gösterilmiştir.
  • Kan yağlarının azalmasında etkin rol oynamaktadır.
  • Kalp rahatsızlarında koruyucu aktivite göstermektedir.
  • Menstrual döngüyü düzenleyici FSH düzeylerini regüle ediyor.