Barilla, ‘iyi’ iş modelini, hayvan refahında da sürdürüyor

Barilla, ‘iyi’ iş modelini, hayvan refahında da sürdürüyor

Makarna üreticisi Barilla, ‘İş Dünyası Çiftlik Hayvanları Refahı Değerlendirmesi 2015’te (Business Benchmark on Farm Animal Welfare-BBFAW) en yüksek puanı alan İtalyan gıda şirketi oldu.

Ürünlerini 100’den fazla ülkede tüketiciyle buluşturan Barilla, bu konudaki liderliğini özellikle sivil toplum kuruluşları tarafından çok önemsenen hayvan refahı konusuna da taşıdı. Barilla, 26 Ocak’ta Londra’da açıklanan ve 17 ülkeden 90 gıda şirketinin katıldığı “İş Dünyası Çiftlik Hayvanları Refahı Değerlendirmesi 2015” raporuna göre standardı en yüksek İtalyan şirketi oldu.

Barilla Ham Madde Satın Alma Direktörü Leonardo Mirone, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Barilla olarak hedefimiz, sağlıklı ve Akdeniz tipi beslenme alışkanlıkları kazandıran, aynı zamanda insanlar tarafından tercih edilen marka olmak. Bu doğrultuda, yıllardır iş ortaklarımızla birlikte tedarik zinciri için en doğru çözümleri bulmaya çalışıyoruz. Tüketici istekleri ve hayvan yetiştirme konusunda son derece birikimli olan Compassion in World Farming (Dünya Çiftçiliğinde Şefkat) ile güçlü bir işbirliği içindeyiz. Bu işbirliği sayesinde 2010 yılından bu yana tedarik zincirinin her aşamasında hayvan refahı konusuna hassasiyet gösteriyoruz” dedi.

Sadece gezen tavukların yumurtasını kullanacak

Barilla ve Filiz markalarıyla Türkiye’de de makarna sektörünün lideri olan Barilla, tüm dünyada yıllık üretiminde yaklaşık 500 bin adede denk gelen 24 bin ton yumurta kullanıyor. “Good Egg Award/İyi Yumurta Ödülü”ne sahip olan Le Emiliane, Mulino Bianco ve Pavesi markalarında kullanılan yumurtaların tamamını; toplamda ise, tüm yumurtaların yüzde 82’sini serbest dolaşan tavuklardan elde eden Barilla, 2020 yılında bu oranı yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyor.

Değerlendirme hakkında

İş Dünyası Çiftlik Hayvanları Refahı Değerlendirmesi (Business Benchmark on Farm Animal Welfare-BBFAW), dünyanın önde gelen gıda işletmelerinde yüksek çiftlik hayvan refahı standartlarını sağlamak üzere tasarlanmış bağımsız bir programdır. Gıda şirketlerinde hayvan refahı standartlarının ilk küresel ölçüsü olan BBFAW, yatırımcılar, şirketler, sivil toplum kuruluşları ve diğer ilgili paydaşlar tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. 2013 yılından bu yana yayımlanan rapor, yıllık olarak şirketlerin kaydettiği ilerlemeyi değerlendirir, performans gelişim faktörlerini analiz eder, çiftlik hayvanlarının refahına ilişkin daha fazla ilerleme önündeki engelleri yansıtır, çiftlik hayvanları refah politikaları ve taahhütlerini raporlar.