ÇEVKO’dan Tetra Pak’a Yeşil Nokta Sanayi Ödülü

ÇEVKO’dan Tetra Pak’a Yeşil Nokta Sanayi Ödülü

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı-ÇEVKO tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri Yarışması” sonuçlandı. Yarışmanın Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları kategorisindeki Yeşil Nokta Sanayi Ödülü, ‘Küçük Şeyler Doğayı Yeniler’ adlı projesi ile dünyanın lider gıda işleme ve paketleme çözümleri firması Tetra Pak’ın oldu.

Türkiye’de Yeşil Nokta markasını kullanan firmaların katıldığı yarışmanın ödül töreni, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleştirildi. Dünyanın lider gıda işleme ve paketleme çözümleri firması Tetra Pak, ilköğretim öğrencilerine yönelik gerçekleştirdiği ‘Küçük Şeyler Doğayı Yeniler’ adlı projesi ile Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları kategorisinde Büyük Ölçekli İşletme sınıfında Yeşil Nokta Sanayi Ödülü’nün sahibi oldu.

Yeşil Nokta Sanayi Ödülü’ne layık görülen gıda işleme ve paketleme çözümlerinde dünya lideri Tetra Pak, sosyal sorumluluk çalışmalarında eğitim, gıda güvenliği ve çevre konularına öncelik veriyor. Tetra Pak çevre alanında bu amaçla 2004 yılında Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde başlattığı ve bugüne kadar ülke çapında yaklaşık 1.150.000 ilköğretim öğrencisine çevre konusunda eğitimlerin verildiği ‘Küçük Şeyler Doğayı Yeniler’ projesini 2015 yılında da devam ettiriyor. Bu kapsamda 2015 yılı sonuna kadar 50 bin öğrenciye ulaşılmış olacak.

Geçtiğimiz yıllarda içeriği günümüzün modern gelişmeleri ışığında yenilenen eğitim etkinliği, öğrenciler açısından öğrenmeyi kolaylaştırıcı, etkileşimli ve interaktif bir hale getirildi. Küçük Şeyler Doğayı Yeniler projesiyle, öğrencilere süt ve meyve suyu ambalajlarının geri dönüşümlü olduğunu vurgulanarak, 3 istasyondan oluşan geri dönüşüm setiyle “geri dönüşüm deneyimi” yaşatılıyor.

Küçük Şeyler Doğayı Yeniler eğitimlerinde ilköğretim öğrencilerine doğal kaynakların tasarruflu kullanımının önemi anlatılırken, yenilenebilir kaynakların önemine de vurgu yapılıyor. Projeyle, geleceğin yetişkinleri olacak çocuklara, atıkların ülke ekonomisine geri kazandırılması için doğru değerlendirilmesi gerekliliğinin aktarılmasını amaçlıyor. Uzman eğitmenler eşliğinde ilkokul 2.,3.,4. sınıf, ortaokul 5. sınıf öğrencilerine, ambalaj atıklarını neden diğer atıklardan ayrı biriktirmeleri gerektiği anlatılıyor. Süt ve meyve suyu ambalajlarının kağıda nasıl geri dönüştürüldüğü çocukların da katıldığı geri dönüşüm seti uygulamasında uygulamalı olarak gösteriliyor. Eğitimlerdeki ana içerikler; doğal kaynakların verimli kullanımı, yenilenebilen ve yenilenemeyen kaynaklar, atıkların ayrı biriktirilmesi, süt ve meyve suyu kutularıyla geri dönüşüm deneyimi olarak sıralanabilir. Eğitimin ‘geri dönüşüm deneyimi’ bölümünde ise öğrenciler, geri dönüşümün tüm adımlarını canlı olarak görebiliyorlar.

Yeşil Nokta Sistemi ve Yeşil Nokta Sanayi Yarışması hakkında

Çoğunluğu AB üyesi 31 ülkede geçerli olan ve 170 binden fazla kuruluş tarafından ambalajlar üzerinde kullanılan Yeşil Nokta sistemi, 300 milyon tüketiciyi kapsıyor. Yeşil Nokta markalı ambalaj miktarı ise yıllık 460 milyar adede ulaşmış durumda.

Yeşil Nokta ilk olarak 1990/1991 yıllarında Almanya’da Yeşil Nokta Sistemi olarak adlandırılan ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplama sistemine giren ambalajların belirlenmesi için kullanılmaya başlandı. Bir ambalajın üzerinde yer alan “Yeşil Nokta” işareti, o ambalajlı ürünü piyasaya süren ekonomik işletmenin ambalaj atıklarının geri kazanımı ile ilgili yasal yükümlülüklerini yeri getirdiği anlamına geliyor. ÇEVKO Vakfı, 2003 yılında PRO-Europe’la yaptığı sözleşme ile uluslararası “Yeşil Nokta” markasının Türkiye’deki kullanım hakkını elde etti.

İlki Türkiye’de 2014 yılında ÇEVKO tarafından gerçekleştirilen Yeşil Nokta Sanayi Yarışması ile her geçen gün Türkiye’de de büyüyen ve güçlenen Yeşil Nokta ailesi üyelerinin sürdürülebilir geri kazanım çalışmalarının kamuoyuna duyrulması, yasal sorumluluklarının ötesinde gerçekleştirmekte oldukları örnek çalışmaların ödüllendirilmesi ve aynı zamanda piyasaya süren konumda olan tüm firmaların benzer çalışmalara özendirilerek teşvik edilmesi amaçlanıyor. Packaging Recovery Organization Europe (PRO Europe) tarafından da akreditePackaging Recovery Organization Europe (PRO Europe) tarafından akredite olan yarışmada katılımcılar Atık Yönetimi Sistemi Uygulamaları, Ambalaj Tasarımında Kaynak Azaltılarak Önleme Uygulamaları ve Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları kategorilerinde değerlendiriliyor.