Dünyayı “insanları ve duyguları yönetebilen” liderler geleceğe taşıyacak

Dünyayı “insanları ve duyguları yönetebilen” liderler geleceğe taşıyacak

Avrupa’nın kendi alanında en büyük kongresi olan PERYÖN 23. İnsan Yönetimi Kongresi 40’ı aşkın ana ve paralel oturum, 3 bine yaklaşan katılımcıyla 16-17 Kasım’da İstanbul’da yapıldı. Kongrede değişen dünyada şirketlerin başarılı olmaları için insan yönetiminin öneminin arttığına dikkat çekildi.

Katılımcı, konuşmacı ve oturum sayısına göre Avrupa’nın en büyük kongresi olma niteliğini taşıyan PERYÖN 23. İnsan Yönetimi Kongresi aynı zamanda iki gün boyunca Türkiye’de insan yönetiminin her boyutuyla ele alındığı tek kongre olma özelliğini taşıyor. Türkiye’den ve dünyadan 80’i aşkın konuşmacının katıldığı kongrede iş sağlığı ve güvenliğinden çalışma yaşamında LGBTİ bireylere, spor ve beslenmenin iş hayatındaki etkilerinden stil yönetimine kadar farklı konularda 40’ı aşkın oturum düzenlendi.

3 bine yakın profesyonelin takip ettiği kongrenin ana sponsorluğunu Doğa İş Güvenliği, Turkcell Akademi, Yapı Kredi Bankacılık Akademisi, yenibiriş.com üstlendi.

PERYÖN 23. İnsan Yönetimi Kongresi’nde Türkiye’den ve dünyadan alanında önde gelen konuşmacılar sahne aldı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Galatasaray Üniversitesi Hukuk Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, “İnsanlar kabiliyetlerine göre yaşarlar. Buna göre düzenleme yapamayan toplumların yaşama şansı yoktur” diyerek yetenekli grubun daha yüksek ve özel bir eğitimle donatılması gereğine işaret etti.

Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Dr. Erdal Karamercan, insan yönetimi profesyonellerinin en önemli görevinin nitelikli insanları kuruma kazandırmak ve iyi yöneticiler olarak yetiştirebilmek olduğunu ifade etti. Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, bir şirketin hayata dair, hayatın içinden, hayata dokunan bir şirket olmak gibi paranın ötesinde bir amacı olması gerektiğine dikkat çekti.

Kongrenin sürpriz konuğu ise öğrenci ve velilerle el ele verip sıradan bir sınıfta mucizeler yaratan öğretmen Ahmet Naç oldu. Naç’ın Mustafa Kemal Atatürk’ün savaşın ortasında, imkansızlıklara rağmen eğitim çalışmalarını devam ettirdiğine dikkat çekerek, “Öğretmenlere bu kadar değer veren bir insanın kurduğu cumhuriyetin öğretmeni, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün bir öğretmeni olarak hiçbir zaman zorlukları bahane etmem” sözleri tüm salon tarafından ayakta alkışlandı.

Dünyayı “insanları ve duyguları yönetebilen” liderler geleceğe taşıyacak

Kongrede konuşmacılar değişen dünyada şirketlerin başarılı olmaları için insan yönetiminin öneminin arttığına dikkat çekti. İnsanların potansiyelinin gelişiminden ve yönlendirilmesinde ise yöneticiler ve liderler belirleyici bir rol oynuyor ve sorumluluk taşıyor. Konuşmacıların bu kapsamda başarılı bir insan yönetimi için verdiği önemli mesajlar şöyle oldu:

  • [icons icon_name=”icon-double-angle-right” icon_size=”14px”] Yeni çağın liderlik modeli, “bulut liderlik” olacak. İnsan yönetiminin çok önemli bir nitelik olduğu bu dünyada “Bulut Liderler”, tüm bu belirsizlikler ve değişim içerisinde net bir vizyon belirleyecek, insanları anlamlı bir vizyon çerçevesinde ortak değerlerle bir arada tutabilecek, paylaşım ortamları yaratacak, ortak çalışmaları ödüllendirecek, geniş bir ilişki ağını yönetebilecek. Böylece, ortak değerlerde insanları birleştirmek ve organizasyonları sürdürülebilir kılmakta önemli rol oynayacaklar.

  • [icons icon_name=”icon-double-angle-right” icon_size=”14px”] İnsanları yönetmek duyguları yönetmektir. Bu yüzden özellikle ilişkilerde çok iyi olan yöneticiler geleceğin liderleri olarak seçilmeli ve geliştirilmeli.

  • [icons icon_name=”icon-double-angle-right” icon_size=”14px”] Yöneticilerde Duygusal Zeka (EQ) yüksek. Nitelikli insanları kuruma kazandırmak ve iyi yöneticiler olarak yetiştirebilmek için Bilişsel Zeka (IQ) yanında Duygusal Zeka (EQ) da bir değerlendirme kriteri olarak önem kazanıyor. Yapılan araştırmalar çok sıklıkla IQ’su 140 ve üstü çalışanların IQ’su 100 dolayında olan yöneticilerin altında çalıştığını gösteriyor.

  • [icons icon_name=”icon-double-angle-right” icon_size=”14px”] Tüm yöneticiler bir İK yöneticisi gibi düşünmeli. Doğru kişiyi seçmek, ekibi güçlendirmek ve geliştirmek, koçluk ve geri bildirim vermek, performans değerlendirmek gibi süreçlerde daha çok rol ve sorumluluk alması önem taşıyor.

  • [icons icon_name=”icon-double-angle-right” icon_size=”14px”] Çalışanlar kendini tanımıyor. İş ortamından ne istediğini, şirketinin kendisinden ne beklediğini bilmiyor. Liderlerin ve insan yönetimi profesyonellerinin bireylerin kendi potansiyellerini keşfetmelerine, güçlü yanları ve amaçlarına yönelik farkındalıklarını artırmalarına eğitim, koçluk vb. çalışmalarla destek olması, olanak sağlaması gerekiyor.

  • [icons icon_name=”icon-double-angle-right” icon_size=”14px”] Çalışan mutluluğu verimlilik için bir araç. Çalışanın işini yaparken iyi hissetmesi, bu yönde işine en yüksek dikkatini ve enerjisini vermesi bağlılık olarak tanımlanıyor. Çalışanın mutluluğu ve bağlılığı verimlilik ve performansın artırılmasında kullanılabilecek önemli bir araç. Mutluluk ve bağlılığın yolu ise, her gün, iyi ilişkiler içinde bir ekip olarak, birlikte iyi bir iş çıkarmaya, hedeflere ulaşmaya odaklanmaktan geçiyor. Ücret, primler, sosyal olanaklar vb. adil olduğu sürece iş tatmini sağlıyor, çalışana daha iyi hissettirmiyor.

  • [icons icon_name=”icon-double-angle-right” icon_size=”14px”] “Anlam” ihtiyacı arttı. Bireyler, başarılı bir bütünün parçası oldukları hissettiklerinde ve kendileri de bu bütüne anlam kattıklarında kendilerini değerli hissediyor. Şirketler bu bakış açısıyla vizyon ve hedeflerini gözden geçirmeli, insana değer veren, karın ötesinde hayata dokunan, topluma fayda sunan bir yaklaşım izlemeli.

“Umudumuz İşimizdir”

Kongrenin son oturumu Umut Bulaşıcı Olsun’da “daha pozitif, daha mutlu çalışanlar, ilham veren, destekleyen liderler” için, iş ortamında umudun nasıl yeşertilip, sonra da bulaşıcı hale getirebileceği konuşuldu. Oturuma DenizBank Kurucu Genel Müdür ve CEO’su Hakan Ateş, Praesta Türkiye Yönetici Ortak Hande Yaşargil, farklı alanlarda ihtiyaç sahiplerini bunları karşılayabileceklere buluşturan İhtiyaç Haritası projesiyle sanatçı Mert Fırat, Televizyoncu Programcısı ve Yazar Özge Uzun katıldı. Konuşmacılar umudu bulaşıcı hale getirmek için cesur olmak, yılmamak, sorunları sahiplenmek gerektiğini vurguladılar, “Umudumuz İşimizdir” mesajını verdiler.

Dünyayı “insanları ve duyguları yönetebilen” liderler geleceğe taşıyacak

Konuşmacılar nesli tükenen hayvanları evlat edindi

PERYÖN, bu yıl çevreye duyarlı bir çalışmaya da imza attı. Kongreye katılan tüm konuşmacılar için Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) nesli tehlike altında olan türlerin korunmasına yönelik evlat edinme kampanyasına bağış yaptı ve Kongre konuşmacılarına birer sertifika takdim etti.

İK Blog yarışmasının birincisi Ezgi Feda oldu

Kongrenin ikinci günü, bu yıl üçüncüsü düzenlenen “PERYÖN İK Blog Ödülleri 2015” Ödül Töreni de yapıldı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en iyi İK blogları hem internet kullanıcıları hem de jüri oylarıyla belirlendi. www.ezgifeda.com bloguyla Ezgi Feda En İyi İK Blogu seçildi. Ali Cevat Ünsal ve Merdiye Eker finale kalan blog sahipleri oldu.