Dürümle 2023’te franchise ile büyüyecek

2018 yılında yeme içme sektörüne farklılıklar getiren ve kısa sürede hızla büyüyen Dürümle, 2020 yılında Mediterra Capital’den aldığı yatırımla şube ağını genişletmeye devam ediyor. Bugün 19 şehirde 80 restoranı ile hizmet veren marka, franchise çalışmalarına da ağırlık verecek. Dürümle CEO’su Fatih Özçanak, sorularımızı yanıtladı.

-Sayın Fatih Özçanak, Dürümle’nin kuruluş öyküsünü ve faaliyet alanını anlatır mısınız?

Dürümle, 2018 yılında bir girişim hikayesi olarak, Türkiye’nin iyi bilinen bir fast food zincir markası olma vizyonu ile ilk restoranını Ankara’da bir AVM’de açarak kuruldu. Kısa bir süre içerisinde de Türkiye’nin tercih edilen markaları arasında yerini aldı. 2020 yılında Türkiye’nin önde gelen özel sermaye fonlarından Mediterra Capital’den alınan yatırımla büyüme ve kurumsallaşma çalışmalarına hız verdi. 

-Ürünleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz? Yeni ürün ve Ar-Ge çalışmalarınız var mı?

Dürümle’de geleneksel lezzetleri yeni bir bakış açısıyla ele alıyor, Adana, Urfa, tavuk şiş gibi klasik kebap ürünlerini yan ürünlerle zenginleştiriyoruz. Gerçek ateş ızgarasında pişen özenle seçilmiş kaliteli etleri, kibrit patates ve çıtır lavaş eşliğinde sos veya cheddar seçenekleriyle servis ediyoruz.

Cheddarlı Adana Dürüm ve Özel Soslu Tavuk Dürümlerimiz çok beğeniliyor. Önümüzdeki dönemde yeni lezzetler menümüzde yer almaya devam edecek.

-Hangi şehirlerde kaç şubeniz var? Bildiğimiz kadarıyla restoranlarınız, ağırlıklı olarak alışveriş merkezlerinde yer alıyor. Restoran açmayı düşünen girişimcilerin nelere dikkat etmeleri gerekiyor?

Dürümle olarak bugün 19 şehirde, 80 restoranımızda misafirlerimizi ağırlıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında; şehir yaşamının bir parçası olarak büyümemizi sürdürüyoruz.

Gıda sektörü girişimciliğin başarılı örneklerini gördüğümüz sektörlerden biri. Girişimcilik artık cesaretin ötesinde bir farkındalık gerektiriyor. Farklı bir fikir, ürün, hizmet ya da yaklaşım sunmayı gerektiriyor. Biz de bu vizyonla tüketici eğilim ve alışkanlıklarını yakından takip ederek yeni lezzetler üzerinde çalışıyoruz.

Girişimcilik ekosistemine girmek isteyen gençlere inandıkları ve hayal ettikleri şeyin peşinden gitmelerini tavsiye ederim. Ancak bunun yalnızca bir macera değil uzun soluklu bir yolculuk olduğunu, dünyadaki tüketim eğilimlerini ve farklılaşan ihtiyaçları takip ederek gelişmeye ve büyümeye açık alanlarda yatırım yapmaya odaklanmaları gerektiğini hatırlatmak isterim.

-Franchise çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Dürümle olarak markamızın dinamiklerine uygun biçimde franchise çalışmalarımızı hızlandırdık. Son dönemde aldığımız yoğun bayilik talepleri üzerine öncelikli olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya başta olmak üzere birçok büyük şehirde franchise vermeyi planlıyoruz. Buradaki temel yaklaşımımız bir yandan franchise restoranlarımızı marka strateji ve standartlarımızdan taviz vermeden yönetebilmek, bir yandan da yatırımcılarımızın başarılı olması için gereken koşulları ve altyapıyı sunmak.

Müşterilerimizin koşulsuz memnuniyetini sağlayacak standartlar ile büyümenin planlanması ve gerçekleştirilmesi, hem markamız için hem de franchise yatırımcılarımızın başarısını beraberinde getirecektir. 

-Son yıllarda gıda sektöründe, sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği kavramları öne çıkıyor? Dürümle olarak sürdürülebilirlikle ilgili çalışmalarınız var mı? Gıda güvenliği ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Dürümle olarak gıda güvenliği en çok önemsediğimiz alanların başında geliyor. Operasyonel Mükemmellik Departmanımız müşterimize sunulan hizmet ve lezzetteki standardizasyonu korumak üzere üretim süreçlerimizi iç ve dış denetimlerle tedarikçiden şubeye ulaşana kadar takip ediyor.

Tüm şubelerimiz, depolarımız, üretim tesislerimiz 24 saat uzaktan izlenme sistemiyle gözetim altında tutuluyor. Gıda mühendislerimiz, sahada hijyen ve ürün kalite konusunda üst seviyede standartların sağlanması adına düzenli kontroller yapıyor. Markamız Operasyonel Mükemmellik hedefi ile Türkiye’nin her yerinde her şubesinde aynı kalitede, aynı lezzette, en yüksek standartlarda ürünü müşterisine sunmak ilkesi ile büyümeye devam ediyor.

-2022 yılını nasıl geçirdiniz? Bir değerlendirme yapar mısınız?

Pandeminin etkilerinin geçmesiyle birlikte yeme-içme sektörü hızlı bir toparlanma sürecine girdi. Bununla birlikte Dürümle olarak pazarı ve tüketici eğilimlerini doğru anlayarak, hem verimlilik hem de büyüme anlamında doğru yatırımlar yaparak, tüketicilerimize yenilikler sunarak 2022 yılını markamıza beğeni ve ilginin çok yüksek olduğu bir seviyede başarıyla tamamladık. 

-Tüm dünyada ekonomide bir daralma yaşanıyor. Bu durum, sektörünüzü nasıl etkileyecek? 2023’ten yatırım, ciro vb. konularda beklentileriniz nelerdir? Yurtdışına açılmak gibi bir planınız var mı?

2022 yılı sonu itibarıyla 80 restorana ulaştık, her ay 1 milyon adetten fazla dürümü müşterilerimizle buluşturuyoruz. 2023 yılında kendi alanımızda bir daralma öngörmüyoruz, farklı şehir ve bölgelerde AVM ve caddelerde restoranlarımızı açmaya devam edeceğiz. Açacağımız minimum 30 restoranla her ay ağırladığımız misafir sayısını 1,5 milyon adedin üstüne çıkaracağız. 2023 yılı marka bilinirliğimizi önemli oranda yükselteceğimiz bir yıl olacak. Türkiye pazarındaki bilinirliğimizi, yapılanmamızı ve büyümemizi istediğimiz seviyeye getirdiğimizde markamızı yurtdışına da taşıma çalışmalarını da başlatıyor olacağız. Dürümle markamızla QSR sektöründe büyüme ve başarılı olma potansiyelimizin çok yüksek olduğunu biliyoruz, Batı Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde büyüme hedeflerimiz var.

-Sektörde yaşadığınız başlıca sorunlar nelerdir? Varsa, çözüm önerilerinizi öğrenebilir miyiz?

Sektörde yaşanan başlıca sorunlar; enflasyonist ortamda maliyet artışının getirdiği baskı ve işgücündeki mevcut sirkülasyonun yüksek olmasıdır.

Şu anda karşılaştığımız en büyük zorluk enflasyon kaynaklı maliyet baskısı ve fiyat yönetiminin zorlaşmasıdır. Burada verimlilik seviyemizi artırarak ve tedarikçilerimizle uzun dönemli iş birliktelikleri yaparak, ürün ve hizmet kalitemizden hiçbir şekilde ödün vermeden müşterilerimize yansıyan fiyat artışını minimumda tutuyoruz. Yeme-içme sektörünün alışılagelmiş sorunlarından biri de işgücü sirkülasyonunun yüksek olması.

Operasyonel mükemmellik ekiplerimiz restoranlarımızdaki işleyişimizi sadeleştirmek ve müşteriye kusursuz hizmet sunmak üzere geliştirmeler yapmakta; bu sayede restoran çalışanlarımızın tamamen müşterilerimizin memnuniyetine odaklanmasını sağlıyoruz. Ayrıca, çalışanlarımıza yan haklar ve performansa dayalı ücret sistemleriyle çalışan bağlılığını artırmaya yönelik projeler üretiyoruz.

Son dönemde sektörde yaşanmakta olan sorunlardan biri olan paket servis firmalarının kısıtlı sayıda olmasını ise, gel-al servislerini teşvik ederek ve daha kaliteli bir restoran deneyimi sunarak çözüme kavuşturmayı hedefliyoruz.