Ev dışı tüketimde farklılaşmanın yolu hijyenden geçiyor

Ev dışı tüketimde farklılaşmanın yolu hijyenden geçiyor

Eczacıbaşı Profesyonel Genel Müdürü Yeşim Roth, Eduplus firması tarafından bu yıl 13.’sü düzenlenen Satış Zirvesi’nin konuşmacıları arasındaydı. Zirvenin “Satış ve Pazarlamada Değişen Boyutlar; Müşteri, Farklılaşma ve Teknoloji” isimli panelinde söz alan Roth, Ev Dışı Tüketim pazarındaki güncel trendleri değerlendirdi.

Ev Dışı Tüketim Sektörü’nün önde gelen firmalarından Eczacıbaşı Profesyonel’in Genel Müdürü Yeşim Roth, İstanbul Steigenberger Hotel’de düzenlenen Satış Zirvesi’nde tüketici alışkanlıklarına dikkat çekti.

Eczacıbaşı Profesyonel’in Genel Müdürü Yeşim Roth, sözlerine tüketicilerin ev dışında yemek yerken, işletmelerdeki tuvaletleri kullanırken ya da konaklama tesislerinde kalırken yetersiz hijyen riskiyle karşı karşıya olduklarını hatırlatarak başladı. Tüketicilerin, hijyen konusunda eskisine göre çok daha bilinçli olduklarını söyleyen Roth, yapılan araştırmalarda Türkiye’de tüketicilerin büyük kısmının genel tuvaletleri temiz bulmadığını ve Türk kadınlarının büyük kısmının zorunlu olmadıkça ev dışında tuvalet kullanmadığını hatırlattı. Bu alanda beklentileri karşılanmayan tüketicilerin artık bu durumu kabullenmektense şikayetlerini dile getirmeye ve haklarını aramaya daha çok yöneldiğini ifade eden Yeşim Roth, internetin bu süreçteki rolüne dikkat çekti.

“Türkiye’de temizlik konusundaki alışkanlıkların değişti”

Konuşmasında Türkiye’de temizlik konusundaki alışkanlıkların değiştiğini de belirten Yeşim Roth, buna örnek olarak toplumun katı sabun kullanımından sıvı sabun kullanımına geçişini gösterdi. Tüketici alışkanlıklarında benzer bir değişimin gelecekte kağıt havlu kullanımında da yaşanmasının olası olduğunu söyleyen Roth, ev dışı tüketim noktalarının bu konuda tüketicilerin alışkanlıklarının değişmesine olumlu katkıda bulunacağını ve kağıt havlunun Türk insanının hayatına daha da çok girmesini beklediğini söyledi.

Teknolojinin ev dışı tüketim noktalarındaki hijyen uygulamalarına katkısını da değerlendiren Yeşim Roth şöyle konuştu: “Özellikle büyükşehirlerde kiralar arttıkça ve işletme maliyetleri yükseldikçe işletmelerin depo olarak kullanabilecekleri atıl alanlar giderek daha kısıtlı hale geliyor. Bu da az hacim kaplayan, “konsantre”, “tek kullanımlık” ya da “kullanıma hazır, tek dozajlık” ürünlerin gündeme gelmesi sonucunu doğuruyor. İlerleyen günlerde bu tür ürünlerin EDT pazarında daha çok yaygınlık kazanmasını bekliyoruz”.

Teknolojinin ev dışı tüketimdeki hijyen uygulamalarını nasıl etkilediğini göstermesi açısından, endüstriyel çamaşırhanelerdeki uygulamalara da değinen Roth, bu konuda da şunları söyledi: “Otel, hastane vb. büyük işletmelerin çamaşırlarının yıkandığı endüstriyel çamaşırhanelerde, doğru kimyasal kullanımı kadar önemli olan bir konu da, doğru dozajlama sistemlerinin kullanımı. Burada kimyasal temizlik ürünleri tedarik eden firma ile çamaşırhane işletmesinin koordineli bir biçimde çalışması çok önemli. Örneğin bu koordinasyonu sağlamak için biz, müşterilerimizin tesislerine “uzaktan erişilebilen, bilgisayar kontrollü dozajlama sistemleri” kuruyoruz. Bu sayede, müşterilerimizin ihtiyaç duyması halinde, operasyona fiziken uzakta da olsak hemen gerekli müdahalede bulunabiliyoruz”.

Yeşim Roth, konuşmasını ev dışı tüketim dünyasında farklılaşmak isteyen işletmelerin bunu tüketicilerin artan hassasiyetlerine önem vererek ve gelişen teknolojiden daha çok yararlanarak yapabileceklerinin altını çizerek bitirdi.