HUM Bitkisel Yağ Teknolojileri Genel Müdürü Ertuğrul Uzun: “Yerli sanayiyi sonuna kadar desteklemeliyiz”

Pakistan’da muhtemel yatırımcıların katıldığı bir seminer düzenleyen HUM Bitkisel Yağ Teknolojileri, bir Pakistan firmasına temsilciliği verdi. HUM Genel Müdürü ve ortağı Ertuğrul Uzun, Pakistan’a özel önem verdiklerini söylüyor.

 – Sayın Uzun, yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarınız ile ilgili bilgi verir misiniz?

HUM olarak bitkisel yağ sektörüne mühendislik, anahtar teslimi tesis kurulumu, münferit ekipman tedariği ve servis hizmetleri veriyoruz. Son yıllarda Türkiye’nin yanı sıra yağlı tohumlar üretimi ve/veya yağlı tohum işleme sektörü potansiyeli yüksek olan Ukrayna, Bulgaristan ve İran’da faal olarak projeler yapmanın yanı sıra münferit ekipman satışı da gerçekleştiriyoruz. Kuzey Afrika ülkelerinden Tunus’taki majör firmalardan birine ekipman satışı yapıyoruz. Kuzey ve Orta Afrika bizim için önemli bir potansiyel. O bölgelerde iş yapabilme olanaklarını zorluyoruz. Geçtiğimiz günlerde Pakistan’da bir faaliyet gerçekleştirdik; bir Pakistan firmasına temsilcilik verdik, ziyaretler yaptık ve muhtemel yatırımcıların katıldığı bir seminer düzenledik, Pakistan’a özel önem veriyoruz ve oradaki faaliyetlerimizi yoğunlaştırmayı planlıyoruz. Ürün ve hizmetlerimizi ileri teknolojilerimiz ve tecrübeli kadromuzla -yurtdışına bağımlılığı en aza indirecek şekilde- geliştirerek yerli yatırımcılarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz.

– 2017 yılının ilk yarısı nasıl geçti? Hedeflerinize ulaşabildiniz mi?

Tesislerin kurulumu ve devreye alınması yaklaşık bir yıl sürdüğü için, bu tür yatırımlar sezona (Eylül-Ekim) yetişme kaygısı ile programlanır. Bu nedenle yılın ilk yarısında genellikle münferit ekipman siparişleri, yılın ikinci yarısında ise bir sonraki sezona yetiştirilmek üzere tesis siparişleri gerçekleşir. 2017 yılında siparişler maalesef 2016’dan daha düşük bir seviyededir. Bunun genel konjonktürdeki sıkıntılardan ve piyasalardaki olumsuz gelişmelerden kaynaklandığını düşünüyoruz.

-2018 yılından beklentileriniz nelerdir? Planlarınız var mı?

2018 yılında mevcut pazarlarımız yanı sıra bilhassa yurtdışında İran, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerde faal olmayı planlıyoruz. Ayrıca Kuzey ve Orta Afrika’da firmamız adına çok iyi gelişmelerin olacağını müjdelemek isterim. Ürün yelpazemizi tekrar değerlendiriyoruz, yatay ve dikey ürün çeşitlendirmesi için arkadaşlarımız Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor. Halihazırda güçlü olduğumuz ülkelerde daha yüksek seviyeleri yakalamak için satış ve pazarlama faaliyetlerimiz için temsilcilikler ve irtibat ofislerinden oluşan bir sistem kurmaya çalışıyoruz ve 2018 yılında bunu tamamlayacağız. Üretim planlama, kontrol ve proje yönetimi sistemlerimizi rehabilite ederek daha modern ve işlevsel bir sistem oluşturma çabasındayız, 2018 yılı içinde bu çalışmamızı da tamamlayıp yürürlüğe koyacağız.

-Sektörde yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?

Sektörümüzün daha faal hale gelebilmesi için öncelikle müşterilerimiz olan yağ fabrikalarının rahat bir çalışma ortamına kavuşması ve kar etmesi lazım. Sürekli değişen piyasa şartları ve girdi fiyatlarındaki oynamalar tesisleri zor duruma sokarak, yeni yatırımlara sıcak bakmalarını engellemektedir. Yeni yatırım olmayınca mevcut tesisler kalite-verimlilik-işletme maliyetleri açısından çağın gerisinde kalmakta ve rekabet edememektedirler. İşte bu bir kısır döngüdür. Bu durum aslında sadece ülkemizi ilgilendirmemektedir, büyük ve küresel bir problemdir. Lokal tedbirlerle bu problemin tamamen aşılması pek mümkün görünmüyor. Ancak kısa ve orta vadede yerli üreticileri ve imalatçıları destekleyecek, ayakta durmalarını ve gelişmelerini sağlayacak tedbirler alınabilir elbette. Mesela bizler tesis ve makine tedarikçileri olarak Çin ve Hindistan ile rekabet etmekte zorlanıyoruz. Bu konunun ülke genelinde değerlendirilmesi ve haksız rekabeti ortadan kaldıracak tedbirlerin alınması gerekir. Bu sadece devletimizin koyacağı bazı sınırlamalar ve vergi duvarları ile sağlanamayabilir; topyekun ülke olarak bu konuya hassasiyet göstermeli ve yerli sanayimizi sonuna kadar desteklemeliyiz.

-Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Gıda sektörüne yapmış olduğunuz hizmetler çok değerlidir, GIDA 2000 ailesine teşekkür ediyoruz. Ayrıca firmamız HUM’a göstermiş olduğunuz ilgi ve düşüncelerimizi aktarma imkanı verdiğiniz için teşekkürlerimizi ve saygılarımızı sunarız.