Konya Laboratuvar ve Depoculuk tüm Türkiye’ye hizmet veriyor

Konya Laboratuvar ve Depoculuk tüm Türkiye’ye hizmet veriyor

Tarladan çatala sağlıklı gıdanın en önemli safhalarından biri de gıdaların kontrol edilmesi yani laboratuvar hizmetleri oluşturuyor. Söz konusu gıda olunca, uzman kadrosu ve modern cihazlarıyla sadece Konya’ya değil tüm Türkiye’ye hizmet veren Konya Ticaret Borsası Laboratuvarı KLD’nin çalışmalarını Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Alaybeyi ile konuştuk.

-Sayın Başkan Konya Ticaret Borsası’nın laboratuvar hizmetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Konya Laboratuvar ve Depoculuk Anonim Şirketi; Konya Ticaret Borsası bünyesinde 2003 yılında kurulmuştur. Konya Ticaret Borsası laboratuvarı KLD, 2008 yılından itibaren Konya Laboratuvar ve Depoculuk A.Ş. adı altında çalışmalarını sürdürmektedir. Toplam bin metrekare kapalı alanda, 15 kişilik uzman kadrosu ile hizmet vermektedir.

KLD, Konya Ticaret Borsası yönetimi ile işbirliği içerisinde, teknoloji ve bilimsel gelişmeleri yakından takip ederek en son yenilikleri müşterilerin hizmetine sunmayı, kalite düzeyini sürekli iyileştirmeyi, en iyi hizmeti vererek tarafsız, doğru, güvenilir ve hızlı analizler yaparak müşterileri açısından çözüm merkezi olmayı ilke edinmiştir. Laboratuvarlarımız, hammadde ve ürün kalitesi, tüketici ve çevre sağlığı, başta gıda olmak üzere toprak, bitki, yem, yem bitkileri, tohum, su ve gübre numunelerinde analiz ihtiyacı duyan firmalara test, analiz gibi laboratuvar hizmetleri ile danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermektedir.

KLD Laboratuvarı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, TÜRKAK tarafından akredite edilmiş ve TS EN ISO 17025 Uluslararası Standartları’nın gereklerini karşılayarak TSE’nin taşeron laboratuvarı olmaya hak kazanmıştır. Konya Laboratuvar ve Depoculuk A. Ş. Laboratuvarları aynı zamanda Avrupa Birliği EUROLAB’a bağlı olarak faaliyet gösteren Türk Laboratuvarlar Birliği-TURKLAB’ın üyesidir. Laboratuvarlarımızda gıda, toprak, su, bitki, yem ve gübre numunelerinde fiziksel, kimyasal, teknolojik ve mikrobiyolojik analizler uluslararası geçerliliği olan ISO, BAM, EPA, AOAC ve ICC metotları ile TS analiz metotları uygulanarak yapılmaktadır.

“Çiftçilerimizin ürettikleri ürünler gerçek değerlerini bulmaktadırlar”

Türkiye’nin en saygın ve önde gelen borsalarından biri olan Konya Ticaret Borsası Kuruluşu olan laboratuvarlarımız en son teknolojik aletler ile donatılmıştır. Borsamızda Elektronik Satış Salonu’nda yılın her günü günlük satışa çıkan buğday, arpa, mısır, ay çekirdeği, bakliyat gibi emtiaların satış öncesi fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmakta, böylece çiftçilerimizin ürettikleri ürünler gerçek değerlerini bulmaktadırlar. Yine bu hizmet sayesinde ürün satın alan firmalar, amaçlarına uygun olan kalitedeki ürünleri bilmekte ve ona göre alım yapmaktadırlar.

Müşterilerine verdiği hizmetlerde kaliteyi, güveni ve hızı esas alan yaklaşım ile laboratuvarımız, eğitimli ve uzman çalışanları, teknolojik altyapısı ve geniş kapsamlı analiz yelpazesi ile gıda, yem ve gübre sektörlerinin aranılan bir laboratuvarı haline gelmiştir. Yapmış olduğumuz analizlerdeki doğruluğumuzu rutin bir şekilde katıldığımız ring testleriyle kontrol altında tutmaktayız. Un ve buğday ürünlerinde BİPEA ile fiziksel ve reolojik analizleri, yine un ve fındıkta TÜBİTAK’a bağlı Ulusal Metroloji Enstitüsü ile (UME) rutubet, protein, yağ ve aflatoksin analizlerini, İngiliz firması FEPAS ve FAPAS ile gıdalarda mikrobiyolojik, kimyasal ve enstrümantal analizleri, gübre numunelerinde Alman firması VDLUFA ile gübre analizlerini karşılıklı olarak test etmekteyiz.

Konya Laboratuvar ve Depoculuk A.Ş. Laboratuvarlar Grubu bölümlerindeki GS-MS, HPLC, ICP ve diğer teknolojik cihazlar yardımıyla; makro-mikro bitki besin elementleri ve ağır metal analizlerinin okunması, protein, yağ, kül, rutubet ve selüloz gibi temel kimyasal analizler, aflatoksin, pestisit, toplam şeker, naftalin gibi enstrümantal analizler, mikrobiyolojik analizler, kimyevi- organik ve organomineral gübre analizleri, un ve buğdayda teknolojik ve reolojik analizler hassas olarak yapılmaktadır. Laboratuvarlar arası yeterlilik ve kalite testleri projesi kapsamında Konya Ticaret Borsası Laboratuvarı, buğday ve buğday ununda sağlayıcı laboratuvar olmuştur.

Yetkili personeli, elektronik altyapısı ve uluslararası geçerliliği olan sertifikalarıyla birlikte verdiği hizmetlerde ismi güven ve kaliteyle birlikte anılan KLD Laboratuvarı’nın Kırıkkale ve Sivas’ta yetkili sınıflandırıcı şube açma protokolü imzaladı. Lisanslı depoculuğun gelişmesiyle birlikte analizlerde yeknesaklık sağlanması çok önemlidir. Bu açıdan yapılan işbirliği sektörün gelişmesi için de çok önemli bir adım olmuştur.

-Tohum tescil ve sertifikasyon işleriniz sektöre ne gibi değerler kattı?

Ülke tohumluk üretimin tek başına % 38’ini gerçekleştiren ve yoğun bir özel sektör tohumculuk sektörüne sahip ilimizin, bu yöndeki başarılarını daha ileri götürmek için, tohumluk sertifikasyonundaki tıkanıklığı çözmesi mutlaktır. Bunun için sertifikasyon hizmetlerinin ilimizde yürütülmesi hayati öneme haiz olup, tohumluk sertifikasyon hizmetlerini yürütecek bir ‘Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkezi’nin kurulması önemli bir adım olmuştur.

Bakanlığımız da Borsamız bünyesinde bulunan Laboratuvarımıza bu imkanı vermiştir. Gelişmiş altyapısı ve uzman personelimiz ile artık tohum tescil ve sertifikasyon işlemlerini borsamızda yapacağız. Bu sayede tohumun üretildiği yerde tohum tescil ve sertifikasyon işleri de yapılmış olacak, üreticimizi zaman ve kaynak kaybına uğramayacaklardır. Bu gelişme ilimizin tohumculuk üssü konumunu daha ileriye taşıyacaktır.