Küresel bitki bazlı gıda piyasası raporu

Bitki bazlı gıda pazarının 2020’den 2027’ye kadar %11,9’luk bir CAGR (Bileşik yıllık büyüme oranı)’de büyümesi ve 2027 yılına kadar 74,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Bitki bazlı gıda pazarının büyümesi temel olarak; hayvansal protein intoleransının artması, yeni tüketici istekleriyle artan şehirleşme, artan vegan nüfus ve bu sektördeki önemli girişim yatırımları gibi faktörlere bağlanıyor. Bununla birlikte; bazı et ikamelerinin nispeten yüksek fiyat aralığı, hayvansal bazlı, soya ve glütensiz ürünlerin tüketici için hala önemli bir tercih olmasının, bu pazarın büyümesini bir dereceye kadar engellemesi bekleniyor.

Ürün türüne göre, süt ürünleri alternatifleri segmentinin 2020 ve 2021’de genel bitki bazlı ürünler pazarına hakim olacağı ve tahmin döneminde de hakimiyetini sürdüreceği düşünülüyor.

Bu segmentin baskın konumda olması; temel olarak artan laktoz intoleransı olan insan sayısı, modern süt çiftçiliği uygulamalarında hayvan istismarına ilişkin etik kaygılar konusunda artan farkındalık ve bitki bazlı süt ürünlerinin sunduğu besinsel faydalar gibi faktörlere bağlanıyor.

Bitki bazlı yumurta/yumurta ikame segmentinin tahmin döneminde en hızlı CAGR’da büyümesi bekleniyor.

Bezelye proteini segmenti hızlı büyüyecek

Soya proteini segmentinin 2020-2021’de genel bitki bazlı ürünler pazarının en büyük payına sahip olacağı tahmin ediliyor.

Soya proteininin diğer protein kaynaklarına kıyasla kolay bulunabilirlik ve maliyet etkinliği, et proteini alternatiflerinde artan talep ve birçok bitki bazlı ürün kategorisindeki daha geniş uygulama tabanı, bu segmentin en büyük payı almasını sağlıyor.

Bununla birlikte, bezelye proteini segmentinin tahmin süresi boyunca, en hızlı şekilde büyüyeceği düşünülüyor.

Dağıtım kanalına göre; B2C dağıtım kanalı segmentinin 2020-2021’de genel bitki bazlı ürünler pazarının en büyük payını oluşturacağı tahmin ediliyor. Ayrıca bu segmentin, hızla büyüyen çevrimiçi perakende sektörü, artan şehirleşme, süpermarket ve hipermarket sayısındaki artış nedeniyle tahmin döneminde en hızlı CAGR’da büyüyeceği bekleniyor.

Avrupa en büyük paya sahip

Coğrafi olarak da Avrupa’nın 2020 yılında küresel bitki bazlı gıda pazarında en büyük paya sahip olacağı tahmin ediliyor. Avrupa’nın pazarda büyük paya sahip olmasının nedenleri de şöyle:

*Avrupa bölgesinin pazardaki lider konumu

*Proteinden zengin diyet tüketimi konusunda daha fazla farkındalık

*Artan protein tüketimi

*Sağlık bilinci, yüksek vegan ve vejeteryan nüfus tabanı

*Köklü gıda sektörü

*Yiyecek ve içecek endüstrisinde teknolojik gelişmelerin daha fazla benimsenmesi

*Bitki bazlı ürün sektöründeki yatırımların çok olması

*Daha yüksek hammadde bulunabilirliği

Ancak, Asya-Pasifik bitki bazlı ürünler pazarı da hızla gelişiyor ve genişliyor.

Pazar bilgileri

Bitki bazlı ürünlerin öne çıkmasının nedenleri

*Hayvansal protein için artan hoşgörüsüzlük insidansı *Yeni tüketici özlemleriyle büyüyen kentleşme *Bitki bazlı ürün şirketlerinde önemli girişim yatırımları *Artan vegan nüfus

Bitki bazlı ürünlerin önündeki engeller

*Et ikamelerinden bazıları için nispeten daha yüksek fiyat aralığı *Hayvansal ürünlere olan önemli tercih *Tüketicilerin soya ve glütensiz ürünleri tercihi

Fırsatlar

*Bitki bazlı ürün üreticileri tarafından Ar-Ge ve yeni ürün lansmanları *Gelişmekte olan ekonomiler: Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Orta Doğu ve Afrika

Trendler

*Bitki bazlı ürünler alanında birleşme *Satın almalarla büyüme ve artan sanayi yoğunlaşması

Ürün türüne göre bitki bazlı ürünler pazarı

Süt alternatifleri, bitki bazlı süt, dondurma, krema, yoğurt, tereyağı, peynir, et ikamesi, soya peyniri, TVP (tekstüre bitkisel protein), tempeh (fermente soya ürünü), seitan (bitki bazlı et alternatifi), hamburger köftesi, sosisler, kıyma, köfteler, nuggets, crumbles, bitki bazlı yumurtalar/yumurta ikamesi, şekerleme

Kaynağa göre bitki bazlı ürünler pazarı

Soya proteini, badem proteini, buğday proteini, bezelye proteini, pirinç proteini

Not: Yukarıdaki araştırma, www.prnewswire.com sitesinden derlenmiştir.