Leröy Norveç’te 2015 ihracat şampiyonu oldu

Leröy Norveç’te 2015 ihracat şampiyonu oldu

Oslo İhracat Konferansı 2015 kapsamında verilen “Norveç İhracat Ödülü”nün bu yılki sahibi Leröy Su Ürünleri Grubu oldu.

Türkiye’yi on yıl önce taze somon balığı ile tanıştıran Leröy, geçtiğimiz yıl içinde gösterdiği yüksek performans ile Norveç’in en fazla su ürünü ihracat eden şirketi olarak “İhracat Ödülü”ne layık görüldü. Lezzetli çözümler sunan Leröy Su Ürünleri Grubu, dünyanın en büyük Atlantik Somonu ve Alabalık üreticilerinden biri ve dünyanın en büyük deniz ürünleri ihracatçıları arasında yer alıyor.

Şirketin bu önemli ödülü kazanmasında ihracat hacminin büyüklüğü kadar köklü geçmişi, yenilikçi yönü, yetkinlik alanındaki eğitimleri, Ar-Ge, entegrasyon, yönetim başarısı gibi özellikleri de etkili oldu. Diğer yandan, Norveç’in yerel kaynaklarını kullanma ve bu kaynaklara değer katarak ihracat yapma başarısıyla da örnek şirket gösterildi.

Oslo İhracat Konferansı Ödül Jürisi, Leroy’ün deniz endüstrisini profesyonelleştirme çalışmaları ve sektörün itibarı için farkındalık yaratma faaliyetleri ile de takdir topladığını ifade etti.

“İhracat Ödülüne layık görülmekten gurur duyuyoruz”

Leröy Su Ürünleri Grubu CEO’su Henning Beltestad, İhracat Ödülüne layık görülmekten ve ödülü kazanabilme gerekçelerine uygun bulunmaktan gurur duyduklarını vurguladı.

Norveç Ticaret Bakanı Monica Maeland ödül törenindeki konuşmasında, “Bu yılın ihracat şampiyonu gelecek odaklı iş anlayışını temsil ediyor.

Norveç’in deniz alanı ve kıyı şeridi uzunluğu, su ürünleri sektöründe dünyanın lider ülkesi olmaya devam etmesinin en önemli nedenidir. Deniz alanı, kara alanından tam 7 kat daha büyük bir ülke olarak Norveç’i, su ürünleri ihracatı alanında, iş hayatı için çok motive edici buluyorum” dedi.

Cesur, yenilikçi yapısıyla Norveç, global dünya pazarlarında güçlü bir imaj oluşturuyor. Bu başarı ve fiyat politikasının arkasında Eksportkreditt Norveç, GIEK (İhracat Kredileri için Garanti Enstitüsü) ve GIEK Kredi Sigortası’nın büyük katkısı bulunuyor. İhracat Konferansı kapsamında verilen İhracat Ödülleri, Norveçli şirketlerin ihracattaki başarılarının önemli bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

İhracat Konferansı Norveç‘te ihracat yapan oyuncular için önemli bir arena olma özelliği taşıyor. Ülkedeki ihracatçılar ve ortaklarının deneyimlerini paylaştıkları, devlet ihracat sistemini daha iyi tanıtmaya imkan veren ortak bir buluşma ortamı oluşturuyor. Bu konferans farklı birçok şirket ve endüstriyi, büyük ve küçük işletmeleri bir araya getiriyor. Küresel pazarda başarılı olanları onurlandırmanın yanı sıra, Norveç’teki ihracatçı firmaları zorlayan konuların ve sorunların ele alınmasını sağlıyor.

Leröy Türkiye’de fabrika kuran ilk Norveçli

Dünyanın en önemli somon balığı üreticilerinden olan Leröy, Türkiye’de 2005 yılında kurulan balık işleme tesisleri ile ülkemizde fabrika kuran ilk Norveçli firma oldu. Şirketin İzmit’in Suadiye beldesindeki uluslararası standartlarda fabrikası, yaklaşık 3.000 m² kapalı alanda yılda 5 bin ton balık işleme kapasitesine sahip. Bu fabrikada, Leröy’ün Avrupa geneline yayılmış üretim tesislerinin en doğudaki noktası olarak, Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu, Körfez ve Afrika ülkeleri ile Türki Cumhuriyetlerini de içine alan pazar için katma değerli deniz ürünleri üretiliyor.

Bu tesislerde Norveç’ten gelen taze somonlarla, Somon Füme, taze Somon Dilim, taze Somon Fileto başta olmak üzere, İskandinav ülkelerine ait özel bir lezzet olan Somon Marine (Gravdlax) ile ülkemize özgü lezzetlerden Somon Pastırma ve Somon Lakerda gibi katma değerli ürünler üretiliyor. Otellerden restoranlara, catering firmalarından tatil köylerine, büyük marketlerden yerel marketlere ve şarküterilere kadar uzanan bir profesyonel müşteri zinciri ile ürünler tüketiciye ulaştırılıyor.

Tüm ürünler toptan tüketim için bütün, fileto görüntüsü bozulmadan kiloluk ambalajlarda, tüketiciler için ise daha az gramajlı vakumlu ambalajlar şeklinde satışa sunuluyor. Bütün somon balığı, fileto, steak ve biftek olarak balıkçılarda da satılıyor. Şirket somon balığının yanı sıra Norveç’ten uskumru, kalkan ve cod balıkları başta olmak üzere, karides, halibut ve fener balığı gibi deniz ürünleri de getiriyor ve üretim tesislerinde yan ürünlerle birlikte yüzü aşkın çeşitte katma değerli ürüne dönüştürüyor.