McDonald’s’ın ‘Sürdürülebilirlik Raporu’ Platin Ödül’e layık görüldü

Sürdürülebilirlik Raporu

McDonald’s Türkiye’nin 2011-2012 yıllarındaki sürdürülebilir iş performansını özetleyen Sürdürülebilirlik Raporu, dünyanın en saygın bin 500’e yakın kuruluşunun raporlarının değerlendirildiği LACP Global Communication Competition’da 100 üzerinden 99 puan alarak 1. oldu ve Platin Ödül’e layık görüldü.

LACP tarafından İlk İzlenim, Genel Anlatım, Görsel Tasarım, Yaratıcılık, Mesaj Netliği ve Uyumluluğu kriterleri üzerinden değerlendirilen ve tam puan alan raporda McDonald’s, paydaşlarına fayda sağlamak üzere gerçekleştirdiği ekonomik, sosyal ve çevresel çalışmalarını bir bütünsellik içinde kamuoyuyla paylaşıyor.

‘Sürdürülebilir iş modelimizle değer yaratmaya devam edeceğiz’

Ödül ile ilgili bir açıklama yapan McDonald’s Genel Müdürü Dilek Dölek Başarır, “Tüm faaliyetlerimizde temel aldığımız global McDonald’s standartları ve Türkiye’deki rehberimiz Anadolu Grubu’nun çalışma ilkeleri doğrultusunda sürdürülebilir iş performansımızı ortaya koyduğumuz ilk raporumuzla aldığımız bu ödül, sürdürülebilir iş konusundaki kararlılığımızı bir kez daha ortaya koyduğu için çok değerli. McDonald’s olarak kurulduğumuz günden bu yana işimizin sürdürülebilirliği için hem sosyal, hem de çevresel içerikli pek çok yatırım yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de sürdürülebilir iş modelimizle değer yaratmaya devam edeceğiz” dedi.

15 bini aşkın istihdam

McDonald’s’ın başarısının temelinde şirket, işletmeciler ve tedarikçiler üçgeninde uzun vadeli ve karşılıklı kazan kazan felsefesine dayanan bir yapının kurulmuş olması yatıyor.

McDonald’s restoranlarında sunulan ürünlerin ve ambalaj malzemelerinin yüzde 98’i yerel olarak, Türkiye’deki tedarikçilerden temin ediliyor. McDonald’s’ın; tedarikçileri ile birlikte yarattığı yıllık iş hacmi 2012 yılında 95 milyon ABD Doları’nı buldu ve toplam istihdam 15 bin kişiyi geçti.

Tarladan çatala izlenebilirlik

McDonald’s’ta tüm ürünler, en taze ve ‘birinci sınıf’ malzemelerle hazırlanıyor. Ürünlerde kullanılan malzemeler; üretildiği tarladan ya da çiftlikten müşterinin tepsisinde sunulduğu ana kadar, her aşamasında izleniyor.

En önemli unsur, çalışan memnuniyeti

McDonald’s; sosyal performansın en önemli unsurlarının başında, çalışanların ve misafirlerin sağlık, güvenlik ve mutluluğunu gözetmenin geldiğine inanıyor. McDonald’s; misafirlerini memnun etmenin yolunun, çalışanlarını memnun etmekten geçtiğini düşünüyor. Bu nedenle McDonald’s çalışanlarının memnuniyeti yakından izleniyor ve gelişimleri için yatırım yapılıyor. 2012 yılında restoran çalışanlarının memnuniyet oranı yüzde 88 olarak gerçekleşti. Raporlama döneminde eğitim alan çalışanlar yüzde 23 oranında artarken, toplam sağlanan eğitimler yüzde 33 oranında arttı.

Atıklardan geri dönüşüm en az yüzde 40

McDonald’s; çevresel etkilerini, enerji ve suyu verimli kullanarak ve atıklarını en doğru şekilde bertaraf ederek yönetiyor. McDonald’s restoranlarında alınan önlemler sayesinde; raporlama döneminde, hem elektrik, hem de su tüketimindeki artışlar restoran artış oranının ortalama yüzde 5 altında gerçekleşti. Restoranlarda kızartma amaçlı kullanılan yağın kalite ömrü ve gıda kodeksine göre limitleri dolduğunda geriye kalan kısmı toplandı. Yine ambalaj atıkları karşılığında lisanslı kuruluşun gerçekleştirdiği geri dönüşüm oranı yaklaşık yüzde 40 olarak gerçekleşti.

Restoranlarda uygulamaya başlanan ve yeni üretim sistemi olan ‘Made For You’ sayesinde ise 2012’de ıskarta oranı yüzde 30 azaltıldı.

KSS çalışmalarına 1,5 milyon dolar aktarıldı

McDonald’s’ın sosyal performansının bir diğer ayağını da, başta McDonald’s Çocuk Vakfı olmak üzere toplum yararına yapılan çalışmalar oluşturuyor. McDonald’s olarak toplumun sorumlu bir üyesi, McDonald’s restoranları olarak ise bulunduğu bölgede iyi bir komşu olabilmek üzere, toplum yararına gerçekleşen projelerin içinde yer alınıyor. McDonald’s Çocuk Vakfı çalışmalarına aktarılan yaklaşık 1,5 milyon dolar kaynakla, bugüne dek 21 yerleşim merkezinde 150 binin üzerinde çocuğa fayda sağlandı. McDonald’s; ilköğretim derslikleri, aile odaları, hastane, hastane oyun alanları ve çocuk servisleri tefrişi projelerine ek olarak Sağlıklı Göz ve Eğitimde Başarı Projesi’ne de önümüzdeki dönemlerde devam etmeyi hedefliyor.